Перегляд одного допису
Старий 06.07.2012, 23:26   #6
funt3
Передовик

Дописи: 4.185

Типово

"Рівень агресії програм - як розважальних, так і інформаційних - зашкалює", - про суспільне ТБ Росії

Днями членам Громадської палати РФ представили список із 72 кандидатів до ради громадського телебачення. Після голосування до ради увійдуть 25 з них - їм, зрештою, і належить формувати концепцію ВІД.

РБК daily дізналася, яким бачать новий інститут три кандидати зі списку - президент «Російського молока» ВАСИЛЬ БОЙКО-ВЕЛИКИЙ (В.Б.), керівник Театру кішок Юрій Куклачов (Ю.К.) і представник «Транснефти» ІГОР ДЬОМІН (І. Д.).

Код:
Розкажіть, яким ви бачите громадське телебачення? Чого не вистачає сучасним телеканалам?
В.Б.: Я згадую старі добрі слова: «Телебачення, кіно, література повинні нести нам добре, хороше, вічне». Воно не повинно бути лише тільки рекламоносієм і не повинно порушувати у людей ниці інстинкти. На жаль, останнім часом центральні канали, особливо «Перший», не несуть «добре, добре, вічне», а несуть зле і нице. Виняток становлять «Культура» та деяких супутникові освітні канали.

Ю.К.: Сьогодні не тільки телебаченню, але і суспільству в цілому не вистачає виховних програм. Так, сучасні діти здають ЄДІ, вміють поводитися з комп'ютером, багато чого знають, але їх вихованням ніхто не займається. Любов, патріотизм, доброта, дружба - ось чого не вистачає телебаченню. Я розробив і запатентував програму виховання, яка називається «Школа доброти», і погодився працювати на громадському ТБ з цієї причини - я хочу популяризувати свою програму. Вона покликана розвивати природні здібності дітей і прищепити їм любов до оточуючих через спілкування з тваринами.

І.Д.: Знаєте, я працював на телебаченні близько десяти років, в 1990-і роки: в молодіжній редакції «Останкіно», програму «Час», на «Вістях» і т.д. Мені довелося піти, тому що редакторська правка стала превалювати в підготовці матеріалів небудь журналістом. Так відбувалося практично у всіх ЗМІ. Ця правка диктується інтересами відділу реклами.
*- На ваш погляд, реклами на громадському телебаченні не повинно бути?

В.Б.: Ні, дивлячись що рекламується і що показують на каналі крім реклами. Проблема ж не тільки в рекламі. Якщо виключити ролики про алкоголь і тютюн, реклама продуктів харчування, одягу може бути. Головне, щоб її стиль був правильним, а на телебаченні показували нормальні добрі передачі та фільми. Зараз, коли включаєш канал, таке враження, що це серіал про життя карного розшуку. Показують або кримінальні серіали, або мерзенні програми на кшталт «Дом-2».

Ю.К.: Я прийшов не для того, щоб когось в чомусь обмежувати. Але на мій погляд, на телебаченні рекламується сьогодні занадто багато алкогольних напоїв. Але на ці процеси я вплинути не можу - і чесно кажучи, погано розбираюся в таких речах, як рекламний ринок. Це не моє.

І.Д.: Раді громадського телебачення належить знайти ідеальне рішення, як відокремити гроші, які необхідні кожному телеканалу, від творчої роботи і реальної інформаційної картини дня. На мій погляд, кожен журналіст, а не тільки редактор, повинен нести пряму відповідальність у своїй спільноті за те, що він видає матеріали, продиктовані не правдою життя, а грошима. Мені здається, найважливіше - подолати продажну журналістику.

- Які б програми ви захищали в раді? Що з існуючого ефірного контенту могло б залишитися?
*В.Б.: Це дуже складне питання. Останні чотири роки я не можу дивитися сучасне телебачення. Іноді тільки дивлюся новини і освітні, просвітницькі програми. Тут треба брати добре забуте старе. По-перше, звертатися до нашої скарбниці кіномистецтва, по-друге - до театральних постановок. Як до радянських фільмів, так і до імпортних, якщо вони сіють «добре, розумне, вічне» для дітей, для дорослих і для пенсіонерів. Інформаційний ефір повинен бути всебічним. Коли розповідають про собаку, яка вкусила хлопчика в Благовєщенську, це не варто уваги телеглядачів. Тим часом в країні йде маса масштабних будівництв, народ про це навіть не знає. Будується трубопровід до Тихого океану, але ніякого освітлення цих робіт немає - з якими складнощами стикаються будівельники? Новини повинні відображати, чим живе народ, а не мелкожаренние факти.

Ю.К.: Безумовно, це дитячі передачі. Я хотів би, щоб «Школа доброти» з'явилася в ефірі як окрема програма. Ми не можемо повністю змінити телебачення докорінно, але можемо запропонувати альтернативу багато чому з того, що показують зараз. Крім того, повинно бути більше передач, які б пропагували любов, дружбу, патріотизм. Я - радянська людина, що виріс на радянському кіно і радянських книгах. Мені хотілося б поділитися з майбутнім поколінням всім тим хорошим, що я почерпнув з радянської культури.

І.Д.: Нам треба створювати саме телебачення, а спеціальні люди нехай визначають кон'юнктуру тієї чи іншої програми. Головне - зробити так, щоб журналістам не заважали займатися творчістю. При цьому це творчість повинна бути об'єктивним і спиратися на мораль суспільства. Якщо в людини не вистачає власної моральності, щоб творити, виступати проти моралі суспільства він теж не може.

- Якого контенту не може бути на суспільному ТБ?
*В.Б.: Розпуста, аборти, пияцтво, наркоманія, насильницький спосіб життя. У кожному разі, виберуть мене чи ні, телебаченню чекає велика робота з відродження доброго ефіру, і це серйозна робота.

Думаю, що традиційні цінності російського народу теж повинні бути представлені на громадському телебаченні. Сьогодні в країні 80% православних, а православним святам, на які в церквах збираються мільйони росіян, в новинному ефірі виділяється по 15 секунд, за винятком Різдва і Пасхи. Це має бути ненав'язливо, я не закликаю зробити телебачення церковним, але потрібно знайти гармонію. Зараз телебачення повністю відсторонилася від виховної функції, не показує патріотичні та історичні фільми. На них немає попиту, тому немає і пропозиції. Якщо попит з'явиться, виникнуть сучасні справжні історичні фільми, а не якісь підробки, як «Цар» Павла Лунгіна.

Ю.К.: Сучасні федеральні канали неможливо дивитися. Рівень агресії програм - як розважальних, так і інформаційних - зашкалює. Адже більшість людей живуть у страху, що, як тільки вони вийдуть на вулицю, їх уб'ють, згвалтують або пограбують, що всі менти в країні куплені, а по лісах розгулюють маніяки. Жити в постійному страху неможливо.
І.Д.: На телебаченні, якщо воно відповідає інтересам суспільства, не повинно бути пропаганди, необхідна лише інформація.
funt3 зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням