Вибрав смерть, а не зраду: Як проста киянка відшукала могилу легендарного генерала УНР, розстріляного російськими більшовиками
Місія, яку взяла на себе ця мужня жінка, допомогла їй перемогти важкий недуг.
Антоніна Арсентіївна - проста пенсіонерка. Таких, як вона, одиноких хворих людей похилого віку в Києві - тисячі. Після такої травми в похилому віці багато до кінця життя залишаються прикутими до ліжка. А тут ситуація ускладнилася ще й тим, що в молодості Антоніна Арсентіївна, потрапивши в автокатастрофу, отримала важку черепно-мозкову травму, і частково втратила пам'ять. Лікарі не ризикнули робити операцію. Її чекала незавидна доля. Але несподівано в її житті все круто змінилося. А точніше, сама жінка круто змінила своє життя. Про її розповідь пишуть Факти.
Лист з Америки
- Зі мною в палаті лежали жінки похилого віку з таким же діагнозом, - розповідає Антоніна Арсентіївна. - Справи їх були зовсім погані, ось і я налаштовувалася на думку, що на додачу до всіх моїх прикрощів я ще й буду прикута до ліжка. Справа в тому, що після аварії я кілька десятиліть була абсолютно безпорадною. І хотіла щось робити, але не могла змусити себе. Так я змирилася з тим, що придатна лише в'язати авоськи. І ось зовсім несподівані обставини змінили моє життя: коли я лежала з переломом, мені в лікарню і принесли лист з Америки.
За кілька днів до отримання травми Антоніна Арсентіївна відправила знайомого священика отця Григорія в Каліфорнії листівку з привітанням з нагоди тисячоліття хрещення Русі. Відповідь написали парафіяни церкви - сім'я Гандзюк. Як виявилося, батько Григорій помер від інфаркту, і вони вирішили відповісти на її лист. Зав'язалося листування. Гандзюк звернулися до Антоніні Арсентіївна з проханням дізнатися, як можна відновити могилу їхнього родича - генерала Якова Гандзюка.
Генерал-майор Яків Гандзюк - двічі Георгіївський кавалер, учасник російсько-японської та першої світової воєн. У 1917 році він командував Першим Українським корпусом, бився з більшовиками і захищав Київ, де в той час працювала Центральна Рада. А в 1918 році він був узятий в полон більшовицьким командиром Муравйовим і розстріляний після відмови перейти на бік ворога. Незабаром до Києва повернувся гетьман. Тіло генерала Гандзюка знайшли в братській могилі на Солом'янській площі і з почестями перепоховали на Видубицькому кладовищі. Вдова Гандзюка з сином емігрували. Згодом знайомі написали їм, що могила генерала стерта з лиця землі.
- Мене осяяла думка, що знайти могилу повинна саме я! З'явився стимул до життя: я щодня молила Бога дати мені сили встати на ноги і виконати прохання, - каже 77-річна жінка.
Доленосна зустріч
Жінка перебирала в пам'яті події свого життя. Дитиною її з мамою вивезли до Німеччини, де вони ходили в православну церкву - Собор Воскресіння Христового і подружилися з сім'єю священика Григорія - теж українцями. Але, повернувшись на батьківщину, втратила з ними зв'язок - в той час мати друзів за кордоном було небезпечно.
Одного разу Антоніна Арсентіївна поїхала в Почаївську лавру. Волею випадку в цей же час приїхала сестра батька Григорія. Зовсім випадково жінки з'ясували, що у них є спільні знайомі.
- Як виявилося потім, це була доленосна зустріч. Сестра розповіла, що батько Григорій з дружиною зараз живуть в Каліфорнії. там він побудував свою церкву, і дала мені його адресу. Але я двадцять років не вирішувалася йому написати. А коли написала, він уже помер. Але видно, так треба було. Інакше я б не познайомилася з Гандзюк, а вони в моїй долі зіграли, можна сказати, вирішальну роль.
Прийнявши рішення розшукати і відновити могилу генерала Гандзюка, Антоніна Арсентіївна відразу ж і почала діяти. У лікарні написала лист до Головного архітектурно-планувальне управління і отримала відповідь, що з цього питання треба звернутися в Управління культури.
- Я була готова до того, що доведеться зіткнутися з бюрократичною тяганиною. Але навіть маленький крок до мети додавав мені сили. Коли я отримала відповідь з Управління культури, мені якраз зробили рентген і виявилося, що кістка початку зростатися. Тепер я сідала, розробляла ногу, щоб вставати і вчитися ходити на милицях. Адже однією листуванням така справа не вирішиш. Треба було поїхати на цвинтар, щоб знайти місце поховання. І я була так сповнена рішучості, що вже через кілька місяців здолала сходи. (Для людини, який переніс травму головного мозку і отримав важкий перелом така активність і цілеспрямованість, напевно, були схожі на хіба що пробудженню від сну. - І. Р.)
А влітку у Антоніни Арсентіївна був перший вихід у світ ... Видубицький монастир.
З листа сина генерала Антоніна Арсентіївна знала, що на могилі повинен бути дубовий хрест з написом «Генерал-майор Яків Гандзюк. 1874--1918. По-звірячому вбито більшовиками ». Але, видно, дійсно могила була стерта з лиця землі. Зрозуміло, хрест з таким написом не міг вціліти при радянській владі. Отже, перша спроба виявилася марною, і Антоніна Арсентіївна повернулася додому ні з чим.
Єдина людина, яка зрозуміла благородні наміри жінки, - історик київського некрополя
- Так почалися мої пошуки, які тривали два роки. Нічого не знайшовши на кладовищі, я вирушила до Головного управління культури, де мене посилали з одного кабінету в інший. Для людини, який ледве тримається на ногах, це коштувало зусиль, але я не здавалася, так як вважала: рано чи пізно я свого доб'юся.
І ось в одному з кабінетів мені порадили звернутися до історика-краєзнавця Людмилі Проценко, яка займається історією київського некрополя. Це виявилася найдобріша жінка. Вона єдина зрозуміла мене. Людмила Андріївна поїхала зі мною на Видубицьке кладовищі і за описом, яке вислав мені син генерала, вона сама відміряла відстань кроками (тоді я ще пересувалася на милицях) і рулеткою від чавунної плити з південного боку біля Михайлівського собору і знайшла місце могили. Тепер треба було оформляти документи, щоб поставити на цьому місці пам'ятник і огорожу.
В Управлінні культури Антоніні Арсентіївна відповіли, що дозволять відновити могилку лише після того, як в архівах знайдуть дані про поховання генерала.
- Але в архівах були тільки уривчасті відомості про Якова Гандзюк, - розповідає Людмила Проценко. - Його родичі всі документи зберігали у себе і раніше не хотіли передавати їх на батьківщину. Однак Антоніні Арсентіївна вони їх переслали, і тоді ми змогли довести, що така людина була і саме на території Видубицького кладовища знаходиться його поховання. Завдяки ентузіазму Антоніни Арсентіївна історична особистість Якова Гандзюка не залишиться невідомою нащадкам.
- Я постійно повідомляла Гандзюк про свої успіхи, і коли все було готово, вони вислали гроші, щоб я замовила пам'ятник із зображенням схрещених шабель і написом:
«Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за своїх друзів». У день відкриття пам'ятника Людмила Андріївна запросила телебачення, і я покладала букет квітів на могилу. Відеозапис я передала родині Гандзюк. Це був найприємніший момент - адже на плівці на власні очі був результат моєї нелегкої роботи. І не тільки тому, що я витримала всі випробування, але і тому, що змогла зважитися на це і довести розпочате до кінця.