Перегляд одного допису
Старий 10.08.2011, 18:37   #11
D-Misha
Передовик

Дописи: 3.851
Ukraine
Мій ресівер: х-810,Sat-Integral S-1228 HD
Типово

Практика лову лина: водойма, принада, наживка, снасть....

Одним з найулюбленіших трофеїв рибалок-любителів, як на поплавок, так і на донки, є лин. Ця дуже красива і сильна риба по своєму забарвленню може змінюватися від світло-золотого до темно-бронзового кольору в залежності від умов проживання. Знайти її просто, якщо ви знайомі з місцями проживання.

Улюблені місця перебування лина - тихі теплі затоки повільно поточних рівнинних річок, проточні озера і ставки. З особистих спостережень можу сказати, що в закритих ставках без проточної води лин не виростає більше 0,5 кілограма. Дно водойми зазвичай иловато-глиниста, максимальні глибина - 2 метри і менше (улюблена глибина годування). З рослинності на «Лінева» водоймах переважають хвощі, осока, рдест.

З весняним підвищенням температури води лин активізується і починає посилено годуватися. Молоді пагони осоки й очерету, численні личинки і хробаки - його улюблений раціон. Весна - найкращий час лову цього золотого красеня. Прикметою для початку лову служить розпускання квітів бузку. А зі спостережень можу сказати, що лин починає виходити на місця літнього годування та проживання після хорошої грози, з появою в повітрі і землі озону.

З настанням літа ловом лина займається незначна кількість рибалок. Так як рослинність повністю покриває суцільним килимом його улюблені місця перебування, доводиться постійно вичищати місця (вікна) для його лову й зміцнювати дно за допомогою піску. Найулюбленіше час годування лина - пізній вечір і ранок, а й у теплі ночі риболовля також може виявитися успішною.

Про ловлю і про снасті на лина....

Прикормка або принада?

Тут панує друге. Якщо ви розраховуєте зловити всього пару екземплярів, то підгодовування буде достатньо, але якщо ви збираєтеся ловити регулярно, і при цьому витягувати гідні екземпляри, то раз на 2-3 дні принаджувати рибу в одному і тому ж місці потрібно обов'язково. Час бажано вибирати один і те ж - увечері! Я принаджую рибу раз на 2 дні з 18.30 до 19.30.

Компоненти принади, якими користуюсь я, - геркулес, горох, картопляні очистки, сухарі. Застосовувати спеціальні Лінева суміші з магазину особисто я не бачу необхідності. Однак для підгодовування в процесі лову я ними користуюся.

Виготовляю прикормку таким способом. Беру спеціальну Лінева прикормку німецького або польського виробництва і змішую з геркулесом в складі 3 до 1, додаю мелений горох, роздавлених тигрових земляних хробаків, трохи коріандру, ну і головне улюблене блюдо лина - сир. Раджу його закупити за 2-3 дні до лову і дати трохи подкиснути на сонці. Замішувати треба безпосередньо на озері або річці.

Приманка....

Найкраща приманка, на мій погляд, це - виповзок, але можна пробувати і личинку мухи (білого). Гідні екземпляри траплялися саме на кожушка, та й дрібниця не так дістає і не збиває насадку. А ось на білого постійно доводиться перезакидати і перевіряти цілісність насадки. Гачки використовую великого розміру - дріб'язковий не варто.

Насаджую кожушка повністю панчохою, для зручності користуюся гнучкою маленькою трубочкою. Спочатку повністю нанизую кожушка на трубочку, потім прикладаю до гачка і повністю переношу на гачок і вгору по волосіні. Жало гачка обов'язково повинно бути добре заховане. Для білого гачки використовую трохи менше і насаджую їх по 8-12 штук.

Спосіб лову....

Я практикую два способи лову. Більше віддаю ловити на донну снасть. Шляхом порівняння довів, що результати набагато перевершують поплавочну ловлю. В основному поплавком користуюся влітку, коли користуватися донкою через велику рослинності неможливо. На ловлі донкою і зупинюся.

Ловлю на два вудилища. Волосінь використовую від 0,3 до 0,35. Користуюся саме волосінню. А не шнуром, так як волосінь допомагає своїм розтягуванням гасити сильні ривки лина. Ставити волосінь меншого діаметру не раджу, так як лин постійно намагається піти в траву. Для повідців використовую волосінь товщиною 0,28 або 0,3 - у снасті дуже важлива надійність!

Оснащення роблю з двох гачків та годівниці: один поводок - до годівниці, другий - після. На верхній поводок вдягаю кембрик довжиною 4-7см - він перешкоджає закручування і перехлестом в момент закидання. Годівниця - змінна і без грузила, так як не бажано, щоб вона під своєю вагою сильно йшла в мул і траву.

Довжина повідків залежить від рослинності на дні. Бажано розрахувати так, щоб годівниця, провалюючись в траву, не тягнула за собою повідці з приманкою. Сигналізатором клювання служить простий дзвіночок. Для хорошої роботи я вам раджу закріплювати його під кутом в 45 градусів.

Особливу увагу хочу приділити вибору вільної волосіні після закидання. Не варто надто сильно натягувати її перед установкою дзвоника. Краще залишити мінімальну слабину, тому що занадто сильна потяжка затягне повідці з наживкою в траву, і це буде перешкоджати успішної риболовлі.

Клювання лина своєрідне. Він любить повільно засмоктувати приманку і, подовгу смакуючи, перевіряти ваші нерви. Але необхідно дочекатися гарної потяжки або слабини і тільки тоді робити підсічку. Виводити лина треба досить швидко - так, щоб не дати йому піти у траву і заплутати снасть. Не забудьте взяти з собою підсак!

І ще хочу відзначити, що для ловлі великого примірника важливо дотримуватися тиші на водоймі, тому що лин дуже полохливий і обережний.

Удачи Вам, і побільше гарних «золотих» трофеїв!