Перегляд одного допису
Старий 23.02.2012, 19:59   #385
funt3
Передовик

Дописи: 4.185

Типово

На каналі VIASAT HISTORY відбудеться ексклюзивна європейська прем'єра "Саги вікінгів"

1 березня на каналі VIASAT HISTORY відбудеться ексклюзивна європейська прем'єра програми "Саги вікінгів".

Новий документальний фільм, присвячений ісландської літератури, розповідає про сагах - дивовижному спадщині минулого, завдяки якому ми змогли осягнути історію і культуру цього острова і людей, які його населяють.
Сотні років тому норвезькі вікінги відкрили цей далекий острів і оселилися на ньому. Незабаром вони почали записувати історії, які називали сагами. Літературна творчість не тільки допомогло вікінгам звикнути до нової батьківщини, а й протягом століть підтримувало їх під час негараздів і поневірянь. Саги - це чудові твори мистецтва, які розповідають про реальних людей і реальних подіях. По суті, це романи, написані задовго до того, як люди придумали такий жанр як роман.

Саги - це безцінні історичні документи, які відкрили нащадкам світ вікінгів. В них відображені всі аспекти людського життя, в якій величезну роль грали гроші, любов і смерть. Саги послужили джерелом натхнення для багатьох великих європейських письменників. У тому числі англійський письменник Толкієн - він був у захваті від мови цих історій, від відтворення пейзажів і описи темних сил. У своїй трилогії він присвятив людство в північну міфологію.
Британський мистецтвознавець, доктор Джаніна Рамірес допомагає зрозуміти, що спонукає людину складати історії, і розмірковує про те, чому ісландські саги до сих пір захоплюють весь світ.
"В Англії ісландські саги входять в програму літератури вищої школи. Я вибрала цей курс, і була зачарована історіями, виконаними інтриг, ворожнечі, помсти і героїзму" - розповідає доктор Рамірес. Вона вчилася в Оксфордському університеті, де англійська мова раннього середньовіччя викладали вчені зі світовими іменами.

"Після захисту диплома я продовжила детальне вивчення періоду середньовіччя і зосередилася на сагах, тому що мене нестримно приваблював цей світ анімалістичного символізму і надприродних сил"
Однак крім цього її займає ще одна особливість:
"Більше всього мене захоплює їх здатність доносити послання крізь століття. Давня англійська література здебільшого виглядає архаїчною і застарілою, навіть в перекладі на сучасну мову. Саги ж говорять з нами на несподівано живій мові. Розповідаючи про реальних людей і реальних подіях, вони виконані достовірних деталей. Просто неймовірно, наскільки реальними виглядають сьогодні їх герої.
Особливо високо доктор Рамірес цінує сагу під назвою "Лаксдаела":
"Лаксдаела" особливо цікава тим, що в ній діють жіночі персонажі епохи вікінгів. Героїні вражають своєю напрочуд сучасної манерою поведінки: вони заявляють про свої права на землю, чоловіків відтісняють на другий план, управляють сімейством. Ця захоплююча сага написана настільки доступно, що давно померлі персонажі виглядають живими і зрозумілими "
funt3 зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням