![]() |
|
|
#1 |
|
Передовик
![]() Реєстрація: 14.01.2010
Дописи: 3.851
Ukraine
Мій ресівер: х-810,Sat-Integral S-1228 HD
|
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Усе, що стосується риболовлі. Розповіді, поради, відео, фото і т.д. Як зловити рибу своєї мрії (короп, сом, щука, синій кит тощо), розповідаємо, коментуємо, ділимось враженнями.
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація!
Доброта-вище всіх якостей. Востаннє редагував D-Misha: 20.10.2013 о 21:50. |
|
|
|
|
|
#441 |
|
Передовик
![]() Реєстрація: 09.02.2011
Вік: 55
Дописи: 646
|
ХИТРОЩІ ПО ВИЛОВУ КАРАСЯ.
Чого не можна робити при лові карася? Як я вже говорив, карась дуже чутливий до запаху, тому перш за все, виїжджаючи на рибалку, забудьте про будь-якого виду парфуми. одеколон або крем після гоління, нанесений перед рибалкою, який залишається на руках. Ви можете навіть не почути цього запаху, але при приготуванні прикормки, частинки потрапляють у воду і відлякують карася. Це ж стосується і кремів від комарів і мошки, будьте уважні. Краще купити сітки, накомарники і інші засоби захисту, чим зіпсувати рибалку. Так само, якщо ви виїжджаєте на машині, краще залити паливо з вечора. Одяг теж грає важливу роль, закамуфльований одяг не так помітний на тлі берега. Улюблене місце це добре, але якщо ви сидите лицем на схід там, де сходить сонце, то карась вас бачитиме, як би ви не сиділи тихенько. Дещо про поведінку карася. Початок нересту карася припадає на кінець квітня і триває до середини травня, іноді і до початку червня. Це в основному пов'язано з температурою води. Карась відрізняється своїм нерестом від інших риб родини коропових. Якщо сазан йде в очерети і там треться що б відмітати ікру, то карась ближче підходить до берега. Мною були відмічені в основному не пари, а «трійники», де була присутня одна крупна жіноча особина і два трохи менше карася, що супроводжували самку. Після нересту карась якийсь час відпочиває, потім переходить на тваринний корм (мотиль, черв'як). Клювання посилюється в основному під час або після дощу, перед дощем же клювання дуже слабке або його немає зовсім. Це пов'язано зі зміною тиску. Перші ознаки переходу карася на рослинний корм це цвітіння акації. З цієї миті ми і перейдемо до наступної теми. Прикормка. Коли карась переходить на рослинний корм, треба знати що він любить. А корм у нього різноманітний, починаючи з перловки і закінчуючи кукурудзою. Я зазвичай купую перемелену суміш. Суміш ця складається з кукурудзи, перловки, вівса, пшениці і більшої частини перемелених насіннячок. Не буду розповідати про всякого роду ароматизаторів, що продаються, і сумішей, я ними просто не користуюся. У суміш для лову на «соску» або як його ще називають «самодур», я додаю муку для в'язкості. Відмічено що якщо ловити на кукурудзу, то карась дуже вередливий. Я не замітив різниці між фірмами-виробниками, чия кукурудза більше подобається карасю, але скажу, що непогано воду з банки кукурудзи додавати в суміш, що готується – клювання посилюється. При приготуванні суміші треба використовувати воду із ставу, в якому Ви ловите, інша вода може тільки відлякати карася. Можна так само в суміш додати 1-2 краплі анісового масла (з розрахунку на 3-5 літрів суміші). Краще всього воду із ставу з анісом і водою кукурудзи, змішати відразу. Один важливий чинник – перед приготуванням суміші вимийте руки в ставку, особливо якщо Ви тримали спійману рибу, слиз цієї риби неприпустимий в суміші і також може відлякати карася. Тепер перейдемо до снастей. Снасті. Ось тут дуже багато різних варіантів снастей. Я лише трохи зупинюся на тій снасті, якою ловлю сам. Вудка найпростіша китайського виробництва розміром 4 метра, і дзвінким кінчиком. Котушка обов'язково повинна бути безінерційною (для мене така котушка найзручніша). Обов’язково котушка повинна мати фрикційний тормоз, щоб гасити ривки великого карася. Основна волосінь у мене діаметром 0,2-0,25. На повідець ставлю в основному повідкову волосінь діаметром 0,16. Главная » 2011 » Март » 24 » Як ловити карася на ставку 22:25 Як ловити карася на ставку Сьогодні не має такого ставка (особливо ставки в с. Цегів, Рачин, Сільце, Холонів, Терешківці, смт. Мар’янівка…), де б не водився карась, тому мова піде про особливості лову цієї риби. Карась, як і сазан, і короп дуже обережна риба, що добре бачить і чує різні звуки. Також карась дуже чутливий до запахів. Чого не можна робити при лові карася? Як я вже говорив, карась дуже чутливий до запаху, тому перш за все, виїжджаючи на рибалку, забудьте про будь-якого виду парфуми. одеколон або крем після гоління, нанесений перед рибалкою, який залишається на руках. Ви можете навіть не почути цього запаху, але при приготуванні прикормки, частинки потрапляють у воду і відлякують карася. Це ж стосується і кремів від комарів і мошки, будьте уважні. Краще купити сітки, накомарники і інші засоби захисту, чим зіпсувати рибалку. Так само, якщо ви виїжджаєте на машині, краще залити паливо з вечора. Одяг теж грає важливу роль, закамуфльований одяг не так помітний на тлі берега. Улюблене місце це добре, але якщо ви сидите лицем на схід там, де сходить сонце, то карась вас бачитиме, як би ви не сиділи тихенько. Дещо про поведінку карася. Початок нересту карася припадає на кінець квітня і триває до середини травня, іноді і до початку червня. Це в основному пов'язано з температурою води. Карась відрізняється своїм нерестом від інших риб родини коропових. Якщо сазан йде в очерети і там треться що б відмітати ікру, то карась ближче підходить до берега. Мною були відмічені в основному не пари, а «трійники», де була присутня одна крупна жіноча особина і два трохи менше карася, що супроводжували самку. Після нересту карась якийсь час відпочиває, потім переходить на тваринний корм (мотиль, черв'як). Клювання посилюється в основному під час або після дощу, перед дощем же клювання дуже слабке або його немає зовсім. Це пов'язано зі зміною тиску. Перші ознаки переходу карася на рослинний корм це цвітіння акації. З цієї миті ми і перейдемо до наступної теми. Прикормка. Коли карась переходить на рослинний корм, треба знати що він любить. А корм у нього різноманітний, починаючи з перловки і закінчуючи кукурудзою. Я зазвичай купую перемелену суміш. Суміш ця складається з кукурудзи, перловки, вівса, пшениці і більшої частини перемелених насіннячок. Не буду розповідати про всякого роду ароматизаторів, що продаються, і сумішей, я ними просто не користуюся. У суміш для лову на «соску» або як його ще називають «самодур», я додаю муку для в'язкості. Відмічено що якщо ловити на кукурудзу, то карась дуже вередливий. Я не замітив різниці між фірмами-виробниками, чия кукурудза більше подобається карасю, але скажу, що непогано воду з банки кукурудзи додавати в суміш, що готується – клювання посилюється. При приготуванні суміші треба використовувати воду із ставу, в якому Ви ловите, інша вода може тільки відлякати карася. Можна так само в суміш додати 1-2 краплі анісового масла (з розрахунку на 3-5 літрів суміші). Краще всього воду із ставу з анісом і водою кукурудзи, змішати відразу. Один важливий чинник – перед приготуванням суміші вимийте руки в ставку, особливо якщо Ви тримали спійману рибу, слиз цієї риби неприпустимий в суміші і також може відлякати карася. Тепер перейдемо до снастей. Снасті. Ось тут дуже багато різних варіантів снастей. Я лише трохи зупинюся на тій снасті, якою ловлю сам. Вудка найпростіша китайського виробництва розміром 4 метра, і дзвінким кінчиком. Котушка обов'язково повинна бути безінерційною (для мене така котушка найзручніша). Обов’язково котушка повинна мати фрикційний тормоз, щоб гасити ривки великого карася. Основна волосінь у мене діаметром 0,2-0,25. На повідець ставлю в основному повідкову волосінь діаметром 0,16. Поплавець: ось тут різноманітність величезна. Карась бере дуже обережно, йому треба «промацати» насадку, тому я рекомендую поплавці з підгрузкою 1,5-2,5 грама. Для чого запитаєте Ви? Для того, що б бачити щонайменший рух в області гачка. Клювання у карася різноманітне він може трохи притопити поплавок, може відразу потягнути вниз, а може навіть водити з одного боку в інший, «граючись». Якщо рибак ловить на ставку давно, то він вже знає, як клює в цьому місці карась. Гачок. Я віддаю перевагу короповим гачкам, розміри підбираю від розміру наживки (що наживка покривала не менше 2\3 гачка), колір в основному золотистий. «Соски» беру в основному пружинні. Відкрию маленький секрет, мною особисто перевірений. Я «пусті» гачки не ховаю в суміш, як робить багато хто, на кожен гачок одягаю по кукурудзі і вже потім ховаю в суміш, сходу практично не було. На останній гачок я одягаю по 2-3 кукурудзи, досвід показує, що на останній гачок якраз більше всього і ловиться. Тепер важлива на мій погляд така річ, як підставка. Використовую підставку типу «розкладачки». При використанні «рогача» клювання практично не видно через жорсткість всієї конструкції, «розкладачка» ж дозволяє побачити навіть як карась «обсмоктує» суміш. Дзвоник встановлений на кінчику вудилища, трохи тремтить, але не дзвенить. При клюванні вудка дуже сильно тремтить, а при хорошому екземплярі від 800 грам і більш, вона просто йде з підставки у воду, тут головне не проґавити цей момент, інакше підсумок буде плачевним. Розташовувати вудку краще всього перпендикулярно натягненню волосіні. Виважування карася. По моїм спостереженням на різних ставках карась поводиться по-різному. Якщо на одному ставі потрібно підсікати відразу, то на іншому треба трішки почекати з підсічкою. Все залежить від того, наскільки голодний або полохливий карась в цьому місці. Але поспішати теж не потрібно. Іноді, при подачі приманки на сусідній вудці відбувається швидке клювання, це означає, що карась, що обсмоктував наживку, злякався і «втік». Ось тут вже вичікування не потрібне, якщо його зразу не підсікти, то схід буде стовідсотковий. Не треба сильно смикати вудилище, якщо воно у Вас жорстке, то ви просто розірвете карасю губу і він безперешкодно зірветься, якщо ж вудилище м'яке – то підсічка буде недостатньою і він так само зірветься. Тут не буде лишнім досвід і знання свого вудилища. Карась любить робити піруети під водою, це означає, що треба завжди тримати волосінь в натяжку. Важливо виважування риби перевести в місце, де немає всякого роду рослинності. Карась завжди намагається піти в траву або очерети, що спричинить зацепи і схід. Одного разу я ігнорував це правило і був покараний: у мене було в чотири рази більше сходу, ніж виловленої риби. Допустимо, що у Вас все місце розчищене, і Ви ведете рибу до берега. Тут не треба поспішати. Карась іноді просто тримає силу на останній ривок. Підводячи до берега, краще всього опустити підсак у воду (у жодному випадку не робіть різких рухів або гучних входів у воду), карась може зробити ривок і піти. Бажано на котушці для цього поставити слабший спуск волосіні, це вас врятує від обривів. Заводьте рибу в підсак і лише після цього піднімаєте підсак з рибою на берег.
|
|
|
#442 |
|
Передовик
Ukraine
|
Кримські рибалки спіймали гобліна ..........
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Свою назву - акула-гоблін - риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися Біля берегів Севастополя, прямо в міській бухті, рибалки виловили рідкісного і небезпечного морського хижака. У тенета попалася акула-гоблін, яка мешкає в Тихому океані на великій глибині. Досі вчені мало що знають про її звички і навіть чисельність. Тепер ще залишається гадати, як ця акула опинилася за тисячі кілометрів від рідних місць. Севастопольські рибалки чимало здивувалися, коли виловили це чудовисько. Тут бачили багатьох морських гадів, але такий екземпляр трапився вперше. На кадрах,відео, видно, як моряки не знають, що робити з уловом. Свою назву (акула-гоблін або акула-домовик) риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися. Забарвлення також незвичайне: близьке до рожевого (шкіра напівпрозора, і кровоносні судини просвічують крізь неї). Найбільший відомий особень досягав довжини 3,8 метра і важив 210 кг. Цей вид мало вивчений, науці відомі менше п'яти десятків екземплярів. Акула мешкає біля берегів Японії у водах Тихого океану, і як вона опинилася в Антлантиці, де інша солоність води, - незрозуміло. "Знаю випадки, коли запливала блакитна або тигрова акула, але вони до берегів Босфору підпливали і йшли назад, для них цей бар'єр солоності виявився нездоланним", - сказала зберігач фонду Севастопольського акваріуму Алла Короткова. Останнім часом спостерігається величезне число переселенців, але в основному через людську діяльність, тому багато видів потрапляють у неприродне для себе середовище існування. Вчені припустили, що в Чорне море гоблін потрапив завдяки людині. Науковий співробітник Інституту біології південних морів Юлія Корнійчук вважає, що акула випала з борту приватного судна, на якому її тримали заради розваги. Акула-домовик мешкає на глибині від 200 метрів. Вивчено цей вид вкрай мало. Невідомо навіть, чи перебуває він під загрозою зникнення і чи агресивний по відношенню до людини. Для севастопольських океанологів тепер загадка, як довго прожила акула-гоблін в Чорному морі, повідомляють “Вєсті”. Як повідомлялося раніше, вчені вважають, що за 10 років у прибережних водах Криму будуть зустрічатися блакитні акули. Вода в Чорному і Мармуровому морях поступово теплішає, і блакитні акули в гонитві за їжею можуть запливати в них з Середземного. Якщо потепління триватиме такими темпами, як зараз, через 10 років блакитні акули будуть зустрічатися в прибережних водах Криму. Теоретично вони безпечні. Але якщо будуть голодні, можуть напасти і на людину, зазначає Gazeta.ua.
|
|
|
#444 |
|
Передовик
Ukraine
|
Природа і рибалка.....
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація!
|
|
|
#445 |
|
Передовик
Ukraine
|
Карась....
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Рибу потрібно почистити і випотрошити, плавники і хвіст краще відрізати ножицями. Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Гострим ножем зробити ромбовидні надрізи до самого хребта, як показано на фотографіях.Роблячи надрізи, ви почуєте, як перерізаються маленькі кісточки, котрих особливо багато біля хвоста риби. На животі, де в карася ребра, робити надрізи непотрібно, оскільки ребра все одно не зможуть прожаритись до хрупкості. Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! За смаком посолити рибу. Майте на увазі,надрізана таким способом риба, потребує менше солі, чим риба, котру жарять без надрізів.Решта спецій та приправ за смаком Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! В глибокій сковороді, краще з антипригарним покриттям (якщо приготування виконується в польових умовах підійде і чугунна сковорода ) розігрійтете 300 мл рослинної олії. Розігрійте сильно, щоб над поверхністю появився легкий димок. Можна просто пожарити карасів в цій оливі, і получится дуже смачно, але я рекомендую добавити цьому блюду азіатські нотки. Для цього, в оливу потрібно кинути легко роздавлений зубчик часнику і декілька кусочків імбиру. Вони віддадуть свої пряні аромати маслу, а масло впитається в рибу. Получиться неперевершено. Риба обережно! (бризгається) кладем в сковороду і прожарюєм по 5 хвилин з кожної сторони. Обжарюєм кожну рибку окремо, тоді олія буде залишатися достатньо горячою. Готову рибу викладаєм на тарілку. Легко збризгуєм сумішшю соку лайма и кунжутного масла (на столову ложку соку пять - шість капель масла). Подавати з холодним білим вином.
Доброта-вище всіх якостей. Востаннє редагував D-Misha: 11.09.2011 о 11:24. |
|
|
|
|
|
#446 |
|
Передовик
|
ВИЛОВ РИБИ НА ТЕЧІЇ.
![]() Для лову на течії використовується петлеве оснащення. Якщо ваш монтаж зроблений правильно, оснащення дозволить ловити майже кожну з риб, що спробували узяти приманку. Після того, як волосінь пропущена через всі кільця вудилища, на неї нанизують вертлюжок із застібкою і потім маленький вертлюжок, такий же, як і при монтажі оснащення для спокійної води. Вертлюжок із застібкою відсовують подалі вгору по волосіні, щоб він поки не заважав. Маленький вертлюжок зміщують на 50-70 см від кінця волосіні. Тепер волосінь в 20 см з кожного боку від вертлюжка беруть великими і вказівними пальцями обох рук і закручують. Пальці кожної руки працюють в протилежних напрямах. Волосінь йде по обидві сторони від вертлюжка скручується в одне ціле. Необхідно щоб «скручування» було достатньо довгим для того, щоб зав'язати вузлик приблизно в 10 см від вертлюжка. Вузол запобігає розкручуванню волосіні. Таку ж операцію проводять ще двічі і в обох випадках зав'язують по невеликому вузлику з одним оборотом в десятидесяти см від попереднього. Ще через 10 см в'яжуть вузлик з двома оборотами. Цей вузол повинен бути дуже міцним. Тепер настає черга вертлюжка із застібкою, до якої пристібатиметься годівниця під час рибалки. Його просувають вниз до вузла з двома оборотами і потім в'яжуть на здвоєній волосіні ще один вузол з двома оборотами в 10 - 15 см від попереднього. Кінець волосіні, що залишився, відрізують. У петлі, сформованій між двома подвійними вузликами, рухається вертлюжок із застібкою, а під нею знаходиться скручена волосінь з вертлюжком на кінці, для кріплення повідця. Після зарядки годівниці прикормкою, ви побачите, що скручування, направлене убік, чудово триматиме відстань від годівниці, коли та торкнеться нижнього подвійного вузла. Це дає гарантію від заплутування оснащення. При лові на течії правильно підібрана по вазі годівниця може почати котитися по дну, але не тому, що її тягне течія, а більшою мірою через те, що потік надає дуже великий тиск на ту частину волосіні, яка знаходиться між дном і поверхнею води. Якщо понизити цей тиск, можна ловити ефективніше і з легшою годівницею. Щоб понизити тиск потоку на волосінь, потрібно, по-перше, прибрати якомога більше волосіні з води, тобто підняти вершинку вудилища якомога вище. По-друге - дати волосіні деякий провіс. Не так важливо, наскільки велику дугу утворює волосінь. Потік постійно відводитиме цей провіс далі від вершинки. Волосінь, яка знаходиться поза водою і дуга скоротять тиск потоку. Зниження відбудеться ще і тому, що від годівниці до точки виходу з води волосінь триматиметься майже паралельно течії. Тільки в середині цієї ділянки волосіні в товщі води тиск залишиться максимально сильним. Прибрати зайвий тиск необхідно тому, що оснащення добре працює лише у тому випадку, коли годівниця не переобтяжена і її ваги досить, щоб вона утримувалася на грунті на самій межі. Така система оснащення зберігає можливість самопідсічки і дозволить ловити без промахів кожну рибу, яка клюнула. Підсічка у такому разі тільки шкодить. Риболовові залишається акуратно доставити оснащення в точку лову і чекати клювання. Потім без всякої підсічки вивести самозасічену рибу. Після закидання годівниці гачок з насадкою лягає поряд з нею в точці лову. Даєте волосіні провіс, і вона утворює дугу. Тиск течії, що залишився після створення дуги, направлений на те, щоб тягнути годівницю по дну. Але її вага достатня, щоб протистояти потоку. Як би не лягла на дно годівниця, гачок з насадкою завжди виявиться нижчим за неї за течією. Риба бере насадку і намагається поплисти геть. Навіть при невеликому русі риби з гачком в роті годівниця зрушиться і покотиться по дну. Це трапиться тому, що тиск на волосінь був достатньо низьким, але тільки до того моменту, поки годівниця не почала рухатися. У ту секунду, коли риба намагається поплисти геть з узятою приманкою, годівниця, продовжуючи рухатися вниз за течією, автоматично підсікає рибу. Момент клювання і підсічки реєструється як відхід назад вершинки вудилища, яка тільки що була злегка зігнута під тиском води на волосінь. Залишається обережно витягнути трофей з води. От чому оснащення повинне бути дуже тонко збалансована, інакше воно просто не працюватиме. Якщо годівниця дуже важка, вона не зможе зрушитися під додатковим тиском, що створюється рибою в ту секунду, коли вона бере приманку, і шансів на самопідсічку залишається зовсім небагато. До речі, коли ми говоримо про збалансованість оснащення, то це стосується не тільки годівниці, але і інших елементів, у тому числі і вертлюжків, які не повинні сильно впливати на всю її масу. Іноді навіть протягом однієї рибалки кілька разів доводиться підшукувати ідеальну вагу оснащення, тому що сила течії може збільшуватися або зменшуватися. При такому лові дуже важливо зберігати власний спокій. Немало трофеїв втрачається тільки через те, що риболов сам робить підсічку, особливо після довгого очікування клювання. Коли вершинка вудилища раптово відіграє назад, нелегко утриматися від підсічки, а вона веде до звільнення від гачка риби, що вже засіклася, або до обриву повідця. Вузол гачка можна закріпити краплею суперклею. Вузли петлевого оснащення можна захистити силіконовими кембріками.
|
|
|
#447 |
|
Передовик
Ukraine
|
Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація!
Рибацькі приколи...... Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація!
Доброта-вище всіх якостей. Востаннє редагував D-Misha: 12.09.2011 о 15:58. |
|
|
|
|
|
#448 |
|
Передовик
|
ВИЛОВ ЛЯЩА В ОЗЕРАХ.
