Ірина Фаріон: Я йду в ЄС, щоб прищеплювати там інші цінності...

Щоб потрапити в топ-новини, народному депутату від ВО "Свобода" Ірині Фаріон потрібно небагато – просто висловити свою думку з того чи іншого приводу. Як правило, ця думка доволі категорична, різка й часто викликає бурю емоцій у її опонентів.
При цьому, Фаріон не робить трагедії, що велика кількість людей не сприймає її радикальності в словах та судженнях, мовляв, усім не вгодиш – а "пристосовуватися" не її правилах. Більше того, критику у свій бік сприймає як підтвердження правильності свого шляху.
Спокійно реагує політик і на скандал, пов'язаний з її минулим: наприкінці минулої осені деякі ЗМІ оприлюднили архівні документи, що підтвердили членство нинішнього політика-націоналіста в КПРС. Однак ця історія не вплинула на активну політичну діяльність Фаріон – вона виступає як зі львівського, так і з київського Євромайдану.
"До мене на Майдані в Києві підійшла жінка з словами: "Перекажіть тим критиканам – хай прочитають байку "Орли і кури" Крилова!" – ще перед початком нашого інтерв'ю описує реакцію людей на скандал з КПРС Фаріон, яку в народі обізвали "орлицею" за відповідь журналістам, які намагалися взяти коментарі з приводу комуністичного минулого: "Орлиця не звітує перед гієнами".
Більше того, політик упевнено нагадала, що після історії з дитсадком, коли бурю негативних відгуків отримала історія, як тоді ще депутат облради вчила дітей правильно називати української свої імена, отримала переконливу перемогу у львівському мажоритарному окрузі на виборах до Верховної Ради – 68% голосів.
Наша розмова розпочалася не з останніх скандалів, де фігурувало ім'я Фаріон, а з несподіваної тези про помилковість ідентифікації українців як європейців.
Так, перед початком запису свободівка зауважила, що сьогодні обов'язково повинна встигнути в бібліотеку, де працює над своєю докторською дисертацією "Суспільний статус руської мови в 14-17 столітті: мовна свідомість, мовна дійсність і мовна перспектива".
ЇЇ ВЕЛИЧНІСТЬ ЄВРОПА ПРАВІШАТИМЕ, ЗОКРЕМА, ПІД НАШИМ ВПЛИВОМ.
– У моїй праці є віднайдення причин нашого сьогоднішнього плебейства. Воно закорінене у глибокому минулому, зокрема у 14-17 століттях. Коли інші народи будували національні держави, ми не могли вийти із загального поняття слов’янства.
Коли поляк називав себе поляком, чех чехом, то русин називав себе слов’янином. Звідти і виросла концепція московського слов’янофільства і звідси сьогоднішні євроазійські союзи.
Нас постійно переслідує родове визначення українців: то вони слов’яни, то європейці, то вони живуть в якомусь культурному-історичному ареалі спільнот. Замість того, щоб стверджувати: я – індивідуаліст, я – яскравий, я – неповторний! Ні, він весь час під когось пристосовується, йому весь час треба в якісь спілки.
Як казав Сальвадор Далі, єдина філософія, яка врятує цей світ, – це філософія індивідуалізму.
– З ваших думок випливає, що Україні потрібен нейтралітет, а не ЄС? Ваша мета перебування на Майдані – це не вступ України в ЄС, зокрема?
– Моя мета перебування на Майдані – це побудова національної української держави. Моя мета – це Януковича спустити у вигрібну яму, це повна зміна системи влади в Україні. І коли Україна стане самодостатньою національною державою, жодна спілка їй не буде загрожувати.
Далі: