Перегляд одного допису
Старий 16.11.2011, 22:10   #38
funt3
Передовик

Дописи: 4.185

Типово

Онно Зонневельд: Багато хто, навіть я, сумнівалися, що у "Зеонбуд" вийде запустити цифрове ТБ в Україні, але ми помилялися

Онно Зонневельд, глава представництва компанії SES в Україну (компанія-провайдер супутникового сигналу в цифрові ефірні мережі українського оператора цифрового ТБ компанії «Зеонбуд»), про те, коли почнеться цифрове мовлення в нашій країні

"Зеонбуд" анонсував, що вже восени цього року запустить цифрове мовлення в Україні. Як зараз справи? Чи судилося збутися цим обіцянкам?

Будівництво мережі почалося ще в травні. Як повідомила компанія, станом на жовтень, 156 ТВ вишок вже почали роботу. Схоже, що все йде відповідно до плану, і всі анонсовані дати в силі. Те, що "Зеонбуд" вже зробив за такі короткі терміни, викликає повагу. Багато хто, включаючи мене, відчували певні сумніви - адже проект настільки масштабний. Коли в грудні 2010 року Зеонбуд отримав отримав ліцензію на будівництво цифрової мережі і сказав, що вже восени 2011 року почне мовлення, ніхто не вірив. Це були якісь нереальні грандіозні плани. Але, як ми бачимо, це були не порожні слова.

*
Чи були якісь технічні складнощі?

Ми є постачальником супутникового цифрового сигналу і є лише частиною великого проекту. Тому можу говорити тільки за наш ділянка - тестовий режим не виявив жодних технічних проблем.

Як ви ставитеся до розслідування АМКУ, який виступив з вимогою розкрити акціонерів "Зеонбуд"? Адже це не дуже добре відбивається і на вашому іміджі.

Не можу коментувати поточний розслідування, оскільки це внутрішня справа держави, але можу сказати одне - не думаю, що в Україні є багато інших компаній, які б узялися за реалізацію подібного проекту і змогли б забезпечити таку швидкість будівництва мережі і фінансові вкладення.

Який ваш прогноз зростання аудиторії супутникового телебачення в Україну до кінця року?

В останні роки зростання аудиторії був стабільний - близько 4% на рік, тому думаю, що зростання продовжиться можливо, навіть більш високими темпами. Дуже велику роль грає конкурентне середовище. Зараз на українському ринку працює кілька операторів платного ТБ, які активно себе рекламують, і це готує грунт для зростання аудиторії.

Населення ще не дуже добре знайомі з продуктом «платне ТБ». Зростання конкуренції тягне за собою зростання реклами, більше інформації в ЗМІ, а, отже, зростає обізнаність. Платне ТБ пропонує людям передачі високої якості, які вони можуть побачити тільки завдяки цій послузі. Інформування людей спричинить зростання попиту на продукт.

Іншим важливим чинником зростання аудиторії платного сегменту ТВ є відключення аналогового сигналу і перехід на цифрові мережі. Для того, щоб отримає ефірне цифрове телебачення, необхідно придбати ресивер - невеликий пристрій, який приймає цифровий сигнал, декодує його і перетворює таким чином, щоб звичайний телевізор міг його «сприйняти».

Для супутникового і кабельного цифрового ТБ також необхідні ресивери. Це ставить людей перед вибором - яке ж все-таки телебачення вибрати? Ціна на обладнання приблизно однакова для всіх трьох способів прийому сигналу, тому до споживача необхідно донести та іншу додаткову інформацію, яка допоможе зробити правильний вибір. Що стосується супутникового цифрового ТБ, то тут явною перевагою перед ефірним ТБ є кількість доступних каналів: цифрове наземне ТБ в Україні дає доступ до 32 каналам - 28 національних і 4 регіональних. Супутник же дозволяє дивитися сотні каналів, у тому числі у форматі високої чіткості, а також 3D. Так, на наших європейських супутниках вже більше 200 HD каналів.

Як у найближчі 5 років виростить частка супутникового телебачення в Україну?

Європейська тенденція така, що розподіл часток ринку становить 33/33/33, тобто рівномірний розподіл між кабельним, ефірним і супутниковим способом прийому сигналу. Але частка супутника буде рости за рахунок того, що він, по суті, стає все більш гібридним та надає своїм користувачам практично необмежений доступ до інформації та розваг. Ефірні мережі, в силу обмеженості ресурсу, не можуть забезпечити той же обсяг послуг. Крім того будуть потрібні величезні вкладення в інфраструктуру. Кабель також вимагає великих інвестицій. Тому на сьогоднішній день супутник залишається на найбільш економічно ефективною платформою розподілу ТВ сигналу по всій території країни. Ми думаємо, що найбільш оптимальне рішення для доставки ТВ сигналу - це комбінація різних способів доставки, де супутник буде відігравати все більш важливу роль.
funt3 зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням