Показати повну версію : Блискавка та все про неї!
sat-prof
06.07.2013, 00:23
Блиснуло стукнуло згорів мій роутер..та тюнер!
роутер пробує включитись а дальше проц кіпить!
Подібна ситуація була в мене недавно. При виключеному обладнанні, після блискавки, згорів Б\Ж компютера. Напруга від головки 90* ч-з дісек по нуль-модемному кабелю, який був підєднаний з тюнером і системним блоком компютера. Головка і дісек також вийшли з ладу, а тюнер залишився живим..Треба все витягувати з резетки, відєднувати кабеля..Заземлення тарілки на 90*немає, чого можна було уникнути.
sat-prof
06.07.2013, 01:13
D-Misha, і в мене все було все виключене!Перевірив ще раз вибитий порт в опені х800 та дохлі два телевізори зокрема LCD Samsung 40!
D-Misha, і в мене все було все виключене!Перевірив ще раз вибитий порт в опені х800 та дохлі два телевізори зокрема LCD Samsung 40!Треба робити висновки, що робити в таких випадках???? 500гр пішло на вітер.
Хлопці чесне слово, Ви як діти. При наближені грози виключати все з мережі 220В (витягати штекри з резеток) + відключати усі зовнішні кабеля які йдуть до хати - телефоний (аДСЛ), езернет, антений фідер навіть від САТ антени яка стоїть досить низько і тд.тп. Також бажано що б на хаті стояв грозозахист...
Цього року у нас в місті і навколишніх селах наробило багато біди...
D-Misha, і в мене все було все виключене!
вперше таке чую щоб виключене обладнання било...:eek:
sat-prof
06.07.2013, 14:40
arki, магнітне поле велике...неаводка в проводах!
Vetal999
06.07.2013, 18:14
в моєму оптікумі 9500 вистачило пару метрів лана і компорта, другий кінець яких не був нікуди увімкнений, щоб порти і проц вигоріли... ще згорів муз. центр від наводки у проводах до колонок)
sat-prof
06.07.2013, 18:48
Vetal999, обідно((
kreshnot
06.07.2013, 19:43
вперше таке чую щоб виключене обладнання било...:eek:
Відстав ти від життя.Блисковка,це така зараза-николи не взнаєш що і коли від неї сгорить.Після грози було таке чудо-згоріли 2 конверторі,DiSEgC і відео-вхід на ТВ(все було вимкнено з мережі 220в),тюнер все ОК.
sat-prof
06.07.2013, 20:00
.Блисковка,це така зараза-николи не взнаєш що і коли від неї сгорить.
А же гірше, що практично мало що вдається відремонтувати!Палить все!
Петрович
06.07.2013, 20:12
Все вірно але найбільша загроза це трансформатори.При імпульсі сильного магнітного поля у них виникає велика ЕРС,змінюється магнітні властивості сердечників і на виході вже не 20 вольт а значно більше!
А же гірше, що практично мало що вдається відремонтувати!Палить все! Це точно...
В одного клієнта Ву+ УНО від блискавки по мережі 220В зрогрів десь з місяць назад, відправив по гарантії в Київ, вчора його отримав - написали що замінили "мамку"... Як би не гарантія, клієнт влетів би на кучу бабла...
Я недавно переїхав в село і ви хлопці мене піз.... ць обрадували[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
Vetal999
06.07.2013, 20:28
коли починає гриміти, щоб спасти техніку-всі провода відєднати, замотати в фольгу і закопати і в землю))
kreshnot
06.07.2013, 20:30
Це точно...
В одного клієнта Ву+ УНО від блискавки по мережі 220В зрогрів десь з місяць назад, відправив по гарантії в Київ, вчора його отримав - написали що замінили "мамку"... Як би не гарантія, клієнт влетів би на кучу бабла...
Значить йому пощастило,на це гарантія не розповсюджується
А мого сусіда.що живе від мене по вулиці через триста метрів,від блискавки,навіть диван згорів.Причому ще радянський,і це не жарт,добре що вчасно знайшли,де почало тліти.Коли почало гриміти,він чемно повитягував усі штекери,вилки з розеток і кинув усе це,на той диван.При ударі блискавки в щоглу від ріжкової антени,між кабелями і пружинами в дивані проскочила іскра,що і стало причиною загоряння.А потім увесь цей заряд по ел.проводці дійшов до газового лічильника.І вивалив добрячий шмат стіни.
З власних спостережень знаю,блискавка має свої улюблені місця.Не обовязково високі щогли і т.п.В неї свої правила.В кого є три фази,той має обовязковий контур заземлення.І майже ніколи,блискавка не робить там шкоду.Навіть у радіусі 50-100м від того заземлення.Можу вам дати одну пораду-заземляйте нульові провода на вході в будинок(в селах зокрема)І витягуйте,коли тільки починає гриміти,все з ел.мережі,а шнури від розеток кидайте подальше.
Vetal999
07.07.2013, 15:40
заземляйте нульові провода на вході в будинок
до лічильника чи після?
ivantsiura
07.07.2013, 16:04
І не дай Бог щоб в дім влетіла шарикова блискавка... Все горить, а щей може вибухнути(
до лічильника чи після?
До лічильника. Дуже добре коли заземлена опора від якої іде до вас увод. Але це треба щоб зробили бригада електромонтерів які обслуговують ваші лінії. Знаю бо живу по сусідству з мережною дільницею. Знайомі електромонтери розповідали, був у них випадок в одному із сіл де вони обслуговують ЛЕП, на околиці села стояв житловий будинок і при грозі блискавка била весь час по їх уводах, розбиволо кілька разів лічильника, било все що не встигали вимикать, одного разу оббило навіть всю штукатурку(зробило голу стіну). І навіть якщо гриміло не коло їх будинку то блискавка "бігла" до їх будинку по дротах. Вже потім коли ця сімя звернулася до РЕМу(районні електро мережі) до їх виїхала бригада і заземлили(безкоштовно) їм спуски. Після того від мешканців того будинку скарг не надходило.
drachuk1979
07.07.2013, 19:14
До лічильника. Дуже добре коли заземлена опора від якої іде до вас увод....
Є така корисна "штука" , як Обмежувач перенапруги ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]) , але так як цей прилад досить дорогий, його не дуже хочуть встановлювати, хоча він працює дуже добре (випробувано особисто).... та все ж таки захисту 100% гарантувати не може ніхто...
та все ж таки захисту 100% гарантувати не може ніхто...
а є щось таке в житті що можна гарантувати на всі 100:eek:
Того року, вбило блискавкою молоду жінку, яка йшла з поля і розмовляла по мобільному телефону. Це є факт, чи ні?А на рахунок радянського дивана -це жах. У мене вся мебель радянська, як і я сам. Прихлопне, то всіх разом...
sat-prof
25.11.2013, 10:07
Зараз стали повсюдно економити на залізі і робити тюнера в пластикових корпусах. Адже з кількох кришок можна зробити цілий китайський автомобіль з фольги. усмішка. Але ніхто не подумав про наслідки грози, адже в залізному корпусі розряд йде на нього і потім через розрядники, варистори і дугу - в розетку (вона виходить в даному випадку як заземлення). Майже всі тюнера з розірваним в мотлох і чорної кіптявою від дуги (видно навіть поплавленний метал корписа під БП) вдавалося відновити. У пластикових же корпусах все піде через всю плату тюнера в телевізор, в ньому то вже є розрядники. У результаті матимемо випалені HDMI і Скарт як мінімум. Хто що думає з цього приводу?
Я неможу дискутувати, і щоб зрозуміти, хочу запитатися.... А чи це відноситься до стабілізаторів, УПСів і іншої апаратури в пластмасі?
D-Misha, По суті відноситьсядовсьої техніки ,но упс зара жилізний ненайти
D-Misha, По суті відноситьсядовсьої техніки ,но упс зара жилізний ненайти
Я питаюся тому, що того року, після блискавки, у мене вигоріли всередині стабілізатор і УПС, нерахуючи Б\Ж компютера..В желізному корпусі, напевно дорожче.А так, вже рік без УПСа і стабілізатора біля телевізора.Напругу контролюю вольтметром, при грозі все витягую з резетки.
Посуті блискавка як йде вбиває щось 100 процентів ,а вже від якості самого упса у стабілізатора залежить радіус удару)Якщо норм упс то він погасить на собі почті весь удар а все решту якщо норм бж в компютері добє він, Мені попадалися деколи фірмові бж так там після блискавки дальше діодного моста нейшло тому що стояла вся защіта і такі бж легко відновлювались,но найти толкову техніку зараз можливо тількиколи кошильок розперає:cool: взяти тойж бж скільки їх розбирав наприклад варистори по вході стоять тіки в дорогих серіях а в дешевих кітайці ліплять обичні резистори пів ватні або опше нічого неставлять
kreshnot
26.11.2013, 10:27
Залізний корпус -це екран і для блисковки він великої ролі не грає,бо не заземлений.Все залежить від перенапруги.Коли буде прямий удар блискавки у антену чи у провід мережі,недалеко від вкючених ел.приборів, то згорає все не дивлячись ні на корпус ні на якість заліза.
*при грозі все витягую з резетки*
Все залежить яка блискавка.В одній із квартир вибухнула шарова-пішла вся техніка і повиривало навіть кабелі із стін,а в сусідній на виключеному із мережі Томпсоні спалило накал і всі земляні дорожки по периметру плати в місцях звуження були розірвані як від КЗ.
Igor1031
12.06.2014, 12:42
Багато рішають феритові кільця та заземлення (громовідвід)!
Варіант захисту тільки один-як тільки почалось бум був в небі далеко, відключати нахрен всю апаратуру як від мережі 220, так і компової мережі. А всі ці приблуди не допоможуть
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010