Виявити присутність ляща в озері досить просто. На зірках, особливо на вечірній, під час лову у кромки трави, а ще краще за очерет, вельми вірогідне упіймання невеликого підлящика. Якщо така подія відбулася, то це пряма вказівка на присутність в даному водоймищі і лящів. Тоді має сенс їх шукати. По-перше, про вибір перспективного місця. У невеликих озерах глибина рідко досягає 5-6 метрів. Найчастіше ми стикаємося з випадками, коли середня глибина складає півтора-два метри, а в ямах - чотири-п'ять. Саме такі водоймища найбільш сприятливі для розмноження і зростання крупних лящів. Особисто я вважаю, що саме при таких глибинах лящі зростають до своїх максимальних розмірів. Чому так вважаю? Виключно на підставі власної практики і аналізу розповідей інших риболовів. Я особисто припускаю, що в таких водоймищах створюється як оптимальна кормова база, так і хороші умови для нересту. Кормова база водоймища для ляща визначається біомасою бентоса, тобто мотиля, а також личинок комах, черв'яків і ракоподібних, що мешкають у водній рослинності. З цієї точки зору, ніж більше рослинності, тим краще. З іншого боку, велика кількість рослинності створює і умови для хорошого нересту ляща. Тут також потрібно враховувати і те, що, на відміну від водосховищ, в озерах рівень води не зарегульований і ікра на мілководді зазвичай виживає. Проте, якщо озеро заростає практично по всій своїй акваторії, як в карасино-ротанових водоймищах, лящеві практично ніде зимувати. У такому водоймищі він просто не знайде місця з більш менш відповідними умовами нормального дихання в зимовий час. Основна маса водних рослин тягнеться до глибини два метри, а мотиль зазвичай мешкає на глибинах до п'яти метрів. Саме тому, вважаю, що максимальна глибина озера повинна складати хоч би метра чотири. Тоді в мілководій зоні лящ відгодовуватиметься, а в глибоководній - відстоюватися, але і харчуватися теж. Виходячи з даних передумов, як я вважаю, і слід шукати перспективне місце лову. Місця для лову в озері будь-якого виду риб можна розділити на декілька ділянок. Ділянка прибережної зони, в якій дно від самого берега дуже полого знижується. Якщо дно не глинисте, то практично вся ця ділянка заростає. Такі місця люблять лин, карась, дрібна плітка. Лящ сюди заходить тільки перед і під час нересту. Так, наприклад, під час лову ліня в середині червня попутно майже завжди попадаються парочка хороших лящів на ту ж снасть і приманку. Але зараз шукати його в чагарниках трави немає сенсу. Іншою характерною частиною будь-якого озера є найбільш глибоке місце і прилегла до нього ділянка. Яма може бути як біля берега, що зустрічається рідко, або десь поблизу геометричного русла. Верхня брівка ями є найбільш перспективним місцем пошуку ляща. Справа ускладнюється тільки тим, що зазвичай ловити тут рибу достатньо технічно складно. Складнощі визначаються не тільки тим, що потрібне дуже добре володіти такими способами лову як "матч", "болонез" і "пікер", але і уміти точно підгодувати точку лову і точно знати час виходу ляща до тієї, що підгодувала. Спроби використання човна ніколи не приводять до позитивного результату. Це б мені хотілося підкреслити особливо. Крупний лящ настільки добре відчуває наявність на воді будь-якого стороннього предмету, що спроби ловити з човна або в забродку заздалегідь приречені на невдачу. Між прибережною "рослинною" зоною і ямою розташовується "полив". Тут ймовірно виявити ляща в якийсь певний годинник доби, але тільки якщо вдасться знайти місця жирування. Такими місцями майже завжди є ділянки з мотилем. До речі, тут оголошується ще один спосіб пошуку місць лову ляща. Якщо ви проживаєте поблизу озера і миєте мотиля взимку для власних потреб, то помічайте найбільш "мотильовиє" місця, тут найймовірніше знайти рибу і влітку. На поливах ловити ефективно матчем і пікером. Таким чином, виходить, що зловити крупного ляща в озері влітку, після нересту, найймовірніше такими достатньо технічно складними снастями. Але, по-перше, не такі це складні способи лову, як здається більшості риболовів. Зараз підібрати надійне матчеве вудилище завдовжки 4-4,3 м в межах 1500 крб. не так вже і складно, надійна котушка обійдеться приблизно в ті ж гроші. Дешевший варіант снасті може вийти з ладу після п'ятої занедбаності або після упіймання першої ж риби. Якщо снасть підібрана більш менш правильно, освоїти спосіб лову з ковзаючим поплавцем не важче, ніж занедбаність спінінгом приманки масою 10-20 р. Головне - не оснащувати снасть волосінню, розрахованою на сома, і поплавцем, придатним хіба що для лову акул, як це відмінно було продемонстровано у фільмі восьмидесятих під назвою "Щелепи". Як не дивно, але використання пікера, не дивлячись на свою простішу конструкцію, зажадає більшої старанності і може принести більше розчарувань. Під ловом на пікер я в даному випадку маю на увазі лов донною снастю, що складається з волосіні, грузила-годівниці, гачка і спеціального вудилища з котушкою. Котушка використовується така ж як і в матчі. Вся заковика у вудилищі. Під пікерним вудилищем прийнято розуміти вудилище з пропускними кільцями завдовжки від 2,1 до 3 метрів. Конструкція вудилища, в більшості випадків, розраховується так, щоб потужність вудилища була достатня для занедбаності оснащення загальною масою (з тією, що підгодувала в годівниці, якщо вона присутня) до 40-60 р. Головною відмітною особливістю такого вудилища є м'який кінчик. Цей кінчик подовжує кінцеве верхнє коліно вудилища. У комплекті може бути два-чотири таких змінних кінчика різної жорсткості, але однакової довжини, хоча зазвичай досить всього два змінні кінчики. Прямо як в гольфі. Для "великого" гольфу потрібно півтора десятки ключок, а для "дворового" - всього п'ять, а в найпростішому варіанті - всього одна. Так от, поширена думка про те, що причиною невдач є неправильно підібраний по жорсткості кінчик, не вірно. Причиною того, що риболов не помічає клювань, є само вудилище. Я не одного разу чув розповіді про те, як знайомі риболови, правильно сконструювавши оснащення, узявши ту, що "правильну" підгодувала і приманку, протягом дня періодично витягували з води порожні гачки, але клювань не спостерігали. Причина невдач дуже проста. Річ у тому, що коли використовується дешеве вудилище з склопластика під час клювання воно починає працювати як продовження кінчика-сигналізатора і вигин від сигналізатора перерозподіляється у вигин всього вудилища. Для того, щоб клювання крупного і обережного ляща добре візуально спостерігалося, потрібне застосування жорсткого класного углепластікового вудилища мінімальної довжини, наприклад, 2,4 м. Мінімальна довжина визначається лише довжиною оснащення. Жорстке вудилище сприймає частина навантаження під час клювання, але не гнеться, гнеться тільки кінчик-сигналізатор і, як наслідок, клювання стає добре видимою. При лові на видаленні від берега що матчем, що пікером украй важливе не тільки "намацати" крапку, в яку лящ виходить годуватися, не тільки навчитися абсолютно точно в неї потрапляти, але і навчитися дуже точно підгодовувати. Визнаним прийомом підгодовування на великих дистанціях є підгодовування за допомогою рогаток. Хоча саме при лові в озерах є можливість злукавити і підгодувати вибране місце лову з човна, поставивши при цьому на тій, що підгодувала буйок. Підгодовування з човна відкриває можливість для принаджування, але про це наступного разу. Минулого разу ми зупинилися на принаджуванні і підгодовуванні ляща під час лову в озерах. Так от, тут є два варіанти. В тому випадку, якщо у вас достатньо досвіду, ви маєте в своєму арсеналі не тільки хороші снасті і навики лову, але і досвід швидкого визначення найбільш вірогідного місця і часу виходу ляща на годування, то та, що підгодувала, безумовно, допоможе і буде абсолютно необхідна. Та, що підгодувала повинна бути універсальною, перевіреною і ефективною. І ви умієте нею користуватися. Але якщо ви не упевнені в своїх силах, але правильно визначили точку лову, то має сенс використовувати пріваду. До речі, я особисто дуже успішно використовую під час пошуку перспективного місця, для підгодовування такий невитіюватий прийом як пірнання до дна водоймища. У теплій воді це заняття ніколи не в тягар, а виявити колонію дрейссени не представляє ніякої складності. Під час пірнання потрібно тільки дотримувати абсолютно необхідні правила безпеки. Річ у тому, що якщо ви поріжетеся об черепашку, то у воді болю ви можете і не відчути, а наслідки можуть бути разнимі. Наприклад, на Маничеськом водосховище, що під Ростовом-на-Дону, щороку тоне декілька мисливців за раками, які під водою режутся об черепашник і через деякий час непритомніють від втрати крові. Але не будемо про сумний. Підгодовування проводиться безпосередньо перед початком лову, а принаджування, в даному випадку, застосовується для того, щоб змістити точку природного годування риби в зручну точку лову, як для вас, так і для годування ляща. Найнаочніше суть даного твердження видно на прикладі "карповников". У "культурних" водоймищах разів на добу висипається корм у визначеному місці, і риба поступово міняє точку природного годування на точку штучного годування - в цьому суть принаджування. Тут потрібно уточнити, що не міняє, а додається до