Перегляд одного допису
Старий 04.10.2011, 21:20   #7
D-Misha
Передовик

Дописи: 3.851
Ukraine
Мій ресівер: х-810,Sat-Integral S-1228 HD
Типово

Віктор Янукович доплатить за Юлію Тимошенко....
Президент продовжить виплату вкладів Ощадбанку СРСР .....

Віктор Янукович вирішив виконати одну з передвиборчих обіцянок Юлії Тимошенко - продовжити виплату вкладів Ощадбанку СРСР. У п'ятницю глава держави заявив, що вже доручив уряду до кінця року розробити відповідний механізм. У Партії регіонів пообіцяли знайти спосіб виконати "завдання президента", хоча раніше негативно відзивалися про подібні ініціативи. В опозиції також змінили точку зору на питання виплати заощаджень - тепер соратники екс-прем'єра заявляють, що це неминуче призведе до емісії національної валюти.

Заява про те, що до кінця року влада розробить механізм виплати внесків Ощадбанку СРСР, президент і почесний лідер Партії регіонів (ПР) Віктор Янукович зробив у п'ятницю в Варшаві в рамках саміту Східного партнерства. "Мені постійно ставлять це питання люди - про повернення вкладів Ощадбанку СРСР, - сказав він .- Я висловив уряду свою точку зору про те, що мене не задовольняє, що в бюджеті на це не вистачає грошей. Тому я поставив завдання - до кінця року уряду разом з Національним банком знайти, врешті-решт, механізм (повернення вкладів .- "видання"), ввести його в систему і почати цей процес ". Глава держави також зазначив, що влада зобов'язана повернутися до цього питання: "Це наш борг перед старшим поколінням - я хочу, щоб люди знали, що я про це пам'ятаю, і ми обов'язково повернемося до вирішення цього питання".

Зазначимо, передвиборна програма Віктора Януковича не містила обіцянки погасити вклади Ощадбанку СРСР. Кампанію з повернення втрачених заощаджень в 2009 році активно вела його головний конкурент у боротьбі за президентське крісло, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко: в 2008-2009 роках її уряд виплатив вкладникам 6061000000 і 19,7 млн ​​відповідно. У разі перемоги на виборах пані Тимошенко обіцяла протягом трьох років погасити всю заборгованість по внесках Ощадбанку СРСР. Нагадаємо, в 1996 році парламент оцінив борг Ощадбанку СРСР перед громадянами Україні в розмірі 131,96 млрд грн. У 2010 році виплати не проводилися, а кошти були перенаправлені на обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів.

Всякий раз, коли представники різних політичних сил зачіпали тему повернення вкладів, опоненти звинувачували їх у популізмі і політичному піарі. Зокрема, в 2008 році, після того як уряд Юлії Тимошенко почав виплачувати вкладникам по 1000 грн, член фракції ПР Сергій Льовочкін (нині - глава адміністрації президента) зазначав, що заплановані пані Тимошенко "тільки на 2008 рік значні виплати заощаджень склали майже 8% витрат бюджету ". "Такий показник поряд з масовою піар-кампанією глави уряду просто не міг не привести до накручування інфляції", - заявляв пан Льовочкін. Разом з тим, коли у вересні цього року депутати Компартії запропонували виділити на компенсацію вкладникам 1 млрд грн, представники ПР також звинуватили їх у передвиборному піарі. "1 млрд грн - значна сума. Перед виборами це може стати хорошою можливістю пролобіювати свою політичну силу", - сказав "видання" член фракції ПР Василь Горбаль (див. "видання" від 9 вересня).

Учора в бесіді з кореспондентом "видання" пан Горбаль був менш категоричний. "Президент поставив політичне завдання, і я думаю, що при підготовці бюджету 2012 до другого читання депутати знайдуть можливість його виконати без негативних наслідків для економіки, - заявив він .- Зрештою, ще неясно, скільки і коли планується повернути". У свою чергу представники опозиції впевнені, що ініціатива Віктора Януковича спрямована на вирішення "двох піар-задач". "Перша - це стерти зі свідомості людей те беззаконня, яке творить влада щодо опозиціонерів, а друга - дати суспільству позитивний сигнал перед парламентськими виборами, - заявив" видання "заступник голови фракції" БЮТ-Батьківщина "Юрій Одарченко .- Але зрозуміло, що виконати цю обіцянку без додаткового друкування грошей неможливо, тому виконувати його, думаю, будуть ближче до виборів ".

Валерій Кучерук.