У Мордовії поклоняються древньому дубу....

Відгомони первісних вірувань мордви досі діють : люди з усієї республіки , та й з інших регіонів Росії , їдуть до стародавнього дубу , досі росте в частіше Сімкінского природного парку.
Багато хто впевнений , що саме дуб допоміг їм народити дитину , зберегти здоров'я і стати щасливими.
На землі чимало місць , яким приписують властивості , що порушують закони природи , або втручання божественних сил. Мордовія не виняток. Далеко за межами республіки відомий древній дуб в Большеберезниковского районі , на думку місцевих жителів , що володіє цілющими властивостями і що зціляє від безпліддя.
Цьому дереву більше 600 років . Народна поголоска говорить , що воно допомагає народити здорових дітей , зберегти сімейне щастя і виконує різні заповітні бажання . Дуб росте в Сімкінском природному парку Мордовії і не тільки став місцевою пам'яткою , але навіть офіційно отримав статус пам'ятника живої природи Росії .
- Про цей дубі я дізналася , коли в технікумі вчилася. Ми з сестрою загадали бажання там , і вони сповнилися ! Зараз я продовжую відвідувати дуб щороку і чоловіка з собою беру. Прошу здоров'я і щастя для сина. А хто не вірить , нехай поїде до дуба і перевірить !
Валентина Олександрівна , мешканка Саранська
У часи Хрещення мордва категорично відмовлялася приймати чужу віру (хоча тепер вважається найбільш християнізованим народом Поволжя. - Ред.) . Для здійснення язичницьких обрядів їм доводилося вибирати таємні місця. Саме біля цього дерева народ звертався до своїх богів , проводив моління і магічні обряди , здійснював жертвопринесення. Очевидно , що тоді й зародилася віра в особливі властивості цього місця і зростаючого на ньому дерева.
- У нас з чоловіком довго не було дітей , хоча в шлюбі ми були вже давно. Почали подумувати про те , щоб усиновити дитинку з дитячого будинку , але сусідка розповіла про цей чудотворний дуб в Березниках . Ну я потай від чоловіка поїхала туди . Приїхала я рано вранці , довелося трохи поблукати і пошукати його . Я присіла до дуба , поговорила з ним , про себе звичайно ж . Зав'язала стрічку , помацала гілки дерева , заглянула в дупло , попрощалася з ним. Десь через три тижні я вирішила в черговий раз зробити тест на вагітність , і тут я здивувалася : дві смужки. Побігла відразу до лікаря , він підтвердив мою вагітність.
Маргарита Жамкова , мешканка Саранська
У центрі величезного стовбура знаходиться дупло у вигляді жіночого лона . Нижні гілки дерева обвішані сотнями стрічечок , хусточок , мотузочок . Кожна стрічка - чиєсь бажання . За словами очевидців , для спілкування з дубом потрібно залізти в дупло і вимовити заповітне бажання .
Сімкінскій парк відомий далеко за межами республіки. Сюди приїжджають з усіх куточків країни , про що свідчать номери машин у території заповідника. Самостійно знайти дуб нелегко , тому приїжджі наймають місцевого жителя в провідники. Це дає невеликий прибуток селянам .
- Здорові діти - це , звичайно, може , і чудеса , але ось його вік - це точно диво. Дубу скоро вже 600 років! Майже всю нижню кореневу основу займає дупло - дуже дивно , як дерево продовжує зростати. І люди , що приїжджають до нього з усієї країни , багато шкоди з собою несуть : кожен намагається шматочок відколупнути і з собою відвезти. Але цей богатир все витримує і росте!
Джерело: