НБУ за ніч знайшов підстави вкрасти у кожного з нас майже 9% заробленого...
07.02.2014 10:40

Національний банк України вперше за два роки змінив офіційний курс гривні: курс нацвалюти щодо долара на 7 лютого встановлено на рівні 8,7080 грн/ $, пише ТСН.
Нагадаємо, діючий до цього офіційний курс 7,9930 грн/ $ утримувався з 9 липня 2012 року. Новий ж офіційний курс став мінімальним за всю історію існування гривні.
Зауважимо, що останнім часом банкіри критикували регулятор за значні розбіжності між значенням офіційного та ринкового курсів, який в останні дні досягав 9 гривень. Адже Нацбанк декларував, що середньозважений курс на ринку не буде відходити від офіційного більш ніж на 2%.
Нагадаємо, що 5 лютого національна валюта втратила в ціні більш 30 коп. - вартість долара досягла п'ятирічного максимуму в 9,15 грн. Вчора міжбанк закрився зниженням долара і євро - курс гривні стабілізувався на рівні 8,88 грн/ $.
До вчора Національний банк України та урядовці в один голос запевняли, що не бачать підстав для паніки та запевняли, що в економіці намічається покращення. Дестабілізацію ж курсу уряд пояснював політичною кризою, а у Нацбанку запевняли, що усе під контролем. Мовляв, попри цифри в обмінниках, офіційний курс Національного Банку залишається незмінним: 7 гривень 99 копійок за долар. Підстав для здешевлення гривні у НБУ не бачать, а стрибки на міжбанку називають спекуляціями.
Із тезою про спекулянтів погоджувалися і в Асоціації українських банків. Банкіри запевняють, що установки на обмеження продажу валюти для населення не отримували. А нинішній курс вважають цілком адекватним. Водночас, однією з причин стрибка гривні є зміна фінансової політики США, яка спричинила девальвацію національних валют у деяких країнах світу, зокрема, у Росії, Туреччині та Україні.
Нацбанк закликає українців не панікувати і зберігати кошти у гривні. Радник голови Національного банку України Валерій Литвицький зауважив, що він та співробітники Національного банку воліють зберігати заощадження в гривні, і особисто у нього, за його словами, немає жодного долара вкладу у валюті. "У мене немає ні одного долара. Щоб я здох, якщо я брешу", - сказав Валерій Литвицький.
Джерело: