Бренди починають вести себе як люди і шукають друзів у соцмережах
Завдяки соціальним мережам бренди все частіше позиціонують себе як особистості. Одяг, автомобілі, косметика обзаводяться емоціями, характером, колом інтересів і власними друзями
«Привіт, я перший шлунок, який зумів зареєструватися на Facebook. Раніше я був звичайним шлунком. Але одного разу господар в кіно так широко відкрив рот, що дав мені побачити екран. Я миттєво еволюціонував, додивився фільм і пішов », - пише мальований персонаж Шлуні, що рекламує засіб від печії, на своїй Facebook-сторінці. З Шлуні дружать і спілкуються більше 4000 українських користувачів, причому це не «боти», а справжні живі люди. Приваблює їх на сторінку почуття гумору персонажа і його нестандартний погляд на світ.
Прагнення перетворити бренд з набору символів і графіки в одного давно ятрить уми фахівців з реклами. Сьогодні ця ідея стає все більш реальною. Соціальні мережі припускають саме спілкування особистостей. І бренди, що створюють промоаккаунти, починають грати за цими правилами. Ті, хто курирує сторінки, все рідше позиціонують марки як третя особа. Бренди називають себе «я» або «ми». Поступово тенденція, що зародилася в соцмережах, виходить і в offline.
«Бренд в соцмережах повинен бути людиною: споживач цінує цікавого співрозмовника, веселого оповідача, того, хто не позбавлений емоцій і готовий відповісти навіть на незручні питання. Механічний стиль спілкування за допомогою прес-релізів і фальшиво-захоплених описів стає неприйнятним, я б навіть сказала, непристойним. Це як говорить стовп посеред людній вулиці: його, може, і помітять, але знизують плечима і пройдуть повз - кому ж прийде в голову спілкуватися зі стовпом », - розповідає креативний редактор компанії« Інтернет-проекти »Інна Гадзінський, яка курирує сторінки декількох брендів .
За оцінками фахівців, найбільш ефективно залучає аудиторію прив'язка вірусних фото або відео, дотепних коментарів до сфери діяльності бренду. «Це як цікава байка від гарний оповідач у відповідній компанії», - зазначає Інна. Зростанню популярності бренду сприяє різного роду корисна інформація, що містять обіцянку вигоди, повідомлення про те, як заощадити або вирішити якусь проблему, - як це буває і з реальними друзями, допомагають радою.