Оттмар Хітцфельд: «Хотів бути спортивним директором Динамо»
Один з найбільш титулованих тренерів світу про ЧС-2018, РПЛ та переговорах з київським «Динамо»
Коли Оттмар Хітцфельд запропонував зустрітися в ресторанчику неподалік від його будинку, розташованого в німецькому Леррахе, я, зізнатися, незвичайно надихнувся - дуже цікаво було побачити одного з найавторитетніших тренерів світу, можна сказати, в домашній обстановці. Але, виявилося, зустріч була призначена в ... Швейцарії, кордон якої я непомітно перетнув, блукаючи по вуличках крихітних, дуже схожих один на одного, селищ.
Втім, і в «закордонному» ресторанчику «Арте» містечка Ріхен Хітцфельд відчував себе як вдома.
- Президент Російського футбольного союзу Сергій Фурсенко поставив перед нашою командою мету виграти ЧС-2018. М'яко кажучи, не всім виконання цього завдання здається реалістичним. Як думаєте, чи є сенс ставити таку планку?
- Звичайно, краще ставити високі цілі і проголошувати, що будемо чемпіонами світу, ніж говорити: мовляв, збираємося бути тільки гостинними господарями турніру. Але ніколи не можна заявляти, що команда повинна або, тим більше, зобов'язана стати чемпіоном світу. Навіть Бразилія, бувало, грала чемпіонати, хоча частіше за все мала найкращу збірну.
Ви ж знаєте, потрібно ще багато удачі - тим більше на стадії плей-офф. Можна мати хорошу команду, відмінно її підготувати, але це не означає, що вона візьме трофей. У футболі перемоги не можна гарантувати. Це може хіба що робить ставки на тоталізаторі мафія (сміється).
- Як сприйняли звістку, що ЧС-2018 пройде в Росії?
- Для мене тут немає ніякого сюрпризу, адже Росія - футбольна нація. Велика нація. Ось Катар - це несподівано. А Росія, повторюю, - ні. Міжнародна преса, в тому числі і в Німеччині, підтримала вибір ФІФА. У Росії багаті футбольні традиції, багато хороших гравців, мільйони вболівальників. Так, це хороший вибір.
- Так у Німеччині вважали не все. Були люди, які ФІФА критикували ...
- Критика і критики є завжди, з цим треба жити. Це теж робить футбол цікавим. Ви з Росії і тому ставитеся до ситуації кілька чутливіші - трохи критики, і вже її відзначили. Але мені особисто така критика як тенденція в очі не кинулася. Вона була тільки на адресу Катару. І чимала.
- Відомі в бундеслізі Кураньї, Місімовіч, Хусті, Фаті добре знають, що таке російська ліга. Що думаєте про неї ви?
- Вона розвивається, прогресує, завдяки цьому клуби можуть купувати іноземних гравців хорошого класу. Загалом, рівень виріс. Як і очікування. Але справжній масштаб турніру можна зрозуміти тільки після виступу кращих клубів на міжнародній арені. Російські команди повинні показати хорошу гру і в Лізі чемпіонів. Ось головний критерій класу.
- ЦСКА, «Зеніт», «Шахтар» вигравали Кубок УЄФА. Це стеля для команд з колишнього СРСР?
- Гадаю, немає. Перемоги в Кубку УЄФА мають надати вам впевненості. У 2008-му ми з «Баварією» теж хотіли взяти Кубок УЄФА, але виграв Санкт-Петербург. Але ж тоді у нас була зоряна «Баварія». Але головним мірилом, як уже говорив, повинна бути все ж Ліга чемпіонів. Тим не менше кожен міжнародний успіх - це чудове досягнення, яке не залишається непоміченим у нас в Німеччині.
- У вас у свій час були пропозиції очолити московський «Локомотив», київське «Динамо». Чому їх не прийняли?
- Так, запит з «Локо» був, але переговорів я не вів. А до Києва приїхав, зустрівся з Суркісом, все подивився, ознайомився з інфраструктурою. Я хотів бути спортивним директором, але кияни хотіли мати мене як тренера. Взагалі-то момент виявився невдалим - якраз коли я отримав ті пропозиції, мав намір зробити в тренерській роботі паузу.
- У «Баварії» ніколи не було росіян. Чи правда, що у ваш час в Мюнхені міг виявитися Єгор Титов?
- Так, «Баварія» ім цікавилася. У 2001-му зі «Спартаком» він проти нас зіграв сильно і дуже сподобався - відмінно бачив поле, володіючи м'ячем, голову завжди тримав вгору, демонстрував відмінну техніку, видавав хороші паси. Не пам'ятаю точно, чому трансфер не відбувся: ймовірно, Титов виявився надто дорогий. Але «Баварії» він підійшов би ...