![]() |
|
|
|
|
#1 |
|
Передовик
![]() Реєстрація: 06.06.2011
Вік: 29
Дописи: 3.083
смт.Верхнє Синьовидне
Мій ресівер: GLOBO 8300A
|
Повідець і гачок для зимової жерлиці
![]() Часто об'єктом полювання полювання на зимовій рибалці стає щука, а засобом для її ловлі - наша звичайна жерлиця. Публікації звітів з рибалок стали приводом для численних дискусій і чималої кількості питань на рибальських форумах різних інтернет-ресурсів. В основному питання стосувалися повідців і гачків. Мабуть, є ще бажаючі звести снасть до певного ідеалу. Повідці для зимової жерлиці Вже довгий час я застосовую повідці з малопомітного флюорокарбону. Я не кажу про абсолютну непомітність, бо розглядати її логічніше з позицій не людського ока, а риб'ячого. Зібрана статистика спостережень за останні чотири роки вказує, що наявність металевого повідця на клюваннях таки позначається. Нехай і не сильно, але чітко. Багато хто до цього ставиться скептично і розвіювати свій скептицизм навряд чи стануть. Хоча це мені нерідко вдавалося. Чим ? Процесом ловлі. Сусіди самі підходять і запитують. Спочатку про живця і спуск, а потім і про саму снасть. Чим ще можна пояснити перевагу в кількості і якості уловів на однаковій глибині, місці і рельєфі ? Існує й каста тих, хто негативно ставиться до металевих повідців і воліє звичайну моножилку, складену вдвічі або втричі. Я бачив не раз зрізи з моножилки, складеної до товщини 0,3 мм. А ось «жерличників» , які застосовують флюорокарбон в якості повідця зустрічаю рідко, але з кожним сезоном все частіше. Нещодавно зайшов в один невеликий провінційний магазинчик. На вітрині було представлено не менше двох десятків бобін з жилкою з флюорокарбона. Я взяв у руки одну для ознайомлення. Упаковка не презентабельного вигляду, хоча бренд зі світовим ім'ям. Цінник шокував - всього 5 грн! Я дістав жилку з упаковки, переконався в її хорошій якості і запитав, чому так дешево. Виявилося, це ціна за метр. Місцевим дорого купувати повну бобіну, тому вони купують необхідних кілька метрів. Це мене приємно здивувало. Так що прогрес йде. Крім малопомітності, флюорокарбон має і ще одну перевагу. Він стійкий до щучих зубів. Спробуйте відрізати ножицями жилку діаметром 0,5-0,6 мм. Не відразу це вийде. Я використовую жилку діаметром від 0,42 до 0,6 мм , і жодного разу вона не була зрізана щукою. Звичайно, якщо повідок помітно пошматовано, я його міняю. Гачки Гачок - це, мабуть, самий відповідальний елемент будь-якої снасті. Тому до нього слід пред'являти підвищені вимоги. Деякі хижаки мають достатньо жорстку і зубасту пащу, увігнати жало гачка в яку не просто. Зазвичай рибалки орієнтуються на гостроту, перевіряють її різними способами. Я ж думаю, що знайти тупий гачок практично неможливо. Але гострота буває різна. Крім цього, гачки мають властивість тупитися. Часті клювання судака і щуки, торкання нижньої кромки льоду позначаються на різних гачках по- різному. Я, як і багато рибалок, віддаю перевагу гачкам Owner. Їм дійсно немає рівних в гостроті і здібності довго її зберігати. Завдяки гачкам Owner істотно підвищується результативність ловлі і значно знижується кількість нереалізованих клювань. Гачки Owner випускаються в двох варіантах заточення: Super Needle Point і Cutting Point. У гачків першої форми заточування перетин жала абсолютно круглий. Це, може, і трохи програє в частині проникнення в пащу риби, але забезпечує мінімальний діаметр отвору . А значить, рідше буде рватися паща риби. Подібний гачок надійно сидить у пащі хижачки і згладжує деякі огріхи при виважуванні. Гачки ж із запатентованою формою заточення Cutting Point давно стали візитною карткою фірми Owner . Вони мають гострі ріжучі кромки, що розташовуються з боків, зовнішній стороні жала і площини з внутрішньої сторони. Такий Т- образний перетин жала володіє кращими ріжучими властивостями, тому навіть при незначному контакті з хижаком гачок надійно проникає в пащу. Я користуюся обома варіаціями.
|
|
|
#2 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
Кращий живець для зимової жерлиці
![]() Рибалки завжди сперечаються про те який же живець найкращий. Але в підсумку кожний покладається на власний досвід і довіряє тільки собі. Наполягати на своїй думці я не буду, але все-таки поділюся нею. Раніше мені здавалося, що кращий живець - це плотва. Вона начебто більш приваблива для щуки. Чому ? Можливо, тому що плотва блищить? ! Потім я вважав універсальним живцем карасика. Дешево, сердито і завжди безпрограшно. До йоржів і піскарів відразу ставився насторожено. А ось окуня - особливо останнім часом - визнаю в якості живця. Але що можна сказати про статистику? Протягом останніх 7-8 років ми з моїм товаришем, завзятим «жерличником», спостерігали за клюваннями хижих риб в одних і тих же місцях водосховища. Висновки зробили наступні. По першому льоді все одно, яку рибу в якості живця вибирати. Ми вважаємо за краще карася, він дешевший. У глухозимья краще використовувати плотву , а по останньому льоді - окуня. На іншому ж водосховищі картина інша. На думку місцевих рибалок, кращий живець - це маленький окунь, а вже потім піскар, плотва та інші риби. Успішна риболовля на жерлиці в будь-якому випадку має на увазі вашу активність. Якщо клювань не має, то жерлицю я ніколи не тримаю на одному місці більше двох годин. Щоб живець не загинув, поки міняю лунку, переношу рибку, опустивши її в кан або ємність з водою. Живець і так відчуває перевантаження. То його на два метри опустили, то на десять, то підняли кілька разів у спішному темпі. А на морозі він може зовсім здохнути. Кожні півгодини перевіряю стан снасті і збереження живця, займаюся пошуком інших місць і уважно стежу за прапорцями. Старання ще ніколи не закінчувалися безрезультатно. Винагорода за працю обов'язково є, нехай навіть і однією некрупною щучкою.
|
|
|
#3 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
Моножилка, плетений шнур чи флюорокарбон: термін придатності
![]() Сьогодні розпочинаємо серію публікацій в якій Олексій Вьюнов детально розгляне та порівняє усі характеристики та аспекти використання різних видів рибальської жилки, а саме: моножилки, плетеного шнура та флюорокарбону. Цим сами ми спробуємо розібратись, що краще, а також постараємось дати відповідь на питання: "Де, що і в яких ситуаціях використовувати". Розпочнемо з такої характеристики як термін придатності, потім розглянемо розтяжність і еластичність, пам'ять, помітність і колір, гідрофільність, міцність на стирання, коефіцієнт тертя тощо. Моножилка . Ні для кого не секрет, що моножилка псується з часом. Чим довше вона лежить, тим гірше для жилки і для нас. Сильний вплив на жилку надають ультрафіолетові промені, вона швидко втрачає свої властивості і стає малопридатною для рибної ловлі. Також на жилку впливають сама вода і різниця температур: висихаючи на шпулі, «монофіл» стискується і деформує нижні витки - ті робляться нерівними, ребристими, і міцність жилки стає далекою від ідеалу. Дуже рекомендую після риболовлі не тільки протягнути по можливості робочу ділянку жилки по траві, а й намотувати жилку на котушку, уникаючи великого натягу. Дуже рідко, але іноді трапляється на високоякісних жилках знайти дату її виробництва, і ми з легкістю можемо розрахувати термін подорожі від виробника до покупця. Але справа в тому, що вказане число навряд чи нам багато дасть, адже ми не знаємо, за яких умов жилка зберігалася і транспортувалася. Знову ж, не всі продавці в магазинах йдуть назустріч покупцеві і давють тактильно спробувати жилку на розрив і амортизуючі властивості. А коли волосінь дорога, то шанси взагалі дорівнюють нулю. І я працівників магазину не засуджую - їх зрозуміти можна. В даний час в середовищі спінінгістів існує така практика, як покупка жилки, далеко не самого дорогого сегмента буквально на п'ять рибалок, а й іноді і менше, після чого жилку перемотують іншою стороною, яка не була в експлуатації. А потім і зовсім замінюють на таку ж або схожу, тільки нову. Розрахунки показали, що такі маніпуляції виходять навіть вигідніше у фінансовому плані, ніж купівля однієї - двох бобін дорогої жилки на сезон. Особисто я зберігаю жилку, куплену про запас , на «рідній» бобіні в холодильнику в непрозорому поліетиленовому пакеті у відділенні для овочів. Дружина хоч і бурчить час від часу, але це все одно краще живого мотиля або, не дай бог, опариша! За відсутності холодильника зберігати жилку можна в місці, де немає прямих сонячних променів і різких температурних перепадів. Плетений шнур. Не пригадаю, щоби шнур, куплений про запас і пролежавший у мене близько року в холодильнику, поки не настала його черга, втратив свої властивості. Хоча мені відомі кілька випадків, коли рибалки скаржилися, що відчули серйозні відмінності до і після зберігання. Наскільки це вірно - сказати не беруся. А тому залишуся при своїй думці, що тимчасове зберігання якщо й впливає на властивості шнура, то набагато менше, ніж на «монофіл». Думаю , тут багато що залежить від конкретної партії. Пам'ятаєте, один час крім Berkley Fireline з «плетінок» для ультралайта і купити було нічого, та й ті були або занадто товсті, або діаметр сильно перебріхували. Здавалося ще, що шнури Fireline - залежно від ринку реалізації - розрізнялися за якістю. Багато свято вірили, що шнур з американського ринку був однозначно кращим, ніж той, який поставлявся до Європи і до нас. Особисто я використовував ті й інші і можу сказати, що проблеми в якості траплялися і там, і тут . Флюорокарбон. До останнього часу було відомо, що флюорокарбонові жилки не змінюють своїх властивостей ні при зміні температур, ні при попаданні прямих сонячних променів. Дійсно, коридор температур, при якому флюорокарбон зберігає всі свої властивості, дуже широкий. А ось що стосується ультрафіолетового випромінювання, то тут не все так райдужно. За даними останніх досліджень, ультрафіолет таки впливає на флюорокарбонові жилки. Але, звичайно, не в такому масштабі, як на «монофіл». І все ж вплив є, хоча і мінімальний, і швидше прийде час замінити вже використаний флюорокарбон новим, ніж ми дочекаємося того моменту, коли ультрафіолет зруйнує нашу жилку.
|
|
|
#4 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
Моножилка, плетений шнур чи флюорокарбон: помітність і колір
![]() Моножилка. Спочатку про коефіцієнт заломлення. Чим ближче цей параметр у матеріалу, зануреного у воду, до коефіцієнта заломлення світла у воді, тим краще. У моножилки він коливається від 1,55 до 1,65. А це означає, що вона у воді помітна. Навіть так звана безбарвна. Найбільш поширена і затребувана монофільна жилка - звичайна прозора, яка не має ніякого відтінку. Вона малопомітна у воді, але також не видна і рибалці. Потім можна виділити жилки коричнюватих, зеленуватих і блакитних відтінків. У теорії, перші корисні при ловлі на темному дні, другі - у прибережній зоні, багатій водною рослинністю. У житті все трохи інакше. І якщо поплавочникам дана особливість жилки (прозорість або нейтральні відтінки) тільки на руку, то нам, спінінгістам, далеко не завжди. Особливо коли ми намагаємося контролювати точку знаходження приманки в зоні ловлі. Жилки, використовувані в ультралайті, дуже тонкі, а тому розрізнити їх на тлі води або чагарника практично нереально, не кажучи вже про те, коли на поверхні легкий бриз. Тут більш доречна яскрава, флуоресцентна жилка, що дозволяє без зусиль контролювати весь процес - від закидання до виважування. Інше питання, як на такий колір жилки реагуватиме риба? Думки спінінгістів розділилися приблизно порівну. Одні кажуть, що лякає, інші, що ні. Мають рацію і ті й інші. Все залежить від умов ловлі і настрою риби. І зокрема, мені згадується кілька моментів з практики, коли зміна яскравої жилки на незабарвлену приносила позитивний результат. Плетений шнур. У воді помітний на 100 %. Через це ніхто і не намагається його сильно маскувати, хоча непомітні кольори - зелений, хакі, сірий - часом краще «кричущих» забарвлень, з якими, щоправда, зручніше контролювати місцезнаходження приманки під час проводки, а іноді й візуально відслідковувати клювання, особливо при джиговій ловлі. Не так давно з'явилися нові шнури, так званий Cristal, що позиціонувалися мало не рівними за прозорістю моножилці, що насправді виявилося звичайним рекламним трюком. Шнур хоч і має деяку ступінь прозорості, але порівнювати її з прозорістю «монофіла» навряд чи доречно. Нині в магазинах часто зустрінеш «плетінки», пофарбовані в різні кольори. Японські виробники люблять «відтіняти» 5 - , 10 - і 25 -метрові ділянки шнурів. Це зручно тим, що вдається розрахувати приблизну дальність закидання. А ще й тому, що ми можемо контролювати залишок жилки на шпулі котушки і вчасно зрозуміти, що настав час замінити шнур. Флюорокарбон. Коефіцієнт заломлення у нього ( приблизно 1,42 ) - найближчий до показників води (1,33 ). Тому властивість невидимості флюорокарбона дуже для нас цінна. Буває, що тільки перехід на флюорокарбон, а частіше навіть просто прив'язка повідця з нього, приводить до дуже контрастних результататів «до» і «після». Але не варто покладати великі надії на невидимість флюорокарбона. Тільки ця його властивість не здатна завжди давати вражаючі результати. Слід звертати більше уваги на інші чинники, в першу чергу - на вміння апетитно подати і провести приманку. Колір жилки. Я намагаюся застосовувати нейтральний, безбарвний. Вважаю, що будь-яке фарбування додає помітності флюорокарбоновим жилкам. Зауважу: виробники намагаються все ж підбирати непомітні кольори, щоб корисна властивість не втрачалася на загальному тлі.
|
|
|
#5 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
Моножилка, плетений шнур чи флюорокарбон: гідрофільність
![]() Моножилка. Не можна сказати, що моножилка вбирає воду як губка, але все ж цей момент є. І вода, безсумнівно, чинить негативний вплив на жилку. Багато рибалок спостерігали, що жилка, набухаючи, стає більш помітною у воді, є також дані, що нейлонова жилка при ловлі протягом п'яти годин втрачає близько 10 % від своєї первинної стійкості і до статичних, і до динамічних навантажень. А при ловлі в каламутній воді, багатій абразивними частинками, новий «монофіл» можна «вбити» мало не за рибалку. Крім набухання жилка ще й витягується, тому намотувати жилку на котушку після риболовлі краще підсушеною. Для цього корисно робочу ділянку жилки розмотати, скажімо, по траві, щоб не торкатися піску і іншого бруду, а потім через суху гігроскопічну ганчірку змотувати на шпулю котушки під невеликим натягом. Якщо ж жилку намотувати з великим натягом, то при висиханні та буде повертатися в свою первинну довжину, тобто стискатися, і верхні витки стануть тиснути на нижні, деформуючи їх. Потім, коли відрізку жилки вже неможливо буде стискувати нижні витки, жилка почне стискатися за рахунок своєї структури будови, порушуючи її цілісність, а звідси і сильна втрата міцності. Плетений шнур. Має неоднорідну волокнисту структуру, а тому легко вбирає воду, причому разом зі всілякими сумішами і частинками . Таким чином, «плетінка» перетворюється на справжній абразивний інструмент, що приводить у непридатність пропускні кільця вудлища, якщо ті не мають спеціальних вставок, здатних протистояти напору абразиву . Шнури з додатковим захисним покриттям менше вбирають вологу, але тільки нові, а після декількох рибалок захисний шар неминуче виявиться неабияк пошарпаний, так що ніяких ілюзій: це покриття не повною мірою захищає шнур від вологи. Намотувати «плетінку» на котушку можна і вологою. Я особисто якогось негативного ефекту не помітив, хоча все одно намагаюся розпустити робочу ділянку шнура по траві і заново його намотати під невеликим натягом, - як і жилку. Як кажуть, береженого бог береже! Флюорокарбон. На відміну від моножилки, флюорокарбон практично не вбирає воду, а значить, мало набухає. Отже, практично не збільшуються ні діаметр, ні довжина. Але чи варто таку жилку намотувати на шпулю котушки мокрою? Як би там не було, але ненапряжний розпуск робочої ділянки по прибережній травичці з подальшим змотуванням на котушку не тільки підсушить флюорокарбонову жилку, але і, наприклад, видалить її «паразитну» скрутку після застосування обертальної блешні. До слова, я помітив одну цікаву особливість: чим краще ми ставимося до своїх снастей, тим краще вони ставляться до нас. Я далекий від думки наділяти наші інструменти інтелектом, але ... Перевірте на практиці, не пошкодуєте!
|
|
|
#6 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
Моножилка, плетений шнур чи флюорокарбон: коефіцієнт тертя
![]() Моножилка. Чим менше буде коефіцієнт тертя, тим краще для нас. Природно, тут ми розглядаємо аспект дальності закидання. Деякі виробники на стадії виготовлення в поверхневий шар вводять молекули політетрафторетилену (тефлон, фторопласт - 4), про що свідчить відповідний напис на бобіні з жилкою. Тим самим серйозно знижується не тільки коефіцієнт тертя, а й поверхневий шар жилки отримує додатковий захист. М'яка, еластична жилка, та ще з покриттям для зниження коефіцієнту тертя, - чи це не знахідка для ультралайтової рибалки? Шкода, що на прилавках не завжди можливо зустріти таку. Плетений шнур. Коефіцієнт тертя досить високий. Щоб максимально знизити коефіцієнт тертя, виробники застосовують як всілякі просочення, так і «одягають» шнури в «панчохи». Основні навантаження лягають саме на поверхневий шар, тому йому і приділяється така пильна увага. Винятком тут виступають хіба тільки РЕ- шнури. Вони спочатку гарні за показником коефіцієнту тертя - він у них мінімальний. При порівнянні рівних по діаметру РЕ -шнура і моножилки перший давав безумовний виграш в дальності закидання. Мабуть, тут ще позначається і м'якість у поперечному вигині. Флюорокарбон. Пам'ятайте, що рибальський флюорокарбон виготовляється з хімічного полімеру PVDF, близького родича всім відомого тефлону? Так що тут коефіцієнт тертя просто повинен бути відмінним. Але якихось особливо істотних преференцій в забезпеченні дальності закидання з його боку я не виявив. Швидше за все, тому що в момент порівняння у мене не було на руках флюорокарбонових жилок тонше 0,148 мм.
|
|
|
#7 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
Моножилка, плетений шнур чи флюорокарбон: міцність на стирання
Моножилка. Дана властивість дуже корисна при ловлі на закоряженому дні, на каменях або на брівках з черепашником. Моножилка, за великим рахунком, цілком прийнятно переносить вплив і втрачає міцність не одномоментно, а поступово. З іншого боку, жилки, що використовуються в ультралайті, - тонкі, тому говорити про якусь нереальну механічну міцність на стирання не доводиться. Зручність у тому, що візуально можна легко відстежити момент, коли приманка вимагає перев'язки на нову ділянку жилки. Але, звичайно, панацеї від пошкоджень при ловлі на захаращених ділянках придумати поки що не вдалося, тільки якщо дуже довгий металевий повідець. Ну і куди з ним? Тим більше що він не сильно сприяє збільшенню клювань. Плетений шнур. Тут ситуація дещо інша. З одного боку, шнур набагато стійкіший до неминучого стирання, та й готовий витримувати більш ектримальну експлуатацію. Однак сучасні РЕ- шнури випробувань на міцність камінням, черепашником та іншим донним мотлохом, на жаль, не витримують. Природно, ми зараз говоримо про тонкі шнури, що використовуються в ультралайті. Діаметри тут настільки малі, що будь-яка перешкода під водою може не тільки залишити слід на шнурі, а й сприяти втраті приманки. Зрозуміло, той, хто хоч раз спробував ловити якісним шнуром, вже ніколи не забуде тих відчуттів і навряд чи відмовиться від використання «плетінки» в майбутньому. З іншого боку, весь час згадую випадки, коли при ловлі на кам'янистих, а особливо черепашкових, брівках, доступних з берега, будь-який зачіп перетворювався на стовідсоткову втрату приманки навіть при досить легкому натягу шнура... Флюорокарбон. У цьому випробуванні він показав себе відмінно. Не ідеал, але краще, ніж шнур і «монофіл» , однозначно. Тому застосування флюорокарбону в повідкових оснащеннях більш ніж вірне рішення. Навіть у мікроджига часто використовують цю його особливість - при виготовленні, наприклад, шок- лідера. Як правило, при ловлі на проблемному дні або в густій рослинності основне навантаження на себе бере ділянка жилки, яка найближче до приманки. Це приблизно в районі півметра -метра. Так от його якраз і роблять з флюорокарбону. При збереженні загальної чутливості снасті (адже основний зв'язок у нас йде через шнур) безпосередньо біля приманки ми використовуємо той матеріал, який найменше сприйнятливий до стирання. Знову ж бонус - невидимість. Але й тут досягти стовідсоткового результату не вдасться. Так що змиритися з неминучими втратами приманок, хочете ви цього чи ні, доведеться. Така доля витратних матеріалів, нехай вони часом і дуже недешеві.
|
|
|
#8 |
|
Передовик
![]() Реєстрація: 14.01.2010
Дописи: 3.851
Ukraine
Мій ресівер: х-810,Sat-Integral S-1228 HD
|
Риби-хижаки. Нільський гігант..
Один з найбільших водних хижаків Африки - нільський окунь може досягати двох метрів у довжину. Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація!
|
|
|
#9 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
ЕКСПЕРИМЕНТИ У ВІДЛИГУ
![]() Знаєте, а мені подобається рибалити у відлигу. Не мерзнуть руки, не покривається льодом жилка. Крім того, в цей час у рибалки - безмотильщика з'являється реальний шанс не тільки добре відловити, але і поекспериментувати з різними приманками і способами їх проводки. Коли настає період так званої глухої зими і улови починають вимірюватися не кілограмами, а «хвостами», знання про те, як працює та чи інша приманка, можуть сильно знадобитися. Коли з десяти пробурених лунок робочою виявляється лише одна, впевненість в приманці є чи не вирішальним фактором успіху. Будь-який рибалка, практикуючий ловлю на штучні приманки, рано чи пізно стикається з необхідністю зробити вибір, що важливіше: правильно підібрана приманка, спосіб її презентації чи вірно знайдене місце. Іноді до цих чинників додають вміння рибалки визначити час і місце виходу риби на годівлю. Свердлити зайві лунки в льоду ніхто з нас не бажає, та й мормишка, на відміну від балансира або блешні, працює тільки по вертикалі, а значить, і рибу приманює до себе набагато слабкіше, ніж інші штучні приманки. У моїй практиці траплялися випадки риболовлі, коли успіх залежав від певного місця, і рибалки, коли весь результат досягався за рахунок вірно підібраної приманки. Іноді рибі було абсолютно все одно, яка модель мормишки висить на жилці, і вся рибалка будувалася на визначенні способу презентації приманки. Загалом, чим більше накопичувалося досвіду ловлі риби на безнасадочну мормишку, тим більшою була плутанина з побудовою правильної тактики риболовлі. А повністю залежати від його величності випадку не хотілося. Необхідність розставити всі крапки над i в цьому питанні поступово переросла в бажання провести кілька контрольних рибалок, де передбачалося вдосталь поекспериментувати і з приманками, і зі способами їх презентації. Залишилося тільки визначитися з часом. По першому льоді, коли голодна риба кидається на все, що хоча б умовно нагадує їй об'єкт харчування, отримати об'єктивні результати нереально. Возитися з приманками в мороз теж не дуже хотілося. Потрібно було чекати відлиги. І така можливість випала мені в останні дні 2012 року. Для кастингу я відібрав кілька блешень: великого «клопика», «банан», «козу», «лесотку» і мухо-мормишку «а- ля бокоплав». Місцем майбутньої риболовлі я вибрав плесо, розташоване в нижній течії маленької річки, що впадає в Прип'ять. Незважаючи на сильний рибальський пресинг, водойма ця рибна. Однак часто з уловом виявляється той, хто добре знає точки проживання риби і час її виходу на годівлю. Другий вірний шлях до стабільно високих уловів - активний пошук риби. Але більшість місцевих завсідників впевнені в тому, що риба на цьому плесі клює по сезону, так що вони чесно відсиджують свій час, не забуваючи уважно стежити за іншими рибалками: раптом хтось із них почне характерно розмахувати руками. Я не великий любитель ловлі риби в натовпі, так що завжди намагаюся знайти місце, де мені не будуть заважати. Того дня, коли я з'явився на льоду плеса, всі рибалки скупчилися на обширній трав'янистій мілині. Вони завмерли кожен над своєю лункою. Значить, кльову не було. Насамперед вирішую визначитися з місцем, де є активна риба. З розсекречених раніше місць на цьому плесі у мене значилися: ділянка навколо лежачого на руслі затопленого ствола дерева, обширна руслова яма і канал у верхній частині плеса. Умови в кожному з перерахованих місць сильно відрізняються. Але так навіть краще - експеримент все-таки. Насамперед зупиняюся біля затопленого дерева. Іноді тут вдається добре половити великого окуня, але сьогодні в десяти просвердлених лунках я не зміг побачити і найменшого натяку на клювання. Жодна з приготованих для експерименту приманок смугастому не сподобалася. Прямую до великої ями, розташованої в самому гирлі річечки. Дуже часто у відлигу з великої річки сюди заходить «біла» риба. Головне - визначити горизонт, на якому розташовується косяк. Місцева ж риба, в основному плотва і окунь, мешкає по звалах. Рибалку починаю з пошуку бровки і початкову серію лунок свердлю в напрямку, перпендикулярному до берега. У перших сусідніх лунках глибина збільшується майже на метр. Так що затримуватися тут не має сенсу. А от з четвертої лунки перепад глибини стає не настільки значним. Бровка знайдена. Тепер свердлю лунки уздовж берега і приступаю до облову. Першим у лунку відправляється «клопик». Експериментую з частотою гри і напрямком руху приманки, але ні в одній з пробурених лунок реакції немає. Міняю «клопика» на чорний «банан» з великою жовтою бусинкою на гачку і в першій же до цього мовчавшій лунці бачу чітке клювання. Трофеєм стає під'язок грамів двісті, потім в цій же лунці клює плітка, за нею - окунь. Обхід всіх просвердлених лунок приносить ще з п'ять пліток. Міняю «банан» на мухо-мормишку «а- ля бокоплав» від Lucky John. Приманка важка, і швидкої гри з нею не виходить, але риба блешнею цікавиться. Під час проводки кивок кілька разів ледь помітно «залипає», але до клювання справа так і не доходить. Міняю напрям гри і проводжу мормишку зверху-вниз. Коли до дна залишається сантиметрів тридцять, кивок впевнено випрямляється, і черговим трофеєм стає дебела плотва. Подібний прийом - кілька підйомів приманки вгору з агресивною розгонистою грою і наступний за цим повільний, з плавними погойдуваннями спуск приманки - приносить мені ще кілька рибин. Переходжу на «козу». На неї в найглибшій лунці єдине клювання. І знову трофеєм стає плітка. На «лесотку» плотва також клювала, але от її розмір був набагато скромнішим. Ближче до полудня клювання на ямі припинилися. Переміщаюся у верхню частину плеса, туди, де в нього впадає глибокий канал. Місце це теж рибне, про що свідчать численні лунки в льоді. Бурюсь неподалік і я. Потрапив на сам звал. Перепад глибини в сусідніх, пробурених в півтора метрах один від одного, лунках становить близько 50-70 см. Пробую весь арсенал приманок - марно. Зміщуюся до берега. Біля самого зрізу води на глибині близько півметра на «лесотку» витягаю двох окунів поспіль. Облов наступних лунок успіху не приносить. Зміщуюся на кілька метрів від берега. Тут глибина становить близько 2 м. Знову пробую весь арсенал приманок. І в даному місці фаворитом виявляється «лесотка». Повільний, з великою частотою підйом цієї приманки здався місцевій білій рибі найбільш спокусливим. Протягом півгодини з десяток пліток і один під'язок перекочовують з води на лід. Після чого клювання припиняється. Знову зміщуюся до берега і виловлюю двох окунів. Коли вже почало вечоріти, повертаюся на плесо. Тільки тепер перевіряю на наявність риби глибокий бочажок. Просвердливши з півтора десятка лунок, знаходжу рибу на невеликій підводній височині. Перепад глибини складає всього 20-30 см, але зграйка плотви зібралася саме на цьому п'ятачку. І знову самою робочою приманкою стає «лесотка». Ось тільки знову доводиться підбирати правильну гру. У даному місці риба реагувала на зміну швидкої і плавної гри. Дві-три проводки відбувалися в стилі «морозна трясучка». Після невеликої паузи стиль гри змінювався на повільний підйом з плавними погойдуваннями. Більшість покльовок виглядала як акуратна зупинка кивка . Ясна річ, за таких клювань траплялося багато сходів, після яких лунка «замовкала». І знову клювання тривало близько півгодини, після чого клювання припинилися. Дорогою додому вирішую заглянути до затопленого дерева, околиці якого я марно намагався обловити вранці. Морозу не має, так що свердлити свіжі лунки не треба. У першій же лунці, ледь мій «клопик» торкнувся дна - впевнена клювання. Окунь, за ним другий, третій, четвертий ... Переходжу на сусідню лунку, картина повторюється. «Смугасті» немов у чергу вишикувалися за моєю приманкою. Все закінчилося прикрим сходом. Хтось важкий ніяк не хотів заходити в лунку. А коли риба була вже біля самого льоду, лопнула жилка. Хто це був: язь чи велика плотва, - так і залишиться для мене загадкою. Аналізуючи результати експерименту, я дійшов висновку: одвічна суперечка рибалок-безмотильщиків про те, що важливіше (правильна приманка, спосіб її презентації рибі чи вибір місця), швидше за все не зовсім коректне. Ця рибалка наочно показала, що особливого пріоритету жодного з перерахованих вище факторів не було. У кожному перевіреному мною сьогодні місці відібрані для експерименту приманки працювали приблизно однаково. Успіх з'являвся тоді, коли воєдино зростався «пазл», що складається з часу, місця і приманки. У кожному новому місці мені заново доводилося підбирати і правильну приманку, і найбільш привабливу для риби презентацію. А ось основою, безумовно, є активний пошук риби і віра риболова в свою приманку. У свої приманки я вірю, чого і вам бажаю.
|
|
|
#10 |
|
Передовик
смт.Верхнє Синьовидне
|
ВДОСКОНАЛЕННЯ ЗИМОВОЇ ЖЕРЛИЦІ
![]() У кожного рибалки свої вимоги до снасті. Одні користуються повністю готовою, купленою в магазині; інші роблять все своїми руками. Деякі вносять доповнення і зміни в залежності від естетичних поглядів і практичних потреб. Там, де багато очерету і коряжника, довга жилка - обуза, і її потрібно мінімум, інакше кожне виважування трофея буде пов'язано зі свердлінням додаткових лунок в надії розплутати підводний клубок і дістатися до риби. Якщо дно чисте, то можна намотати і 15, і 20 м: чим далі щука піде, тим глибше заковтне гачок. А хтось відразу після покупки змінює гачки на більш надійні (гостріші, більші чи менші, що краще підходять за розміром до потенційного трофею, одинарні або подвійні, а може, і потрійні). Одного разу на риболовлі на далекому сході я звернув увагу на те, як мій товариш, отримавши попередні дані про особливості місцевої зимової рибалки, поліпшив снасть. Морози були міцні: температура до -30-40 ° С , але на це ніхто не звертав уваги. Якщо з вечора вирішили їхати на рибалку, значить, так і буде. Лунки тут свердлили тільки мотобуром з діаметром шнека 200-250 мм. Замерзає все швидко, тому маленька лунка затягнеться льодом протягом кількох секунд. Потенційна риба - щука, на гірських річках можуть попастися лєнок і таймень. Про їх агресивну поведінку на гачку мій товариш знав не з чуток. І коли я побачив його жерлиці, вони мені відразу сподобалися. Щоб снасть не провалилася під лід, підстава жерлиці була посилена додатковою пластиною полістиролу більшого діаметру, яка фіксувалася на заклепках. Щоб котушка не примерзала до шайби, був підкладений шматочок спіненого поліетилену. А найголовніше - на ніжку з котушкою приклеєні дві квадратні пластини. В них зручно фіксувати гачки під час транспортування. Цей квадрат можна опускати вниз, мінімізуючи тертя і даючи повну свободу розмотування котушки, або піднімати вгору, просуваючи під котушку (більше або менше), тим самим регулюючи силу тертя і швидкість розмотування. Як показує досвід, при слабкому клюванні щука часто кидає живця, ледве відчувши опір руху. Особливо це помітно на водоймах з сильним рибальським пресингом. Але далекосхідна риба, яка живе на течії або поруч з нею, не звертала уваги на силу тертя, лиш більш жадібно заковтувала насадку у вигляді рибного філе на шкірі. Живець навіть не знадобився.
|
![]() |
| Закладки |
|
|
Схожі теми
|
||||
| Тема | Автор | Розділ | Відповідей | Останній допис |
| все по sti5518 (з фото) | sat-prof | Ремонт тюнерів,JTAG відладка | 4 | 03.07.2016 16:16 |
| Все про ремонт ресиверів | seriff | Проф розділ | 194 | 07.07.2014 14:35 |
| Блискавка та все про неї! | sat-prof | Офтопік (теревеньки) | 31 | 12.06.2014 12:42 |
| Hivision HV-5000CI ER:07 і все. | sos200 | Тюнери, які не ввійшли в список | 2 | 26.07.2010 18:45 |