Показати повну версію : Елементарні поняття по ремонту ресиверів
postullat
29.07.2010, 19:44
Цікавить саме елементарне що може бути при ремонті ресивера. Для прикладу коли знімаєш кришку тюнера то в першу чергу міряють напруги на БЖ ... Припустимо я провірив напруги і вони виявились завищеними. І от питання, що ж робити далі?
1. Як перевіряти на справність конденсатори?
2. Як перевірити на справність діоди? Резистори? та інші елементи?
Розкажіть будь ласка!
postullat скажіть а як збираєтесь ремонтувати тюнера не знаючи елемтарного ?На перевірці кондюків діодів резисторів далеко не заїдеш (треба знати принцип роботи елемента та основи радіолектроніки ).Не в обіду сказано але факт .
postullat
29.07.2010, 21:43
Розумієте, я наразі студент (ком*ютерщик). Був у нас курс електросхемотехніки, і там розказували як працює кожен елемент і для чого використовується, але це все теорія і в загальному. Мене цікавить як на практиці виявляти несправності на прикладі того ж БЖ і як тестувати кожен елемент?
Резистори
Найбільш використовуваним елементом у радіотехнічних пристроях є - резистор (стара назва - опір). Основна характеристика резистора - опір, вимірюється в Омах. Випускається два види резисторів: стабільні і загального призначення. Виробництво стабільних резисторів дорого і тому вони використовуються в дорогій високоточної апаратурі. Ми ж будемо використовувати резистори загального призначення. Їх опір може зміняться в межах 10% (залежить від ТКС). У звичайних резисторів ТКС (Температурний Коефіцієнт Опору) позитивний тобто із збільшенням температури збільшується опір. Тільки у одного простого елементу він від'ємний: у вуглецю.
Однією з основних характеристик є розсіювана потужність. Розсіювана потужність це потужність, яку резистор може розсіяти без пошкодження. Вимірюється у ватах.
У кожного речовини є свій опір, у деяких він дуже великий (дерево, пластмаса), у інших маленький (метали, рідини). Опір залежить від матеріалу (у золота воно буде менше ніж в алюмінію), від довжини провідника (: чим довше тим більший опір) і від площі перерізу провідника (чим площа більша тим опір менший).
Тепер же поговоримо про використання постійних резисторів у схемах. Позначення постійних резістроров на принципових схемах:
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]) Стандартне позначення
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])0,05 Вт
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])0,125 Вт
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])0,25 Вт
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])0,5 Вт
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])1 Вт
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])2 Вт
Якщо при складанні схеми ви не знайшли резистор з потрібним опором то можна поставити два і більше резистора послідовно (їх сумарний опір і буде потрібним опором). Можна поставити паралельно і знайти їх опір по формулі 1/Rобш = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3.
В основному будемо використовувати вуглецеві резистори. Якщо ви зламаєте (заради інтересу, звичайно) то побачите шар кераміки вкритий тонкою вуглецевою плівкою.
Більшість резисторів маркується колірними смужками (зазвичай їх чотири, рідше 5), або цифровим позначенням. Наприклад 1R означає, що резистор має опір 1 ом, 1.5K - 1.5 кілоом (1500 ом). Визначити опір по колірних смугах можна за допомогою програми "Rezistor" проконтролювавши реальний опір омметром (тестером)
Існують так само і змінні резистори, що володіють здатністю змінювати свій опір. Їх застосовують для зміни струму, напруги та ін (наприклад: зміна гучності і тембру). Найчастіше на принциповій схемі відображаються так:
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])
Про їх типи нижче.
Змінні резистори бувають:
1) одинарні та здвоєні
2) одно й багатооборотні
3) з вимикачем і без нього
За характером зміни опору:
1) Лінійні тобто Пропорційно куту повороту осі (група А)
2) Зворотно логарифмічною, тобто спочатку потроху а потім різко збільшується (група Б)
3) Логарифмічні (група В)
4) І інші (групи Е, І)
Бувають дротові і не дротові (плівкові) змінні резистори. Дротяні відрізняються високою стабільністю, порівняно малим рівнем своїх шумів і низьким ТКС.
КОНДЕНСАТОР
Конденсатор, у народі іменований кондьором,кондюком- є засобом накопичення електроенергії в електричних ланцюгах. Типовою сферою застосування є: згладжуючі фільтри в джерелах електроживлення; ланцюга міжкаскадних зв'язків; фільтрація перешкод.
Електрична характеристика конденсатора визначається його конструкцією і засобами використовуваних матеріалів. Конденсатор складається з пластин (або обкладок)що знаходяться одина перед одною, зроблених з струмопровідного матеріалу, і ізолюючого матеріалу (в основному папір і слюда).
Основною характеристикою є ємність. Вимірюють ємність у мікрофарад (МКФ) (1 * 10-6 Фарада), пікофарад (Пф) (1 * 10-9 Фарада) і НаноФарадах (Нф) (1 * 10-12 Фарада). Якщо ви розберете конденсатор, то побачите там обкладки. Ємність конденсатора пропорційно збільшується з площею обкладок і зменшується з відстанню між ними. Ще одним важливим параметром конденсатора є робоча напруга. Напруга ця не зі стелі береться, а характеризується максимальною напругою при перевищенні якої настає електричний пробій діелектрика і смерть кондюка.
При параллельному зєднані конденсаторів загальна ємність дорівнює сумі ємностей окремих конденсаторів:C = C1 + C2 + … + Ck.[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])
Перевірити кондюк можна простим омметром на наявність пробою а визначити реальну ємнісь можна за допомогою RС-метра (часто несправність кондюка можна оприділити візуально).
Розшифровка позначень:
Приклади, решта за аналогією:
9,1 ПФ - 9П1
22пф - 22П
150пф - Н15
1800пф - 1Н8
0.01мкф - 10Н
0.15МКФ - М15
50мкф - 50М
6.8мкф - 6М8
Зарубіжні керамічні дискові конденсатори (темно жовті такі):
(Остання цифра позначає кількість нулів на кінці)
391 - 390пф132 - 1300пф
473 - 47000пф
1623 - 162000пф - 162нф
154 - 150000пф - 0.15мкф
105 - 1000000пф - 1мкф
.001 - 0.001мкф
.02 - 0.02мкф
Типи конденсаторів:
БМ - паперовий малогабаритний
БМТ - паперовий малогабаритний теплостійкий
КД - керамічний дисковий
КЛС - керамічний литий секційний
КМ - керамічний монолітний
КПК-М - підлаштування керамічний малогабаритний
КСВ - слюдяно опресованний
КТ - керамічний трубчастий
МБГ - металопаперові герметизований
МБГО - металопаперові герметизований одношаровий
МБГТ - металопаперові герметизований теплостійкий
МБГЧ - металопаперові герметизований одношаровий
МБМ - металопаперові малогабаритний
ПМ - полістироловий малогабаритний
ПЗ - плівковий відкритий
ПСО - плівковий стірофлексний відкритий
Зверніть увагу, що існують поляризувані і неполяризовані конденсатори. При неправильному включенні поляризованого ви можете вивести його з ладу! Будьте уважні, і дивіться на позначення на корпусі кондюка. (+/-)
Конденсатори змінної ємності.
Застосовуються найчастіше для регулювання частоти в коливальних контурах, і іншого. Конденсатори підстроювальні необхідно крутити діелектричної викруткою, а на змінних виведена ручка (за аналогією з резістрорамі). Позначення на схемі
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])конденсатор постійної ємності, загальне позначення
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])постійної ємності поляризований
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])змінної ємності
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])підстроювальний, загальне позначення
Розумієте, я наразі студент (ком*ютерщик). Був у нас курс електросхемотехніки, і там розказували як працює кожен елемент і для чого використовується, але це все теорія і в загальному. Мене цікавить як на практиці виявляти несправності на прикладі того ж БЖ і як тестувати кожен елемент?
Я плакав...
sat-prof
29.07.2010, 23:22
Для цього треба практики...
Я наприклад практик але, з практикою і теорії вже знаю немало..
Все прийде з часом!
Якщо завишені папруги міряю режими на Шимці потім tl431
замість оптопари вішаю лампочку ітд
Таким от новачкам не мішало би тут почитати:
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
Кортше кажучи читати, читати, вчитися, щоб не позорити себе і свій навчальний заклад.
Біб Паркан
18.09.2010, 14:15
Цікавить саме елементарне що може бути при ремонті ресивера. Для прикладу коли знімаєш кришку тюнера то в першу чергу міряють напруги на БЖ ... Припустимо я провірив напруги і вони виявились завищеними. І от питання, що ж робити далі?
Розкажіть будь ласка!
Для початку треба мати мультиметр:D
З його допомогою можна перевірити р/елементи ,,на холодно".
Діоди-на обрив,пробій,витік
Конденсатори-на втрату ємності,обрив,пробій,витік
Резистори-обрив,зміна номіналу
Транзистори-обрив,пробій,витік
Звичайно,не випаюючи з плати все не перевіриш.Для цього існують спеціальні прилади.Особливо це стосується конденсаторів.При необхідності,треба відпаяти один вивід р/елементу,або повністю.
Питання в тему навчіть користуватися тестером дуже хочеться навчитися а нема кому.Може є якісь відеоуроки?
Біб Паркан
19.09.2010, 00:18
Питання в тему навчіть користуватися тестером дуже хочеться навчитися а нема кому.Може є якісь відеоуроки?
Привіт
Відео немає,почитай тут.Написано досить просто,ну, зрозуміло-на російській.
Відео урок (пайка мікросхем гарячим повітрям)
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]!
Біб Паркан
17.10.2010, 22:11
Відео урок (пайка мікросхем гарячим повітрям)
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]!
Добрий ,,прибамбас".А як колись випаювали?
:)
подібні насадки, зроблені з міді, застосовували і раніше, але не з термофеном, а зі звічайним паяльником.
Біб Паркан якраз КОЛИСЬ так і випаювали ;) А розміри "холодильника" посміхають непонемовляче :)
Де ж ви берете ці ролики про історію галузі? ;)
Тепер повітрям ніхто не паяє... тепер процес виглядає так:
А у гіршому випадку, ось так :
З теорією і перевагами IR пайки знайомимось тут: [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
А дома у мну таки повітряна станція вже понад 10 років трудиться, на краще бюджету нема...
вибачте, але йдеться про елементарне. якщо практічно кожен аматор може собі дозволити каді 852+, то ультра, за 3000-12000 умовних.... а чи варто воно того вдома?
вмене теж 852, але при ремонті телевізорів звічайний, запорізького на 25Вт та на 40Вт, завжди лежать ближче.
Цілком згоден!
Мене посміхнув "комбай" на відео, тому й виклав ролики з сучасним обладнанням.
У мене ж дома теж нема ІЧ станції ;)
Android-80
19.10.2010, 23:58
Porter, спасибі за відео, просто супер технологія реболінгу на першому відео, но більшість майстерень і сервісів роблять так як на другому відео))) Чесно, мене теж "вбив" холодильник з відео про пайку гарячим повітрям)))))))))))))))
Android-80
20.10.2010, 00:03
А ще є один прекрасний спосіб для пайки материнок тюнерів, але односторонніх!!! Для таких як глобо,опенбокс і т.д., но не в БЖА корпусах! Платку підігріваємо знизу, а зверху пінцетиком робимо демонтаж-монтаж потрібних нам деталей(оперативка,флешка,проц). В глобо виходить супер, а в опенів трохи складніше, бо припой тугоплавкіший)))))
sat-prof
20.10.2010, 00:45
Бо опен кращою якості!А ще якщо f100
А про сплав вуда ви забули?Теж нормально відпаювати!
За відео теж дякую!
А ще є один прекрасний спосіб для пайки материнок тюнерів, але односторонніх!!! Для таких як глобо,опенбокс і т.д., но не в БЖА корпусах! Платку підігріваємо знизу, а зверху пінцетиком робимо демонтаж-монтаж потрібних нам деталей(оперативка,флешка,проц). В глобо виходить супер, а в опенів трохи складніше, бо припой тугоплавкіший)))))
100% не погано виходить з викристанням паяльника на основi галогенки !
Біб Паркан
22.10.2010, 01:59
Підкажіть, де мені почитати, як професійно зняти кришку пульта ,щоб не пошкодити пластмасу (треба спец інструмент?)я знімаю по своєму.
sat-prof
24.10.2010, 16:36
Я розбираю медіатором від гітари!Ніяких слідів
а який пульт хоть від якого реса і яка прична його ремонту????
а який пульт хоть від якого реса і яка прична його ремонту????Від Lemberg LR- 1100 ,принесли не робочий, взяв у руку вниз кнопками, потекла вода. Тюнер прошив на своєму пульті.Це вже другий випадок, скоріше діти.На даний час медіатора немаю, може є ще якісь способи зняти кришку пульта .
sat-prof
24.10.2010, 19:02
Карточкою від мобілки
Якшо пульт уже був у вжиту знімай чим тобі зручно . Можна ножом розібрати . А самий кращий варіант продай їм нового пульта того, що навіть якщо ти його зробиш не факт, що на довго стане. Тай взагалі я наприклад пульти не ремонтую якшо нема смислу. Саме найбільше це зроблю чистку по витираю все із спиртом і натому крапака. А якщо пульту труба новий продай і все !!!
Біб Паркан
24.10.2010, 23:12
Деякі-нігтями
Деякі-нігтями
:)Я зняв кришку карточкою від мобілки, добре виходить, видалив вологу яка попала у середину, протер спіртом і просушив. Пульт запрацював.;)Допомагав і нігтями...
sat-prof
25.10.2010, 00:30
Ну то добре шо моєї поради вислухали!Медіатором ще краще
як що пульт оригінал а то продаш китайоз тоді хто кого переживе
Так але тепер майже нічого нема не китайського !!
То що зробили пульта ремпект и уважуха візьму собі теж на замітку
sat-prof
25.10.2010, 10:57
У пультах виходить дуж часто з ладу 'Кварц' через те що пульти падають!Ну і доріжки тріщин!
У пультах виходить дуж часто з ладу 'Кварц' через те що пульти падають!Ну і доріжки тріщин!
А іфк діод.
Android-80
26.10.2010, 01:36
Дуже часто останнім часом приходиться ремонтувати пульти через відсутність китайських аналогів і не до всіх універсалки підходять. Є варіант прошивки "болванки" під любий пульт, но не кожен погодиться на пульт за 90-100 грн.
Ремонт в основному- чистка від жиру, відновлення контактів, кварц, ІЧ і т.д. За ремонт "ексклюзиву" 20-50грн.:p Розбираю пластиковою картою(стара банківська, або стара фанка чи голд):o Після розбору картою навіть слідів втручання не видно, про що не скажеш коли розбирають "профі" викруткою чи ножем:olmy
Біб Паркан
30.10.2010, 23:55
Ще дещо про конденсатори,для початківців.
Люди напишіть принцип роботи транзисторів!
Люди напишіть принцип роботи транзисторів!
Ви знущаєтесь? :(
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]Транзистор
або візьміть книгу "Фізика" за 8 клас.
Біб Паркан
02.02.2011, 03:04
Біб Паркан
13.02.2011, 18:57
Я извиняюсь за язык,но Вы им для контрольного выстрела ещё распишите как проверять запуск проца цепь сброса и т.д.И тогда точно трупов будет больше.:rolleyes:
Біб Паркан
06.03.2011, 18:26
Елементарні питання по ремонту ресиверів.Прочитав всі дописи.Хочеться ще раз дати відповідь "ТАК" в тему "Чи потрібен тест при реєстрації".Тоді буде набагато менше питань типу "Зняв кришку , що робити далі?".Бо впевнений , що далі треба закрити назад кришку і почати з вивчення закону Ома,роботи і складання детекторного приймача(ресивера),мультивібратора і тд.інакше ніяк не можна.Навіть ,якщо підкажуть " що робити далі?"всеодно такий " ремонт" в 99 випадках із 100 закінчиться в кращому випадку нічим.Гірший випадок бачили всі хто більш-менше професійно займається ремонтом радіоапаратури і витратив не одну годину свого часу на пошук та усунення внесених "майстрами" неполадок.(Ніхто не може знати всього , але елеметерні знання потрібно мати)
Біб Паркан
06.03.2011, 23:44
Щось не дуже зрозуміло.Треба закривати тему,чи здавати вступні іспити?
Я б закрив :) Проте не я тут музику замовляю :)
Біб Паркан
07.03.2011, 00:22
Як я розумію,ця гілка займає малий відсоток на форумі.Якщо так сильно заважає -можна закривати.,,Професори" не сильно постраждають,хіба може початківці.
lmy
Розкажіть будь ласка!
Як я розумію,ця гілка займає малий відсоток на форумі.Якщо так сильно заважає -можна закривати.,,Професори" не сильно постраждають,хіба може початківці.
lmy
Ніхто не постраждає ,а виграє рівень форуму з назвою SAT-PROF.
Біб Паркан
07.03.2011, 22:48
Краще щось напиши в цій темі.А давати поради ми всі мастаки.:o
Краще щось напиши в цій темі.А давати поради ми всі мастаки.:oМені далеко до спеців і напевно ним і не буду, бо вже старий ,але ця вітка для мене цікава, як для делітанта і думаю іншим початківцям, які бажають самотужки, без певної освіти займатися ремонтом техніки. Доля кожного залежить від самих себе і право кожного жити так як він сам хоче і ніхто не має права лишати його цих прав... А форум для того і є щоб кожен міг здійснити свої бажання у питаннях які його турбують, взаємною допомогою одне одному, незалежно від рівня його підготовки і статусу ........Це мої власні думки ,а не поради кому небудь..
Краще щось напиши в цій темі.А давати поради ми всі мастаки.:oКожен відповідає за себе і поради не всі можуть давати(мастаки),а- ЩОСЬ- писати не треба,а писати треба все якісно і доступно до кожного,так-що тему не закривати.
Біб Паркан
08.03.2011, 00:23
Кожен відповідає за себе і поради не всі можуть давати(мастаки),а- ЩОСЬ- писати не треба,а писати треба все якісно і доступно до кожного,так-що тему не закривати.
Якщо це камінь в мій город-знімаюся з цієї теми.
lmy
Якщо це камінь в мій город-знімаюся з цієї теми.
lmyЧому так зразу?Ви тут потрібні і цінні ваші дописи!
Біб Паркан
08.03.2011, 01:54
Дякую за добре слово.Продовжимо підтримувати УКРАЇНСЬКЕ.
Дякую за добре слово.Продовжимо підтримувати УКРАЇНСЬКЕ.
:) За те,що все зрозуміли і віднеслись із зрозумінням,велике -дякую.З повагою до вас-Борис.;)
Біб Паркан
12.03.2011, 02:01
Ваші пропозиції в цій темі-якщо вони є,звичайно.Поспілкуємось.
А як бути з тими хто більш менш орієнтується але потрібна деяка консультація!!!!!!!!
kreshnot
14.07.2011, 18:39
А як бути з тими хто більш менш орієнтується але потрібна деяка консультація!!!!!!!!
Запитуйте-відповімо.
tvin,
Правильно*Запитуйте-відповімо.* + порадимо і навчимо що зможемо!
tvin,
Правильно*Запитуйте-відповімо.* + порадимо і навчимо що зможемо!
Дякую за підтримку!!!!!!!!
В мене нехватає літературних джерел! Якщо можна скиньте посилання насторінку сайта чи шось із літератури по ремонту!!!!!!!!!
kreshnot
15.07.2011, 18:36
Дякую за підтримку!!!!!!!!
В мене нехватає літературних джерел! Якщо можна скиньте посилання насторінку сайта чи шось із літератури по ремонту!!!!!!!!!
А що саме вас цікавить?
Біб Паркан
16.07.2011, 03:15
Я так розумію,пана tvin цікавить ремонт взагалі.
Я так розумію,пана tvin цікавить ремонт взагалі.
Да і дуже сильно! Я студенд професія ремонт РЕА . Елементарні поняття є звісно але із за браку літератури повільніше іде ремонт. Приходиться консультуватися. Якщо можна допоможіть із літерат.
tvin,
Літературу шукай через пошукові сайти її там досить в електронному виді бо друкованої і толкової вже давно проблема,а надати консультацію можна хоч тут хоч в приват.Учись!
По ремонту ресіверів мало!
kreshnot
18.07.2011, 04:18
По ремонту ресіверів мало!
На мій погляд ремонт ресіверів мало чим відрізняється від ремонту ТВ чи іншої ел.техніки, головне знати де шукати причину.
Є ще приказка"рождёный ползать летать не может."так що Вам tvin треба прислухатись до поради від svovka.Ну а якщо хочете щось відремонтувати то Елементарних понять про опір та конденсатор вже замало ,підніміться на другу ступінь еволюції.Література в інеті є.
Біб Паркан
18.07.2011, 23:37
Думки вголос.
Теорія-це одне.А досвід-зовсім інше.
Як може студент,або початківець ,,врубатися" в ремонт?
І взагалі,чого навчають на р/т факультеті в плані практики ?Практично нічого.:pЦе з особистого досвіду.Тому і запитання логічні.Після інституту бажано закінчити ПТУ/ТУ -буде завжди допомагати в роботі.:D
Петрович
19.07.2011, 00:27
Я думаю що тут слово "врубатися" не підходить.Краще "в'їхати" або "ввійти" малими чи великими кроками(це залежить від смикалки.
Біб Паркан
19.07.2011, 01:16
Можна по різному трактувати процес ,,принуждения",пардон за матюк,до практики.У кожного свій шлях.
Біб Паркан
19.07.2011, 04:24
Да і дуже сильно! Я студенд професія ремонт РЕА . Елементарні поняття є звісно але із за браку літератури повільніше іде ремонт. Приходиться консультуватися. Якщо можна допоможіть із літерат.
До літератури ще й прилади відповідні треба мати.
kreshnot
19.07.2011, 07:43
До літератури ще й прилади відповідні треба мати.
Для того хто тямить у ремонті достатьньо мати паяльник тестер та осцилограф, а коли в голові нема нічого то ніякі прилади не допоможуть.
Біб Паркан
22.07.2011, 01:07
Для того хто тямить у ремонті достатьньо мати паяльник тестер та осцилограф, а коли в голові нема нічого то ніякі прилади не допоможуть.
Перелічених приладів для ремонту ВЖЕ не достатньо.Хіба що праски ремонтувати.:p
А якщо нічого не тямиш,та ще й в голові нема нічого,краще пасти овець на полонині.:)
kreshnot
22.07.2011, 08:24
Перелічених приладів для ремонту ВЖЕ не достатньо.Хіба що праски ремонтувати.:p
А Ви доведыть що я не правий.
Біб Паркан
23.07.2011, 13:29
Що будете дивитись осцилографом в мертвому тюнері?А якщо напівживий,а схеми як правило нема,які осцилограми спостерігатимете?
Далі продовжувути не буду.На багатьох технічних форумах все це добряче обсмоктано до кісточок.
Поцікавтесь гілками-хто якими приладами користується і всі питання відпадуть.
Знаю одного старого майстра,він сорок років користувався стрілочним тестером і БЖ,осцил вмикав раз в два-три місяці-заробив купу грошей.
Знаю іншого,має приладів до самої стелі.Також заробив чимало на ремонтах.Різноманітними приладами ще треба вміти користуватись і знати для чого їх застосувати.:p
Бачив один раз в одному селі одного ,,телемайстра",мав якийсь саморобний тестер,жарівку і стоватне паяло.Всі доріжки попалить,але зремонтує.:D
kreshnot
23.07.2011, 15:35
Знаю одного старого майстра,він сорок років користувався стрілочним тестером і БЖ,осцил вмикав раз в два-три місяці-заробив купу грошей.
Ви самі собі суперечите.
Навіщо покупати якісь прилади щоб відремонтувати тюнер або ще щось, оди раз на рік.
У мене є питання до Вас,яким прибором ви перевірете конденсатор який по номіміналам норма а при напрузі він пробивається?або транзистор, міряєш все ОК,ставиш а він не працює?опір який міряєш норма,а при проходженні напруги міняє свій номінал?і т.д.
Біб Паркан
23.07.2011, 17:58
Ви самі собі суперечите.
Навіщо покупати якісь прилади щоб відремонтувати тюнер або ще щось, оди раз на рік.
У мене є питання до Вас,яким прибором ви перевірете конденсатор який по номіміналам норма а при напрузі він пробивається?або транзистор, міряєш все ОК,ставиш а він не працює?опір який міряєш норма,а при проходженні напруги міняє свій номінал?і т.д.
От і Ви собі суперечите.Задані питання свідчать про те,про що я вже казав-тим,що Ви користуєтесь,ВЖЕ не достатньо для ремонту.
kreshnot
23.07.2011, 18:08
От і Ви собі суперечите.Задані питання свідчать про те,про що я вже казав-тим,що Ви користуєтесь,ВЖЕ не достатньо для ремонту.
Тоді запропонуйте що купити "чайникам" щоб відремонтувати свій тюнер.
Біб Паркан
23.07.2011, 18:16
Щось Ви на ,,чайника" не подібні.:o
Біб Паркан
23.07.2011, 18:33
Вам ця дискусія не нагадує про Ваші проблеми?
:rolleyes:
sat-prof
23.07.2011, 18:36
P.S тема не для спорів.....
Біб Паркан
23.07.2011, 18:57
P.S тема не для спорів.....
Це специфічна тема для будь-якого форуму і спори будуть однозначно.Це приватна думка.
lmy
Біб Паркан
23.07.2011, 19:13
P.S.А можливо спорів і не буде.:o
Біб Паркан
23.07.2011, 19:39
Тоді запропонуйте що купити "чайникам" щоб відремонтувати свій тюнер.
Можливо,самому спробувати зробити,якщо не ,,чайник", звичайно.
По темі скритих дефектів напівпровідників дуже мало інформації.Були спроби ряду ,,корифеїв "наблизитися до цієї проблематики.Можу дати інформацію на одну з них:
,,Измерительный прибор ремонтника-радиолюбителя",А.Г.Зызюк,,Радіоаматор",N6,2007,ст.11-13;N7,2007,ст.9,10.
P.S.Сподіваюся при житті побачити україномовний радіотехнічний журнал.
ukrprof
kreshnot
23.07.2011, 19:43
Щось Ви на ,,чайника" не подібні.:o
А яка різниця ,схожий не схожий.Сміятися над тими хто не знає чогось, нетреба,особливо коли сам нічого у цому не тямиш.(не в образу)
Ащо до новинок,купити можно все, якщо воно себе окупить місяців за два-три.
Біб Паркан
23.07.2011, 20:18
А яка різниця ,схожий не схожий.Сміятися над тими хто не знає чогось, нетреба,особливо коли сам нічого у цому не тямиш.(не в образу)
Ащо до новинок,купити можно все, якщо воно себе окупить місяців за два-три.
Не маю ніякого наміру когось ображати.Ви визначтесь,чого хочете-то купити,то скептично до цього ставитесь.Шановний пане,ця тема по ремонту і я висловлюю свою думку і свої пропозиції, на що маю повне право.Якщо мої висловлювання Вам не подобаються,можете їх ігнорувати.
Я щось також не в захопленні від Вашого тямлення.:)
kreshnot
23.07.2011, 22:08
Не маю ніякого наміру когось ображати.Ви визначтесь,чого хочете-то купити,то скептично до цього ставитесь.Шановний пане,ця тема по ремонту і я висловлюю свою думку і свої пропозиції, на що маю повне право.Якщо мої висловлювання Вам не подобаються,можете їх ігнорувати.
Я щось також не в захопленні від Вашого тямлення.:)
Покупати я нічого не збираюсь, що мені потрібно для ремонта все є.
Але у нас яка тема?
Порадьте людям що купити для ремонта свого тюнера, Інфрачервону паяльну станцію і т.д.і річ шла не про мене,а за tvin
Біб Паркан
23.07.2011, 22:09
Для перевірки транзисторів і не тільки,користуюсь таким.
Ціна відповідає можливостям.
kreshnot
23.07.2011, 22:57
Цена: 14022 руб .тестер для проверки транзисторов BK 510A
Модель 510A проводит тестирование транзисторов, полевых транзисторов и кремниевых управляемых диодов по принципу «Исправен/Неисправен». Определения структуры транзисторов – NPNили PNP. Идентификация вывода затвора полевого транзистора и вывода SCR.
Модель 510A проводит тестирование транзисторов, полевых транзисторов и кремниевых управляемых диодов по принципу «Исправен/Неисправен». Она также идентифицирует структуру (NPN или PNP) транзисторов, N-канальные или P-канальные полевые транзисторы, вывод затвора полевого транзистора, все выводы в транзисторах в драйвере нижнего уровня (LO), базовый вывод в драйвере верхнего уровня (HI), выводы в SCR. В ней использована запатентованная импульсная схема с ограниченной энергией, которая обеспечивает результативное внутрисхемное тестирование при низком импедансе шунта при полной безвредности этой операции для тестируемого прибора. Конструкция прибора сводит к минимуму количество манипуляций с органами управления, что позволяет быстро тестировать большинство элементов.
• Быстрое внутрисхемное или внесхемное тестирование
• Тест «Исправен/Неисправен»
• Определения структуры транзисторов – NPNили PNP
• Идентификация полевых транзисторов – N-канальный или P-канальный
• Идентификация вывода затвора полевого транзистора и вывода SCR
• Работает от батареек (4 x 1,5 батарейки типа AA)
прибор гарний, та і ціна підходяща.неспорю.
Біб Паркан
23.07.2011, 23:17
Я так розумію,мова йде про ремонт-професійний.В мене 520С.А для чайників можна і самому склєпати-схем різних багато.Про одну з них я вже розказував.
kreshnot,
Ви хорошою справою займаєтесь на форумі:схеми,енциклопедією ремонту і принципами роботи.Це додає плюси йому но не ця ....полеміка.
kreshnot
24.07.2011, 00:51
duman,у спорах народжується істина.
kreshnot,
Но ми ж не філософи а практики dresmille
Евросат 3023 -клони Евроскай,Стартрек,Comsat-3023.До речі в Cоmsat стоять по 3,3В;5В ємності на 1500 мкФ.
На виході БЖ низькі пульсуючі напруги.після перевірки літів діодів на всяк випадок
міняю С3 47,0х50В (була колись така заміна після якоі рес запрацював).
Заміна нічого не дала.
Проблему рішив пропайкою трансформатора---(холодна пайка).
sergeyboba
27.06.2014, 08:33
Почитав я ваші суперечки і вирішив розповісти історію. Приніс до нас в майстерню клієнт гарантійний тюнер с проблемою відсутності сигналу. Якщо хтось пам”ятає - на старих Open-ах, Arion-ах (1700,100,600 т.ін) були захисні плівки зверху на корпусі і на передній панелі. Глянули на нього - а там немає гарантійної пломби (вона була прикріплена якраз на захисну плівку). На запитання: "Де гарантійна пломба?" Була геніальна відповідь.- "А-а-а-а я думаю, чого він не показує!!!" В підсумку виявилось все банально - клієнт наклацав, тому що на моїй пам"яті в "тодішніх" апаратах браку майже не було. Я, власне, до чого: давайте не ображати один одного - хтось мудріший, хтось новак. Це таке діло. А замість образ краще напишіть анекдот. Я розумію, що не в тему, принаймні нікого не образите.
[QUOTE=sergeyboba;101571 Я, власне, до чого: давайте не ображати один одного - хтось досвідченіший, хтось новак. Це таке діло.[/QUOTE]
Зачепила тема.Для того,щоб навчити початківця майстру потрібно знизитись до рівня початківця і згадати,як колись самого шпилили горе-наставники,виказуючи свою зверхність. В університетах навчають як будувати схеми і зовсім не вчать як ремонтувати,як відрізнити справне від несправного.Якби мені в шкільному гуртку в свій час не показали як тестером Ц-20 продзвонити транзистор і не пояснили ,що струм через транзистор протікає в напрямку стрілки,то можливо ремонт радіотехніки ніколи б не став моєю справою життя.Молодим хочу порадити ,якщо хочете навчитись ,то готуйтесь і не бійтесь виглядати дурнями.Таке життя.
В БЖ тюнерів стоять майже однакові резистори по номіналу. Але рідко на схемах вказана їх потужність. Якої потужності в основному ставлять? 0.25 або 0.125 ? Деякі і 0.5 є...
потужність даних резисторів в основному 1-2 вата в залежності від схеми вони використовуються як предохранительні, або ще їх називають розривні
Десь писали що підуть і на 0.25 в -не мало? Все ж таки які купити? Щоб не набрати зайвого.
В основному обвязка шимів на 0.25 ватках нормальна.А 47...100 Ком в демпферному колі і резистори старту з 290в (від 100ком до 1 мом) бажано 0.5...1 вт, або набирати з двох послідовно зєднаних. Струмодатчики 0.5..1 Ом бажано 1 вт.
Десь писали що підуть і на 0.25 в -не мало? Все ж таки які купити? Щоб не набрати зайвого.
на аукро собі брав 1 ват 0,22ом нові упаковка 50шт 15гривень
Igor1031
23.03.2015, 21:25
sat78, так!!! Вони навить надійніші
kreshnot
24.03.2015, 08:22
Радянські теж же підуть?
Оце питання ,я в шоці
як перевірити процесор в тюнері
kreshnot
21.06.2015, 14:45
як перевірити процесор в тюнері
щоб на 100%-замінити
Можливо будуть цікаві кілька моїх порад новачкам зі власного досвіду.
