![]() |
|
|
#11 |
|
Передовик
![]() Реєстрація: 14.01.2010
Дописи: 3.851
Ukraine
Мій ресівер: х-810,Sat-Integral S-1228 HD
|
Пиво з берези: як роблять хмільний напій за рецептом 500-річної давності
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Сезон збору березового соку вже розпочався. Хто знається на цьому, вже спробував цей солодкуватий корисний природний напій. Та, виявляється, береза може радувати не лише соком, а й... пивом! "У рамках одного з наукових проектів ЮНЕСКО я працював на півночі Житомирщини, - розповідає кандидат біологічних наук Іван Хом’як. – В одному із глухих сіл місцеві жителі пригостили мене незвичним хмільним напоєм. Це таке собі пиво з березового соку. З’ясувалося, що його варять там здавна – ще з XVI - XVII століть! Такий напій місцеві люди звуть "березовіцею". Готують його у прикордонних селах на півночі України, а також у суміжних районах сусідньої Білорусі. Березових гаїв тут дуже багато, тож чи не кожен господар запасається навесні соком цих дерев. Готують з нього не лише квас, а й своєрідне пиво". Як його робити? Досить просто. "До двох відер березового соку додають піввідра ячмінного солоду. Ця суміш має прокиснути цілу добу, - ділиться стародавнім рецептом науковець. - Опісля туди вкидають чайну ложку солі й кип’ятять на вогні дві години. Щоби напій став пивним, слід додати шість столових ложок сухого хмелю, поварити 20 хвилин, кинути трохи дріжджів, додати патоки і меду. Після того все це має добре перебродити – і пиво готове!" Напій має міцність 15 - 20 градусів. "Але таке пиво слід робити лише з того соку, який зібрано з беріз у чистих зонах, - застерігає Іван Хом’як. – Адже сік всотує канцерогени, важкі метали та інші шкідливі речовини. Тож не слід збирати його з дерев, які ростуть біля звалищ або уздовж автотрас. Тоді і від напою, і від продуктів з нього не буде жодної користі, а сама лише шкода".
|
| Закладки |
| Параметри теми | |
| Параметри перегляду | |
|
|