КПК

Показати повну версію : Huawei B525s-23A скидає налаштування при відключенні живлення

Igor1031
16.10.2024, 11:46
Huawei b525s - 23A скидає налаштування при відключенні живлення
Після кожного вимкнення він повертається до заводських налаштувань. За аналогічною темою люди пропонують шукати акумулятор і його заміну. Розібрав роутер, батареї не знайшов. Знайшла подібну гілку на форумі Orange, хтось написав, що ремонт тривіальний і будь-який Електронік впорається. Але вони не написали, що саме змінити. (частий збій цього роутера. Якийсь фабричний дефект або, як хтось віддає перевагу теоріям змови, навмисні дії Huawei щодо придбання нових пристроїв.)
До цього роутер пропрацював багато років без збоїв.
Блок живлення я замінив, це нічого не дало. Пошкоджений NRAM? Почати з заміни конденсаторів? Опір 5.6 K на кнопці reset!

Допомогли ці інструкції! Все працює

Ufff, po kilku godzinach walki i mi udało się odratować B525s.

Napiszę w skrócie co u mnie zadziałało, a co nie działało.

Po pierwsze nie martwić się niepotrzebnie (tak jak ja). Jak router wstaje a tylko nie zapamiętuje ustawień, na 99% da się go uratować :)

1. B525_repair_2020-06-22.exe potrzebuje dodatkowo "HUAWEI DataCard Driver" i "HUAWEI ADB Driver" (ale to już pewnie wiecie)
Źródło: [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ... ry97621926

2. Program ten działa TYLKO I WYŁĄCZNIE na Windowsie 7 (i może czymś starszym). Nie traćcie czasu na zabawę z Windows 11, 10, a nawet 8.1. Przetestowałem te wymienione systemy, na 3 różnych komputerach i za każdym razem wywalał błąd "The USB device returned an invalid product description string descriptor.". Ten plik "BOS_solution_2.reg" wcale nie pomaga, bo rozwiązuje inny błąd z tymi USB.

3. Nie traćcie czasu na maszynę wirtualną z Windows 7. U mnie Vmware nie widziało tego urządzenia USB, bo na hoście wywalał ten błąd i nic się nie dało zrobić.

4. Trzeba zainstalować Windowsa 7 na innej partycji, lub znaleźć kogoś znajomego z tym prehistorycznym systemem, potem na szybko:
- Instalacja "HUAWEI DataCard Driver"
- Instalacja "HUAWEI ADB Driver"
- Zwarcie pinów na routerze.
- Start "B525_repair_2020-06-22.exe" i enter.
- Możliwe, że dalej nie wykryje poprawnego sterownika ADB dla tego urządzenia, więc znalazłem na to sposób:
* W menedżerze urządzeń pojawi się urządzenie z Chińskimi krzaczkami w nazwie (nie zapisałem sobie co to było). W każdym razie, będzie to dziwna nazwa, przez którą najprawdopodobniej wywalało błąd na nowszych wersjach Windowsa.
* Urządzenie to dalej będzie nierozpoznawane (w sensie bez sterownika), więc:
# Instalujemy 7zip.
# Klikamy prawym przyciskiem myszy na: "HUAWEI_ADB_Driver_Setup.exe" -> 7zip -> Otwórz Archiwum.
# Wypakowujemy folder "$TEMP\\HUAWEI_ADB_Driver\" to jakiegoś innego folderu.
# Znajdujemy to urządzenie USB z Chińskimi krzaczkami i aktualizujemy sterownik do niego, wybierając plik "hw_goadb.inf".
- Po tym zabiegu, "B525_repair_2020-06-22.exe" powinien normalnie naprawić router (będą pokazywać się napisy z postępem w tym oknie cmd).
- U mnie po zakończeniu trzeba było zresetować zasilanie w routerze aby automatycznie przeszedł do trybu download (czy jak to się nazywa).

5. Potem już z górki:
- load_usbloader.cmd
- 2\B525s-23a_Update_11.236.01.00.00_M_AT_04.01\B525s-23a_Update_11.236.01.00.00_M_AT_04.01.exe
- Restart routera, konfiguracja hasła itd.
- Na 192.168.8.1 -> More -> Update -> Local Update -> Choose file -> 3\WEBUI_B525s-23a_11.236.01.00.00_Mod1.5\WEBUI_B525s-23a_11.236.01.00.00_Mod1.5.bin (taki sobie wybrałem)
- I gotowe.

6*. U mnie wyświetla się w Device Info IMEI 000000000000. Może jest to po prostu błąd wyświetlania.
- Istnieje program: "change_IMEI_B525_2022-01-26.exe". Źródło: [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ... p=65306958
- U mnie program działał (wystarczy być podłączonym przez Ethernet / WiFi do routera aby można było go użyć), ale IMEI w Device Information dalej zły (00000000000000000000000000000000 jakieś). Ale nie chce mi się już tego naprawiać.
- Domyślne hasło mam inne teraz (nie wiem jakie) i nie wiem jak przywrócić. Chodzi o to hasło po przywróceniu ustawień fabrycznych. Jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie ich spróbuję. No ale... logicznie na to patrząc to do niczego to nie jest potrzebne.

Dajcie znać czy komuś jeszcze udało się to naprawić.

Przywróć Router, usuwając partycje Flasha przez fastboot 1. Zainstaluj sterowniki HUAWEI DataCard Driver (dostępne tutaj), jeśli nie zostało to zrobione wcześniej. 2. Zainstaluj sterownik HUAWEI ADB Driver, jeśli nie zostało to zrobione wcześniej. 3. Jeśli System Windows To 8.1 i nowsze wersje, uruchom ten plik reg. 4. Zamknij styk rozruchu awaryjnego i zasil Router. Wskaźniki nie powinny się świecić! Otwórz kontakt. 5. Podłącz urządzenie do portu USB komputera. Powinien być zdefiniowany jako jedyny port COM "HUAWEI Mobile Connect-3G PC UI Interface". 6. Uruchom skrypt B525_repair_xxx.exe. Na etapie pojawiania się komunikatu "poczekaj na zastąpienie urządzenia i naciśnij Enter" powinna zaświecić się lampka zasilania, a router powinien zostać zidentyfikowany jako urządzenie ADB, na przykład: 68% oryginału Załączony obraz 592 x 156 (6.25 KB) 7. Po zakończeniu skryptu wyłącz i ponownie włącz zasilanie routera. W takim przypadku wskaźniki nie powinny się zapalić, a urządzenie powinno zostać ponownie zidentyfikowane jako port "HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface". 8. Pobierz program ładujący usblsafe_b525.bin, uruchamiając plik usbloader_B525_xxx.exe. Lampka zasilania powinna się zaświecić. 9. Po przejściu routera w tryb pobierania, to znaczy zdefiniowany jako Dwa porty i modem,

Ja robie tak:
Instalacja "HUAWEI DataCard Driver"
Instalacja "HUAWEI ADB Driver"
Podlaczam kablem usb
zwieram zworę na wyłączonym napięciu
Wlaczam zasilanie
Diody sie nie zaswiecaja i puszczam zwarcie
Odpalam plik b525 repair i czekam
Pojawia sie czarne okno, lecą procenty, chwila przerwy i jesli windows wykrył dobrze router to po chwili zaczynają sie pojawiac opisy o czyszczeniu pamieci
Po minucie sie zatrzymuje
Klikam enter okno sie zamyka
Potem usb_usbloader, wyswietla sie okno czarne cos sie robi jak skonczy to enter zamyka
I potem plik z firmware

[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

Igor1031
16.10.2024, 11:51
Архів [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

Igor1031
21.10.2024, 11:38
Вже кілька людей повторило і задоволені.

Igor1031
25.02.2025, 12:46
up

Aloha
29.07.2025, 16:21
Не зрузуміла які контакти на роутері потріьно замкнути?

Igor1031
31.07.2025, 01:29
Aloha, фото знесли. Є тільки опис" Zwieramy 2 piny od lewej(moje były zaśniedziałe, wystarczyło podrapać śrubokrętem). Na zdjęciu są lutowane kable, autor moda je dolutował, wy będziecie mieć kropki."

Igor1031
25.11.2025, 14:55
up

Igor1031
16.01.2026, 16:57
up