Заповіді 104-річного карпатського мудреця Андрія Ворона..(продовження)

ЧОМУ НЕ СЛІД «ЖИРУВАТИ»?
Ще раз кажу: їжте те, що належить їсти людині, а не свині. Вона їсть усе підряд і без міри.
Через це навіть очі в неї заплилі жиром. А ви їсте її. І хочете після цього виглядати інакше?!
А гляньте на молоде теля, що гарцює на зеленому лужку. Чи не кращий вибір, якщо говорити про м’ясо?!
Або візьмімо жирну качку, що ледве суне. І молодого півника, що літає двором. Чи рибу, що стрілою пронизує студену воду... То який вибір підказує вам розум?!
Ще раз кажу: людина виглядає на те, що їсть. Вибирайте.
Для давнього грека після денних трудів ласою гостиною був хліб, сир і вино навпіл із водою. Римський легіонер ішов у бій після жмені запареного зерна, жмені фініків і кварти вина. Колись селянин косив цілий день з мискою гречки, кусником сала і глечиком молока... А що і скільки їмо нині ми, та ще й переважно без будь-яких фізичних зусиль?!
Після сорока п’яти років (а бажано ще раніше) варто забути назавжди про таку їжу: солодка випічка (крім вівсяної), масло, свинячий смалець, маргарин, ковбаси, сосиски, качка, жирне м’ясо, холодець, какао, майонез, соуси, шоколад, цукерки, морозиво, сметана, вершки, смажена картопля, м’ясні бульйони. Всі ці дорогі витребеньки, витягуючи гроші, збуджують наш апетит, спокушають смак і руйнують, передчасно зістаріють організм. Серце втомлюється від них, гусне кров і мляво працює мозок.
Остерігайтеся масного. Воно не тільки шкідливе, але й підступне. Чим жирніша їжа, тим більше хочеться їсти. Шматок шашлику чи шоколаду збуджує в нас коротку радість. Ось чому нас так вабить така їжа. Але «жирування» небезпечне, як усяке облудне задоволення. Вилийте бульйон у лійку, раз, удруге, втретє... Якогось разу лійка заб’ється від масного осаду. Що ж тоді казати про наші тоненькі судини, які ми бездумно наповнюємо масною кров’ю...
Замість масла приправте кашу перцем або сушеницями.
Зеленину я не ріжу. Із соком вивітриться все найцінніше і пахощі. Зеленину я їм цілою або рву пальцями.
Призвичайтеся все запікати або тушкувати. В крайньому разі — варити. Але — не смажити.
Не хочеш об’їдатися — не кидайся одразу на їжу. Спочатку треба запахом «наситися». Їж дуже повільно, добре до страви завжди додати якийсь твердий сирий овоч. Жуючи, не відволікайся, не думай про стороннє. Запивай водою. Якщо так робитимеш, з’їдатимеш удвічі менше.
Солодким не раджу захоплюватися. (Хіба коли підстрибнув кров’яний тиск). Від надмірності солодкого більше хвороб, ніж від іншого. Ласощі збурюють пристрасті.
Замінюйте їх буряком, морквою, свіжими й сушеними плодами.
Солоне затримує воду в організмі, тіло набрякає, тиск підвищується. А от гірке допомагає ниркам, мозку, очищує організм від зайвини.
Гостре допомагає травленню, очищує кров, зігріває в холод. Спецій, трав’яних приправ не цурайтеся.
Не запивайте страву молоком, воно — окрема страва. Не їжте хліб з м’ясом і не споживайте фрукти під час обіду — буде бродіння в шлунку.
Мене часто запитують: чим ви харчуєтесь, що зберегли таке здоров’я, таку жвавість тіла? Краще запитайте мене, чим я не харчуюся. Я не їм тістечок і солодощів, свинячого смальцю та інших топлених жирів тварин, масла, сметани, ковбас, жирного м’яса, нічого не їм смаженого, копченого, консервованого і не п’ю газованих напоїв, хіба що зрідка чай і вино.
Я нікого не силую дотримуватися цього. Але якщо ви спробуєте на собі таке обмеження, то за три місяці вже не будете дивуватися моїй відповіді. А відтак дивуватиметесь з того, як жили раніше. Але це буде не просто, на це можуть піти роки. І то нічого. Ніколи не пізно починати. Погано ніколи не починати. Людина в першу чергу повинна знати не те, що їй потрібно, а те, що їй не потрібно.
Затямте: все, що я раджу, — не для продовження старості людської. Це — для продовження стану молодості.
Моя мати прожила 98 років при тілесній змозі і ясному розумі. Земне життя тихо покинула уві сні. Мені запам’яталося, що в останні роки вона їла одну їжу — запарену кукурудзяну крупу, яку запивала кислим молоком з томатним соком. (Останнього доливала в чашку третину). Коли рідні бідкалися, що так вона геть утратить сили, мама усміхалася: «Та ні, якраз ця їжа й додає мені сил, щоб довше залишатися з вами».
Не стомлююся повторювати про корисність риби. Але не кожному риба по кишені, та ще й добра. Тоді зуживайте риб’ячий жир, хоча б дві ложки на день. Це зміцнить вас, очистить і подовжить вік. Будете почуватися, як риба у воді.
Не забувайте, що найліпша їжа — тепла їжа. Це слід пам’ятати надто тим, у кого шлунок слабий, вередливий. Віддайте йому більше уваги. Після їжі м’яко погладжуйте шлунок за годинниковою стрілкою.