|
Передовик
Вік: 40
Дописи: 1.765
Рівненська обл.
Мій ресівер: ORTON 4050c
|
Роман НОЙШТЕДТЕР: «Волів би збірну Україну»
Півзахисник менхенгладбахської «Боруссії» - про можливість грати за збірну Україну
Одним з героїв стартував у минулий уїк-енд чемпіонату Німеччини став Роман Нойштедтер - син колишнього гравця «Зеніту» Петра Нойштедтера. Менхенгладбахська «Боруссія», в основному складі якої Роман грає з минулого року, піднесла сюрприз, вигравши в гостях у «Баварії», а Нойштедтер був одним з кращих на полі.
23-річний Нойштедтер перейшов в «Боруссію» з «Майнца», де працював його батько, в липні 2009-го. На його рахунку 28 матчів і один забитий м'яч у бундеслізі. Три матчі уродженець Дніпропетров ска зіграв за юнацькі збірні Німеччини.
- Роман, про таке старті в чемпіонаті можна тільки мріяти?
- Так, старт сезону нам вдався. Ми пройшли стадію в Кубку Німеччини, зараз перемогли в Мюнхені. Сила «Баварії» всім відома, але ми використали свої шанси і заслужено відвозимо три очки.
- Своєю грою на «Альянц-Арені» задоволені?
- Загалом так. Проти «Баварії» грати завжди непросто, тим більше в її складі вийшли на поле відразу три центральних півзахисника і у нас з моїм партнером в центрі поля Хаварден Нортвельдом утворилося багато роботи. Спочатку не все виходило, були і в мене неточності, особливо при переході в атаку, але в другому таймі ми заспокоїлись, додали в грі і забили дуже важливий гол.
- Минулий сезон для вашої команди вийшов непростим, майже весь час боролися за виживання, багато хто вважав вас вже командою другої бундесліги, але «Боруссія» зуміла врятуватися. Судячи по старту нинішнього сезону, тепер клуб з Менхенгладбаха здатний на більше?
- Ну в тому сезоні ми теж почали непогано, на старті набрали чотири очки в двох іграх, але потім дей ствительно провалилися на дно таблиці і важко звідти вибиралися. Втім, у другому колі грали непогано, виграли у Дортмунда, у «Ганновера», так що довели всім, що здатні на більше. Але судячи по грі в Мюнхені, у нас залишилися проблеми, над якими потрібно попрацювати.
- У минулому сезоні ви закріпилися в основному складі і, на думку фахівців і навіть на думку вимогливого батька, прогресували. Чи зможете продовжити в тому ж дусі і в цьому сезоні? Є ще резерви для росту?
- Так, звичайно. Мені приємна така оцінка з боку батька і інших фахівців, але і критики в тому сезоні я заслужив чимало. Втім, це теж досвід. Як каже мій агент, якщо тебе критикують - це навіть добре. Це доводить, що в тебе вірять, що ти можеш грати краще, і змушує більше працювати.
- Як складаються справи у вашого молодшого брата Данила? Адже він теж грає у футбол?
- Він дуже талановитий. Грав у юнацьких командах, зараз переїхав до голландський Енсхеде, де теж буде грати за місцеву «молодіжку». Сподіваюся, він у футболі перевершить і мене, і батька. У Данила є все, щоб стати хорошим футболістом. Зараз він грає сильніше, ніж я в його віці. А ми з батьком, звичайно, йому допоможемо своїми порадами.
- До ваших порад брат прислухається?
- Поки так. Найголовніше, що він отримує задоволення від футболу і з кожним роком прогресує.
- А кого він слухає більше - вас чи батька?
- Мене (сміється).
- Ваш батько багато грав і в Росії, і в Казахстані, і на Україну. Не хотіли б пограти за якусь з цих збірних?
- Батько провів кілька матчів за збірну Казахстану, я ж народився на Україні, і з Казахстаном мене мало що пов'язує. У мене є український паспорт, але якихось пропозицій звідти поки не було. Хоча якщо вибирати, я б, звичайно, вважав за краще українську.
- А з клубів країн колишнього СРСР були якісь пропозиції?
- Ще не було, до того ж у мене контракт з «Боруссією» і мене тут все влаштовує. У нас дуже хороший тренер, хороша команда, і тут у мене все в порядку.
Нейштедтер-старший не заграв в «Зеніті» через боязкість
Петро НЕйштедтер в різні роки виступав за «Зеніт», ЦСКА, смоленську «Іскру», дніпропетровський «Дніпро», «Таврію», «Кайрат», Владикавказький «Спартак». Згодом перебрався до Німеччини, виступав за «Хемніцер» і «Карлсруе», а з 1994 року влаштувався в «Майнці». Кар'єру Нойштедтер-старший завершив у 2004-му, до минулого року працював тренером любительської команди свого клубу.
У дублюючому складі «Зеніту» Нейштедтер виступав два сезони (1983-1984), зігравши за цей час 54 матчі. На початку 1985-го захисника запросили в алматинський «Кайрат».
«У дубль« Зеніта »Петра взяли з пітерського спортивного інтернату, - згадує тренер зенітовского дубля тієї пори Михайло Лохів. - Зараз, якщо я не помиляюся, він називається УОР-1. Коли в 1982 році я очолив дубль, 16-річний гравець вже був у мене на прикметі. Нойштедтер виділявся зростанням і потужністю. Єдиним його недоліком була боязкість. Вже дуже скромним виявився цей хлопець, хоч і добре атлетично складеним. Після дубля він отримав пропозицію з «Кайрата», де у Петра крім усього іншого були історичні корені. Саме тому в «основі» «Зеніту» він і не заграв ».