Перегляд одного допису
Старий 29.07.2012, 00:38   #15
симчич
Moderator

Дописи: 6.630
Ukraine
Типово

Олімпіада. 28 липня. Підсумки дня

Казка казахського гонщика «Вино» і «дерев'яна» медаль Фелпса

Сьогодні на стрілецькому комплексі, шосе, татамі, помості, доріжці і в басейні британської столиці було розіграно 12 перших комплектів нагород ХХХ Олімпіади. Україна залишилася без нагород, а кращий результат (п'яте місце), у стрільця Олега Омельчука.

Першою чемпіонкою Лондона-2012 стала китаянка ЮІ Сілін (на прізвисько «Стріляюча красуня»), яка була першою в стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10 метрів. Після отримання золотої медалі з рук президента МОК Жака Рогге спортсменка з Піднебесної, на рахунку якої не одна перемога на чемпіонатах світу і етапах кубка світу, ледве стримувала сльози: «Я дуже схвильована і щаслива, дуже хочу подякувати батькам. Тиск був неймовірним, я не спала з 5 ранку, але зуміла показати свій найкращий результат».

Цей вид програми запам'ятається і з інших причин. За вісім місць у фіналі боролися 56 спортсменок, в тому числі і дві українки. Шаріпова і Тихова (повернулася у великий спорт після народження сина) стріляли зовсім непогано, але залишилися за бортом фіналу (у золотій середині підсумкового протоколу). Підвищену увагу викликав виступ Нур Сірьяні з Малайзії, яка вийшла на вогневий рубіж на восьмому місяці вагітності, так що її 34-е підсумкове місце заслуговує поваги.

У суботу майстри кульової стрільби розіграли і другий комплект нагород, причому в цьому виді програми українська скарбничка ледь не поповнилася першою нагородою. Чемпіоном в стрільбі з пістолета з 10 метрів став Чжин Чжонго з Кореї, а наша надія Олег Омельчук після шостого місця в кваліфікації за підсумками фіналу став п'ятим, відставши від бронзового призера всього на 1,4 бала - сущий мізер. Ще один українець Денис Кушніров зайняв 19-е місце із 44-х, що вийшли на старт.

У груповій гонці на 250 кілометрів, а це був один з головних стартів дня, перемогу фінішним спуртом здобув казах Олександр Винокуров (це його друга олімпійська медаль після «срібла» 2000 року), випередивши на фініші «напарника по відриву» колумбійця Рігоберто Урана.

Окремо відзначимо, що новоспечений олімпійський чемпіон після перелому стегна, отриманого на «Тур де Франс», влітку минулого року оголосив про завершення спортивної кар'єри, і повернувся тільки на прохання дітей: «Казка сьогодні реалізувалася для мене, для моєї родини. Після «Тур де Франс» діти сказали, щоб я привіз медаль. Я їм відповів: «Добре, постараюсь, але це буде непросто». Хороший подарунок за те, що я зробив у своїй кар'єрі. Колесо крутиться, але після того падіння я не думав, що таке може трапитися зі мною».

Фаворитом цієї гонки багато фахівців називали Марка Кевендіша, але британець провалився - замкнув третій десяток підсумкового протоколу. Про виступ українців Гривко і Кривцова і сказати нічого. Перший фінішував у першій загальній групі, другий - у другій, але обидва ні на що серйозне не претендували.

Після трьох азіатських перемог настав тріумф спортсменів з інших частин світу. Чемпіонами Ігор-2012 стали дзюдоїсти Сара Менезеш з Бразилії і Арсен Галстян з Росії. У ваговій категорії до 60 кілограм у чоловіків вкрай невдало виступив найуспішніший український дзюдоїст олімпійського циклу Георгій Зантарая. У першій же сутичці він програв італійцеві Еліо Верде, а тренер нашого атлета Віталій Дуброва все списав на брак концентрації, адже з цим суперником чемпіон світу та Європи раніше ніколи не зустрічався. «Гео набрався досвіду, і через чотири роки ми постараємося не розчарувати наших уболівальників і привезти медаль з Ріо-де-Жанейро», - підсумував тренер.

До слова, Арсен Галстян, на рахунку якого перше «золото» російських дзюдоїстів у новітній історії, чи то пак з 1992 року, після тріумфу сказав наступне: «Знаєте, передчуття з'явилося не сьогодні вранці, я з самого дитинства знав, що стану олімпійським чемпіоном. І в Лондон летів, налаштовуючись лише на перемогу, тільки на «золото». І Бог оцінив мої устремління, допоміг мені сьогодні».

Перше «золото» у важкій атлетиці дісталося китаянці Ван Міньцзюань, яка передбачувано перемогла у ваговій категорії до 48 кг, піднявши в сумі двоєборства більше двох центнерів - 205 кілограм. Правда, до світового рекорду виявилося дуже далеко.

Просто неймовірним за напруженням пристрастей і розв'язки вийшов командний турнір у лучників. Після п'ятничної рекордної для корейської збірної кваліфікації мало хто сумнівався, що саме їм дістанеться «золото», але в підсумку вони не брали участь навіть у фіналі, задовольнившись «бронзою». Українська збірна (Дмитро Грачов, Маркіян Івашко і Віктор Рубан) в 1/8 фіналу впевнено (223:212) переграла Великобританію, але в чвертьфіналі програла (220:227), як раз Кореї, яка в свою чергу поступилися в півфіналі США (219: 224). У дуелі за перше місце Італія останнім пострілом (!) У «десятку» вирвала перемогу з рахунком 219:218 у США.

Потаємні надії суботи деякі українські фахівці пов'язували з виступом рапіристки Ольги Лелейко в індивідуальному турнірі. Почавши з класної перемоги (15:4) над маловідомою суперницею з Алжиру, наша дівчина вже в 1/16 фіналу програла (9:15) кореянці Нам Хюн Хі і завершила свій виступ. На п'єдесталі пошани стояли три (!) Італійки, а найщасливішою була Еліза Ді Франчіска.

Вечірня сесія плавального турніру назвала володарів перших чотирьох комплектів нагород. Відразу скажемо, що знаменитий американець Майкл Фелпс своє 15 олімпійське «золото» сьогодні не виграв. У фінал коронної 400-метрівки комплексом він кваліфікувався лише з восьмим результатом, а у вирішальному запливі відразу став програвати співвітчизнику Райану Лохте і залишився зовсім без медалі (четверте місце). Лохте фінішував першим з великим запасом, але світовий рекорд Фелпса встояв.

Китаєць Сунь Янь на 400-метрівці вільним стилем побив олімпійський рекорд австралійця Яна Торпа, встановлений ще в Сіднеї-2000. Його 16-річна (!) Землячка Е Шівень повалила всіх в шок феноменальним кролем і світовим рекордом на 400-метрівці комплексом, де ще зовсім недавно блищала наша Яна Клочкова. В кролевій естафеті, яка завершувала медальну програму суботи, виграла команда Австралії з олімпійським рекордом.

З інших результатів дня відзначимо олімпійський рекорд представників Нової Зеландії в академічному веслуванні Натана Коена і Джозефа Саллівана в одному з попередніх заїздів в двійці парній. Вони подолали дистанцію за 6 хвилин 11,30 секунди.

28 липня

Кульова стрільба.
Жінки. Гвинтівка, 10 м. 1. І Сілін (Китай) - 502,9 2. Сільвія Багачка (Польща) - 502,2 3. Ю Дань (Китай) - 501,5 ... 13. Дар'я Шаріпова (України) - 395 ... 23. Дар'я Тихова (України) - 394.
Чоловіки. Пістолет, 10 м. 1. Чжонго Чжин (Корея) - 688,2 2. Люка Тесконі (Італія) - 685,8 3. Андреа Златіч (Сербія) - 685,2 ... 5. Олег Омельчук (Україна) - 683,6 ... 19. Денис Кушніров (Україна) - 577.

Велошосе.
Чоловіки. Групова гонка. 250 км. 1. Олександр Винокуров (Казахстан) - 2:45.57 2. Рігоберто Уран (Колумбія) - той же час 3. Олександр Крістоф (Норвегія) - 0,08 ... 17. Андрій Гривко (Україна) - 0,08 ... 42. Дмитро Кривцов (Україна) - 0,40.

Дзюдо.
Жінки. 48 кг. 1. Сара Менезеш (Бразилія) 2. Аліна Думітру (Румунія) 3. Шарлін Ван знітився (Бельгія) і Єва Чернівецький (Угорщина).
Чоловіки. 60 кг. 1. Арсен Галстян (Росія) 2. Хіроакі Хіраока (Японія) 3. Рішод Собіров (Узбекистан) і Феліпе Кітадаі (Бразилія). Георгій Зантарія (Україна) програв в 1/32 фіналу.

Важка атлетика.
Жінки. 48 кг. 1. Ван Міньцзюань (Китай) - 205 (91 +114) 2. Хіромі Міяке (Японія) - 197 (87 +110) 3. Чун Хва Ріан (КНДР) - 192 (80 +112).

Стрільба з лука.

Чоловіки. Команди. 1. Італія (Мікеле Франжіллі, Марко Галіаццо, Мауро Несполі) 2. США 3. Корея. Україна програла в 1/4 фіналу.

Плавання.
Чоловіки. 400 м. комплекс. 1. Райан Лохте (США) - 4.05,18 2. Тіаго Перейра (Бразилія) - 4.08,86 3. Косуке Хагіно (Японія) - 4.08,94 ... 15. Максим Шемберев (Україна) - 4.16,63.
400 м. в/с. 1. Сунь Янь (Китай) - 3.40,14 2. Тайхван ​​Пак (Корея) - 3.42,06 3. Петер Вандеркай (США) - 3.44,69 ... 17. Сергій Фролов (Україна) - 3.50,63.
Жінки. 400 м. комплекс. 1. Е Шівень (Китай) - 4.28,43 МР 2. Елізабет Бейзель (США) - 4.31,27 3. Лі Сяньсю (Китай) - 4.32,91 ... 26. Анна Дзеркаль (Україна) - 4.48,19. 4х100 м. в / с. 1. Австралія - ​​3.33,15 2. Голландія - 3.33,79 3. США - 3.34,24.

Фехтування.

Жінки. Рапіра. Індивідуальна першість. 1. Еліза Ді Франчіска 2. Аріанна Ерріго 3. Валентина Веццалі (всі - Італія). Ольга Лелейко (Україна) програла в 1/16 фіналу.