Увійти

Показати повну версію : Прилад для настройки супутникових антен "Цвіркун"

romuald
15.10.2014, 11:29
Вирішив склепати ще один прилад для настройки антен. Інформація взята тут [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] і тут [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] Його схема та плати в архівах. Були виготовлені та спаяні плати, підключений індикатор та кнопки управління, все перевірено на працездатність. Меню хоч і англомовне, але інтуітивно просте. Що сподобалось найбільше, це те, що всі настройки вводяться вручну (як у мобільному СМСки), без наявності компа. Може прийдеться витратити деякий час на введення сетингів, але не треба морочитись з редактором налаштувань та встановленням драйверів на комп, і при необхідності в польових умовах все можна оперативно підлаштувати. При настройці антени прилад повинен видавати назву супутника і навіть назву каналу на який потрапили, але я цого не перевірив бо поки нема в наявності самого тюнера. Фото викладу пізніше.

Andersat
15.10.2014, 12:19
прошивка демо, чи повна?

romuald
15.10.2014, 13:28
Пршивка повна. Прошивав автор (до речі автор зареєстрований на нашому форумі).
Ще забув додати те, що збирав прилад з перспективою переробки під DVB-S2 шляхом заміни штатного тюнера на F7VZ0164A (при умові доробки автором програмного забезпечення).

Andersat
15.10.2014, 13:32
Цына прошивки яка?

romuald
15.10.2014, 13:37
Ціну не знаю, бо у нас був взаємообмін.

romuald
15.10.2014, 19:06
Декілька фото

Andersat
19.10.2014, 14:44
І як там справи з приладом? Коли фініш?Цікаво який він в роботі...

romuald
19.10.2014, 18:20
"Нова пошта" працює не дуже швидко, та і хіба можливо роботу прилада оцінитиь за першим його ввімкненням...?..от коли сидячи на якомусь-там поверсі якоїсь-там багатоповерхівки не завжди оціниш ПОВНУ працездатність та комунікабельність самого прилада..на це все потрібен хоть якийсь час...Тому прошу почекати...трохи...все відпишу...

romuald
25.10.2014, 20:01
Перші результати...дещо негативні...в плані моїх косяків...
Підключивши самого тюнера вилізли деякі нюанси: контролер "побачив" квадратну шину і одночасно побачив всі мої косяки...виявляється, що він (контролер) оцінює всю працездатність периферії, і коли все ОК, то дає дозвіл на підключення всіх напруг живлення (окрім самого живлення контролера +5 В)....а у мене був косяк...і такий косяк, що я уграв як LM2576-3.3 так і вилетіла 19-та нога самого контролера (шкода, але буває)...Коли усунув всі недоліки по монажу, то виявилось, що потрібно ще регулювати вихідну напругу LM2577-ADJ в парі з LM317, бо в одній поляризації все норм., а інша не входила в параметри...І от коли нарешті побачив саму шкалу, то дізнався, що в меню є можливість запам'ятати 31 супутник з двома транспондерами, причому перший приорітетний...

romuald
25.10.2014, 20:56
Забувcь додать, що прилад на борту має зарядний пристрій (Q1, Q2, Q3, Q4,D6, D7 і т. д.) для NI-Cd або NI-MH акумуляторів з програмним налаштуванням процесу зарядки...тобто її швидкості в залежності від заданого струму зарядки (маєм декілька режимів). При підключенні зовнішнього живлення з напругою близько 15 В прилад "запитує" чи просто прцюємо, чи заряджаємо і прцюємо...лишається згодитись, чи ні натиснувши + чи - . Сам прилад нормально працює від напруги 7,5 В. Але ця частина схеми лишаєтся поки не перевіреною і не відстроєною...Ще приємно те, що в процесі настройки тарілки маємо можливість оперативно перемикати порти дісека...натисканням одної кнопки...Плату з Альтерою поки не під'єднував...Далі буде...

romuald
28.10.2014, 22:28
Продовження....Частково запаявши тюнера (бо були підозри, що і його уграв) підключив прилад до антени і увійшовши в режим сканування побачив його реакцію на сигнал: прилад свиснув і показав сигнал по максимуму шкали в %. Саму шкалу можливо в меню підлаштувати під себе. Раз так, то можна тюнера запаяти повністю і перевірити роботу разом з Альтерою.
При тестуванні іншого транспондера був здивований, що сигнал з'явився не зразу. Як виявилось я помилився в останніх цифрах при введенні частоти транспондера, а в прошивці закладена автопідстройка частоти. Не знаю як це буде працювать при ненастроєній тарільці.
Тепер лишилось провести перевірку плати ридера (що з Альтерою) - як буде відображатись назва супутника та назва каналу на який потрапили. Але моя майстерня і сама антена розташовані в різних місцях, тому все це буде мабуть завтра....
Якщо все буде нормально, то всю конструкцію можна буде пхати в корпус і....вперед на дах!

romuald
29.10.2014, 20:42
Трішечки заральмувалась процедура перевірки повної працездатності плати рідера. Зв'язано це з тим, що замість угратої мною АТМЕГИ168 для тестів використав чужу з старішою прошивкою. Чекаю поки свою. Зате можу показати декілька фоток з зображенням залоченого супутника.

romuald
30.10.2014, 20:39
Поки жду свого контролера, то зібрав уже одну плату чужого прилада...звідки тимчасово поцупив контролер для подальшої роботи. Але чужі плати заводські, і виглядають значно краще.

romuald
02.11.2014, 09:59
Нарешті можем вважать, що прилад цілком і повністю робочий. Залишилось запхать його в корпус разом з акумуляторами (яких поки нема). Тепер треба розібратись із самими можливостями прилада, бо меню велике(чи то мені так здаєтся), і деякі речі мені незрозумілі. А поки маємо декілька фото роботи прилада, де можемо бачити назву каналів супутника, на який потрапили (маю і відео, але не знаю як його долучити). Як тільки "обкатаю" прилада в роботі, то надам його тактико-технічну характеристику. Але я поки задоволений роботою даної конструкції, думаю, що нерозчаруюсь...тим паче, що маєм перспективу під S2

Koka79
02.11.2014, 12:10
Привіт всім. Даним приладом користуюсь декілька років. Працює дуже гарно. Збирався зразу с рідером.

romuald
02.11.2014, 20:13
О...користуєтесь і мовчите...А збирали самостійно..?...було б цікаво побачить...

Koka79
03.11.2014, 02:22
Фото приладу.

hacjka
03.11.2014, 19:41
у скількі обішлося грошенят данний пристрій зібрати*?

romuald
03.11.2014, 21:10
При тому, що у мене були в наявності обидва контролера (атмега та альтера) я докуповував LM 2577, LM2576-3.3, електроліти, дроселі, то мені бійшлося трохи більше 120 грн. бо вся решта була ну ще спалив контролер і ЛМ-ку то ще + 65 та оплатив три посилки Новою Поштою +75. Ще не брав корпус (приблизно 25 грн.) і акумулятори (найдорожча запчастина..ще не знаю які брать). Плати робив сам. Альтерами можу поділитись.

Ще забувсь сказати, що хочу ще прикрутити кампаса (прошивка дозволяє) + 40 грн чіп і обвіска до ньго гивень 10-15...

romuald
03.11.2014, 22:41
Ось сам компас так має виглядать..приблизно..

romuald
07.11.2014, 14:53
Ніяк не підберу корпус. У нас в продажу або малуваті, або завеликі. Може хто підкаже де купити...?...а то саморобного нема з чого зробити, щоб путящий був...

romuald
11.11.2014, 23:19
Був сьогодні у товариша, і випадково у нього в хламі побачив пластмасову упаковочну коробку зі старого совкового годинника. Але її розміри наче хто підібрав для корпуса мого прилада. Все добре і компактно розміститься....та й гроші зекономив, хоч і невеликі...але не знаю на який час затягнуться слюсарні роботи...Ось приблизно вже прикинув:

romuald
11.11.2014, 23:26
А поки шукався корпус, то допаяв ще одного прилада на заводських платах...і його теж прикинув у корпус...таки без тюнера зручніше..

romuald
14.11.2014, 11:38
В процесі відладки прилада з'явились деякі нюанси, а саме: великувате навантаження по напрузі +5 В (сама плата ридера чимало тягне). Тому було вирішено трішечки доопрацювати схему - додати ще одного стабілізатора живлення +5 В тільки лиш для ридера на мікросхемі LM2576-5.0. Місця для нього достатньо. Прийдеться перемалювати плату і внести деякі зміни в схему. Але ж і трохи дорожчою буде конструкція. (дороблену плату і схему викладу пізніше). Хоча непогано працює й так.
Ну а поки йдуть слюсарні роботи з корпусом. Швидко не роблю, бо не люблю халтурного вигляду. Хочу, щоб виглядав не гірше заводського.

hacjka
14.11.2014, 19:16
ukrprof;);););)молодець
сам деколи люблю щось зібрати

romuald
18.11.2014, 20:21
Ось трішки фоток слюсарних робіт...йде повільно, але йде...знімав телефоном, тому якість не дуже.....ще може дещо буде по іншому..

romuald
19.11.2014, 19:46
Ну...майже всі слюсарні роботи позаду...залишилось декілька отворів кріплення конструкції зробити, і все зібрати докупи...
Ще хочу намалювати "морду ліца", роздрукувати її на самоклейці і буде все доладу...але у мене самоклейка двох кольрів: жовта та блакитна (спеціально не підбірав, лежать вже давно)...от і в роздумах - яку...?ukrprof

hacjka
19.11.2014, 20:29
синьо-жовту.як прапор;)

romuald
19.11.2014, 21:11
синьо-жовту.як прапор;)
А технологічно на 2-х різних шматках як надрукувати та наклеїти...?...не все так просто..:)

romuald
19.11.2014, 22:53
Ще оце подумав, що треба зразу додати роз'єм COM-порта, щоб потім не мудохатись - просто автор вирішив трішки полегшити нам життя, а саме: прошивку будем заливати через СОМ-порт, але перед цим загнавши в Атмегу завантажувач. Ну і деякі мої забаганки будуть виконуватись швидше...:)...та й не тільки мої..

romuald
22.11.2014, 10:24
Остання підгонка кнопок та дисплея. Кнопки взяв готові покупні і запаяв їх на макетку. Поки полінувався робити щось краще. Хоча ось тут [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] описаний (на мій погляд) самий оптимальний варіант.

romuald
11.12.2014, 20:32
Деякий час приладом не займався...з ряду причин. А сьогодні зробив "морду ліца". Залишилось приклеїти. Роздрукував на самоклейці, а зверху скотчем. Отвори під кнопки не різав поки, хочу знайти якусь сталеву трубку, загострити її та молотком (як пробійником)стукнути і...отовір готовий і рівненький.

romuald
13.12.2014, 09:27
В новій авторскій прошивці передбачена діагностика всієї периферії: напруги поляризації 13 та 18 В, напруга живлення тюнера 3,3 В та контроль КЗ в кабелі. Якщо живлення 3,3 В виходить за рамки дозволеного або КЗ в кабелі, то прилад сигалізує про це і відключає всі напруги живлення (окрім 5 В). Тому мені знов треба зробити деякі підстройки, бо напруга горизонтальної поляризації у мене на межі і на деяких конвертерах відсутній лок.
А саму конструкцію можна здешевити, якщо не використовувати плату ридера. Тим самим ми не будемо бачити назву каналів на супутнику і буде відсутня підсвітка дисплея. Тоді прийдеться в настройках прописувати транспондери, що не повторюються на інших супутниках.

romuald
20.12.2014, 09:53
Ось прилад уже і в корпусі. Хоч і повільно робота йшла, але все вийшло так нічогенько, доволі компактно. Решту вільного місця займуть акумулятори. Правда поки без них (ще не визначився які придбать). Але вся конструкція в корпусі трохи косувато стала - шибу трохи дав, коли кріплення робив....переробляти вже не буду.
Сьогодні почну тестування. Зразу на настроєній тарілці (підлаштую всі настройки під себе)а потім вже і в "польових умовах". Прикладаю декілька мініатюр, на деяких з них ввімкнений режим тестування периферійного обладнання прилала. "Морду ліца" поки не приклеював - воно не горить, але вигляд буде зовсім інший. Розміри корпуса 140*105*65. Ось такий "Цвіркунчик" вийшов...мені вже подобається..;)

romuald
21.12.2014, 09:42
"Морду ліца" прикинув.

romuald
21.12.2014, 11:28
Прилад в роботі

Koka79
26.12.2014, 01:21
Ось і моя реалізація даного приладу. Помідорами не кидати, цей прилад працює декілька років, даний конструктив це багаторічний досвід аналогічними париладами. Дмитру, ЗДОРОВЬЯ, УДАЧІ, НАТХНЕННЯ.

romuald
31.12.2014, 18:24
А ось уже повністю готовий до роботи пристрій.

P.S. більш докладну інформацію та обговорення можна знайти набравши в гуглі: satfinder "Цвіркун"

romuald
23.02.2015, 10:41
Пройшов прилад тестування доволі успішно. Все дуже практично і зручно. При настройці антени з самим приладом мінімум маніпуляцій. Не туди втрапить при настройці майже неможливо бо при наявності сигналу з потока читаєм назву каналів настроєного супутника...правда поки не придбав і не встановив самого чіпа компаса. При наявності на борту компаса антену і першокласник настроїть. Я дуже задоволений.

lizard66
06.03.2015, 10:07
Виникла ідея де що удосконалити, а саме задіяти графічний LCD. Для цього довелося застосувати розширювач портів pcf8574. Поки що налагодження відбувається в протеусе, але треба перевірити на живому пристрої, щоб оцінити як розширювач вплине на швидкість.

Andersat
06.03.2015, 11:23
А не краще, поставити Атмегу 32--щоб не ставити pcf8574 ???
Та й ще би зразу і DVB S2 зразу прикрутити :)

lizard66
06.03.2015, 14:06
А не краще, поставити Атмегу 32--щоб не ставити pcf8574 ???
Та й ще би зразу і DVB S2 зразу прикрутити :)

У новому приладі саме так і буде, а це спроба вдихнути нове життя старому. Andersat , до речі дякую за наводку, LCD придбав.

Andersat
06.03.2015, 15:09
Ну чекаємо нового приладу. Хотілося б його зробити...

romuald
07.03.2015, 08:36
Розробка нового прилада йде, але не так швидко як хотілося б (з нинішньою ситуацією трохи напрягають фінанси). І паралельно йде доробка схеми та ПЗ старого (його теж можна переробити під S2). Викладаю картинки обох як вони виглядають в протеусі. Автор більш докладно проінформує.

romuald
28.04.2015, 22:22
Ось таким буде вбудований редактор в новій версії приладу. Не знаю, наскільки це відповідатиме сподіванням народу, але навіть у порівнянні з попередньою версією процес значно полегшений. У редакторі можна видалити (додати, відредагувати) супутник, відсортувати список супутників по імені або по орбітальній позиції, розсортувати супутники по групах.

Для тих, хто не любить кота в мішку і воліє спершу помацати руками, мається демонстраційний проект в протеусі. У симуляції можна побродити по меню, попрацювати з редактором. Якщо комусь цікаво, то автор додасть демонстраційний проект.

romuald
01.05.2015, 22:58
Демонстраційний проект для протеуса: меню нового прилада. В демонстраційному проекті для зручності вказаний контролео ATMEGA8 а в желізі буде ATMEGA32. Сам ніколи протеусом не користувався, а тут прийшлось самому...скажу,що дуже цікаво..

romuald
13.05.2015, 00:03
Зшив собі до прилада шкіряний чохол...аж самому сподобалось..

romuald
11.06.2015, 22:15
Нарешті автор перейшов з протеуса в залізо. Прийшлось рихтувати прошивку. Але поки без тюнера та ридера, бо треба провести деякі експерименти і лиш тільки тоді робити кінцевий варіант плати ридера та тюнера (їх буде три...дві я вже собі витравив:D). Десь так воно все виглядає на нинішньому етапі.

romuald
12.06.2015, 14:56
Відео меню нового прилада
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

romuald
20.06.2015, 11:54
Ну і я почав складать нового прилада..

Andersat
20.06.2015, 16:13
І скільки в автора коштує прошивка?

romuald
21.06.2015, 13:38
Та прошивка ще не дописана кінцево (там вона планується під різні тюнери)...я її ще сам в руках не тримав...але мені поспішати нікуди, а желізо краще зарані зібрать...тим паче, що схема основних вузлів лишилась майже без змін...тому сам чекаю....терпцю вже нема..

lizard66
22.06.2015, 10:25
Інформація по новому приладу, та що вже напрацьована на цей час, була оприлюднена з метою з’ясувати чи потрібен цей проект в загалі, чи варто витрачати на нього час. Оскільки робота ще триває, зарано обговорювати його вартість.

romuald
20.08.2015, 22:40
Зібрав основну плату та плату клавіатури нового прилада. Вже викладена тестова прошивка. На днях придбаю Атмегу 32 та буду тестувати.
Також готова плата ридера, а от плату для самого тюнера не доробив - двостороння.

romuald
22.08.2015, 11:40
Дотравив сьогодні останню плату. Після вихідних буду свердлити та лудити. Для тих кому цікаво викладаю файлик з платами. Там плати трохи будуть відрізнятись від моїх зібраних, бо в процесі роботи автор іх декілька разів доопрацоьвував. Кладу останній варіант. Хоча схеми, зведеної до купи ще нема (основні вузли всеодно з Цвіркуна першого) але я складав все дивлячись на самі полати - там всі деталі та їхні номінали позначені (окрім основної, з позначеннями номіналів окремим файлом з назвою MAIN1).
В наявності тестова прошивка.

romuald
27.08.2015, 23:02
Прошив тестовою прошивкою контроллер та пошарився по меню нового прилада. Меню англомовне, інтуітивно зрозуміле але трохи не звичне. З усього того що побачив у тому меню зробив висновок, що прилад у собі має досидь широкий функціонал: спектроаналізатор, читання таблиць NIT, констеляційна діаграма, одночасний вивід п'яти транспондерів, робота з різними типами конвертерів, дісеків і мотопідвісом. Але всього функціоналу не опишу, бо сам ще толком не розібрався. Додаю декілька фоток, щоправда якість не дуже... Тепер поки автор "допилює" прошивку треба "доклепати" решту заліза...

romuald
08.11.2015, 18:45
Ну...на новому приладі лок вже маєм...

romuald
21.11.2015, 18:23
Тестування нового прилада. Зайшли в меню сканування, вибрали супутник і побачили сигнал. Шкалу можна вибрати найзручнішу для себе: дві горизоналиних, або три вертикальних (як Опенбоксі) та у вигляді 5-титранспондерів одночасно, тобто 5 маленьких вертикальних шкал з рівнем та якістью (пізніше додам ще фото та викладу відео).

romuald
23.11.2015, 22:07
Відео тестування прилада

romuald
27.11.2015, 21:48
Додаю схему...кому цікаво..

romuald
31.12.2015, 15:09
Автор пропонує шановному панству « полегшену» прошивку для тестування основних функцій приладу (подарунок під ялинку). Користувачі можуть копіювати і поширювати прошивку на не комерційній основі без права модифікації коду .

Після заливки софта пам'ять даних порожня, можна забити в рукопашну , а можна піти :
Setting s -> Info - > Vers . -> "F1" -> Dt & Sat -> " + "
При цьому пропишеться популярний набір супутників , чого не буде вистачати, можна додати (відредагувати), видалити вручну.
Залишиться тільки підправити під себе порти дисека і координати точки прийому. Прошивка під 194 (А)

romuald
23.02.2016, 08:50
Робота аналізатора спектра
І декілька фото

alexbelilov
03.06.2016, 09:13
Десь можна купити?

lizard66
04.06.2016, 10:59
Десь можна купити?
Я навіть не знаю чи збирає хтось прилад на продаж. Тут ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]) є все необхідне для самостійної зборки, схеми, плати та прошивка для пабліка. Як що не впевнені, що впораєтесь самотужки, може знайдете хто зробить Вам на замовлення.

Andersat
05.06.2016, 12:38
А прошивка для пабліка під DVB S2 ? бо ж там здається ві прошивки--для Альтери і для Меги32. Чи то тестова прошивка, щоб провірити основні функції приладу? Чи для повноцінної роботи прилау?

lizard66
05.06.2016, 17:24
А прошивка для пабліка під DVB S2 ? ..... Чи для повноцінної роботи прилау?
Для повноцінної роботи в DVB-S, для S2 треба буде викласти гроші. З Альтерой працює тільки комерційна версія.

Andersat
05.06.2016, 18:15
Ціну будь ласка в приват на комерційну версію.

lizard66
22.01.2017, 16:58
Якщо комусь ще цікаво, з’явились нові функції.
Компас ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])Груповий пошук ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])

lizard66
23.04.2017, 10:22
Керування USALS, відео поки що немає.

romuald
06.07.2017, 21:35
Для бажаючих скласти прилад самостійно виникла можливість прошити прилад комерційною прошивкою - з'явивсь завантажувач з активацією.