Перегляд одного допису
Старий 26.07.2011, 18:54   #340
sacha
Передовик

Вік: 47
Дописи: 1.512

Мій ресівер: globo 4100c
Типово

Тренер донецького футбольного клубу «Шахтар» Мірча Луческу заявив пресі, що не довіряв би суддівство у футбольних матчах жінкам, адже ті «сентиментальні». Експерти в Києві піддали таку оцінку критиці.

Дослідниця гендерних питань з Києво-Могилянської Академії Тамара Марценюк називає висловлювання наставника «Шахтаря» сексистським, оскільки воно може означати дискримінацію за статтю на ринку праці, чим є також і сфера футболу.

Приводом стали ці слова Мірча Луческу: «Я б все ж не ставив жінок судити матчі, тому що вони занадто сентиментальні, а через це, можливо, починають допомагати комусь». Так він прокоментував матч поміж «Динамо» й «Оболонь», що закінчився з рахунком 4:0. Луческу заявляє, що як мінімум два голи тоді були забиті з офсайду. На погляд головного тренер «Шахтаря» помічниця головного судді (їх ще називають «лайнсмени») Наталя Рачинська припустилася помилок, бо вона – жінка: «Жінки починають, можливо, через сантименти трохи допомагати одній з команд. По-іншому мені пояснити складно, коли два метри поза грою», – сказав він.

Такі «сексистські заяви» сприяють формуванню нетерпимого ставлення до жінок у професійному футболі, який традиційно вважається «чоловічою» територією, підкреслює соціолог Марценюк. «Позитивні тенденції до залучення жінок у футбольну сферу, які проводить Федерація футболу України, зводяться нанівець, коли всесвітньо відомі тренери на зразок Луческу надають сексистські коментарі», – нарікає експерт.