1.Те що ви придбали нову радіодеталь не є гарантією її справності. Живий приклад: скупив в Піднебесній, між інших, найбільш поширені ШІМ контроллери, всі в заводських упаковках. З 20-ти DH321 - 2-і взагалі не стартують, з 20-ти ViPer22a- одна не стартує, одна пульсує. Перевірку ШІМ-ок роблю при потраплянні в ремонт обладнання з відповідною мікросхемою, при цьому клієнт отримує безкоштовний бонус у вигляді панельки під заміненою мікросхемою.
2.Напруги вказані на блоках живлення- дуже умовні поняття і відрізняються у різних моделях, виробників чи навіть партіях апаратури. Знову приклад: три блоки живлення Глобоподібних 4100С- серії, що зараз маю в наявності і були випробувані під навантаженням однією головною платою. ViPer22a- 3,2В/5,2В/14,2В/22,6В; DH321- 3,0В/4,9В/13,2В/23,2В; DM0265-3,3В/4,7В/12,4В/23,2В. Заміри проводяться при увімкненні в мережу 220В через ББЖ. Певно китайці налаштовують (якщо взагалі це роблять?) свої творіння за допомогою таких же вимірювальних приладів або по іншим параметрам (завадостійкість, знак гороскопа, тощо...)відомих тільки їм. Відрізняються напруги також на TL431 стабілітроні, хоча у всіх перелічених блоків стабілізація по лінії 3.3В (можливо це примхи цифрового мультиметра по відношенню до високочастотного (умовно постійного) струму в імпульсномі джерелі. Ось такий "компот", після роботи у радянські часи на радіозаводі для мене це шок.
3. Замість згорівших запобіжників я використовую вугільні резистори на 1Вт 10 ом, при тому що це більш дешевий але не менш надійний варіант ще згладжується зарядний імпульс на конденсаторі при увімкненні.
kreshnot
16.09.2016, 21:30
Перевірку ШІМ-ок роблю при потраплянні в ремонт обладнання з відповідною мікросхемою, при цьому клієнт отримує безкоштовний бонус у вигляді панельки під заміненою мікросхемою.
це не бонус а геморой :o
вам самому ще вчитися і вчитися
це не бонус а геморой :o
вам самому ще вчитися і вчитися
Розумні вчаться все життя і кажуть що вони нічого не знають на відміну від пихатих людей. Я і вчуся, прошу звернути увагу на дату моєї реєстрації на цьому форумі і перш ніж щось тут писати я уважно читав- вчився в тому числі і Ваші дописи за що щиро Вам вдячний. Але якщо я правильно розшифрував Ваш допис, Ви маєте на увазі що таким чином мікросхема втрачає тепловідвід на полігон зі зворотньої сторони печатки, чи то надійність контактів (я ж не кладу панельки в аудіотракти тощо). Що ж поділіться своїм досвідом тестування та в чому і головне для кого Ви вбачаєте геморой бо в такому вигляді корисність допису наближається до 0.
kreshnot
17.09.2016, 11:53
Розумні вчаться все життя і кажуть що вони нічого не знають на відміну від пихатих людей. Я і вчуся, прошу звернути увагу на дату моєї реєстрації на цьому форумі і перш ніж щось тут писати я уважно читав- вчився в тому числі і Ваші дописи за що щиро Вам вдячний. Але якщо я правильно розшифрував Ваш допис, Ви маєте на увазі що таким чином мікросхема втрачає тепловідвід на полігон зі зворотньої сторони печатки, чи то надійність контактів (я ж не кладу панельки в аудіотракти тощо). Що ж поділіться своїм досвідом тестування та в чому і головне для кого Ви вбачаєте геморой бо в такому вигляді корисність допису наближається до 0.
самі і відповіли на своє запитання
почитайте даташит на ШИМ-и і побачите яка max температура може бути
так що ваш попередній допис,як інфа, наближається до 0
...почитайте даташит на ШИМ-и і побачите яка max температура може бути...
Почитав, помацав, подивився на цій сторінці ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]) і заспокоївся, тим більше що не я один "з гемороєм" (прошу звернути увагу на 1-й малюнок по стрілочці з написом СR6228T і пригадати відому приказку про правоту шефа). Пробачте, не втримався від гумору.
kreshnot
19.09.2016, 01:04
Почитав, помацав, подивився на цій сторінці ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]) і заспокоївся, тим більше що не я один "з гемороєм" (прошу звернути увагу на 1-й малюнок по стрілочці з написом СR6228T і пригадати відому приказку про правоту шефа). Пробачте, не втримався від гумору.
яка безграмотність у ваших словах
так можно тільки перевірити
в роботу треба ШИМ запаяти ,а в деяких варіантах ще ставити радіатор
читайте даташити,а не дивіться фото збоченців
подивіться на ютубі ремонти БЖ,90% безграмотність,можете зайняти і ви місце під сонцем у 91%
Igor1031
08.06.2018, 11:01
Прилад dr hd1000 combo зіпсуте живлення антени
При діагностиці виявленао що згоріла мікросхема MP3426DL QFN-14
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010