місця природного годування риби штучно створене. Звідси слідує важливий вивід, який можна сформулювати таким чином. Добре знаючи рельєф озера, маючи плавзасіб і знаючи графік природного годування ляща, можна постійним дозованим підгодовуванням в певний час привчити ляща до відвідин вибраного місця лову. Важливо зробити так, щоб ловити було зручно і коли час годування в штучно створеній "кормовій" крапці не співпадав з часом природного годування ляща на своїх підводних угіддях. Поясню в чому справу. Наприклад, лящ у вісім вечори виходить до чагарників очерету і годується тут годинника до одинадцяти ночі. Потім він спускається на полив і стоїть. Годинника з одинадцяти до чотирьох ранки лящ або відстоюється, або годується донним кормом, харчуючись мотилем і люлешником, в очікуванні раннього світанку. І лише після шести-семи ранки, залежно від погоди, лящ або зависає в півводи, або піднімається до поверхні, або ставно переміщається по водоймищу в районі поливу. Ось тут-то і може спрацювати прівада, яка опустить рибу до дна, до пріваде, до приманки. Якщо лящ несподівано знайде підкинуту пізно увечері пріваду на поливі, то, з часом, його можна привчити до даного місця. Тоді, після нічного годування, лящ попрямує до місця з гарантованим кормом. Тому прівада повинна бути підкинута до того моменту, коли лящ покине свої нічні промисли. Робити принаджування, в принципі, можна у будь-який час доби, але краще пізно увечері. Річ у тому, що дрібна риба вночі стоїть і не виїдає найпривабливіші і доступніші кормові компоненти прівади. А вранці крупна риба, можливо, і не першою прийде до корму, але принаймні, встигне відігнати від нього дрібницю. Тоді прівада спрацює. Тепер про склад прівади. Вимоги до пріваде істотним чином відрізняються від вимог до тієї, що підгодувала. Пояснюється це дуже просто. Та, що підгодувала повинна спрацювати максимально швидко, протягом дня. Тому вимоги до тієї, що підгодувала - швидкий розпад куль, швидке виділення у воду пахучих компонентів, швидка поглинається рибою дрібних і тваринних компонентів. Прівада - абсолютно інше! Прівада розрахована на постійну і тривалу дію по залученню риби. Тому прівада важче, менш доступна для швидкого поглинання рибою і більш насищена відчутними кормовими компонентами. Перекладаючи побутовою мовою, та, що підгодувала - це легка закуска, а прівада - основне блюдо. Ось тут-то і потрібно уловити грануй між прівадой і десертом, як який повинна бути запропонована приманка. Приманка дуже смачна, приваблива і бажана. Як прівади лящ, як показує досвід, ефективно використовувати зварену кукурудзяну кашу. Каша пропускається через "мультибой", а безпосередньо на водоймищі вона змішується із землею в співвідношенні не менше, чим 1 до 5. На друге місце я б поставив пшоняну кашу. Дуже непогані результати дає використання як прівади змішення із землею у вказаному співвідношенні свіжого хліба, будь-яких відварених макаронних виробів і рубаних черв'яків. Хороші макухи - конопляні, льняні і соняшникові. Макуху слід залити кип'ятком на п'ять-шість годинників, якщо макуха "стара", або на годину-два, якщо макуха свіжа. Тут треба дати пояснення: "стара" торішня макуха може подіяти як "антипідгодувала", якщо макуха зберігалася в щодо теплих умовах. Річ у тому, що масла будь-якої макухи активно окислюються киснем повітря, тобто "горять". Продукти окислення масел макух риба відверто ненавидить. У жодному випадку не раджу використовувати як прівади всі перераховані каші або макухи в нерозбавленому вигляді, тобто без змішення із землею або піском. Для того, щоб ефективно користуватися "нерозбавленою" прівадой, потрібний величезний досвід. Додавати в пріваду ще якісь пахучі добавки особисто я вважаю шкідливим. У завершенні теми лову ляща в озерах мені б хотілося сказати декілька слів про штекер. Застосування штекера обмежується тільки його масою. Тримати точно в зоні лову легшаюче оснащення за допомогою довгого штекера складно тільки фізично. Тому використання штекера має сенс тоді, коли яма ляща розташована безпосередньо біля самого берега або коли виявлено місце годування ляща на межі очерету. Тоді лов штекером крупних лящів може стати святом для риболова. Таке в кінці липня трапляється. Ловити штекером доцільно біля кордону очерету в такому місці, де за очеретом тягнеться півтораметрова плоска ділянка. Дуже добре, якщо ця ділянка заростає рідкісними кущами уруті. Ще однією неодмінною умовою у виборі місця повинна бути яма, яка повинна бути розташована не далі як в двадцяти-тридцять метрах від вибраного місця лову. Ловити має сенс серед кущів уруті або на їх межі. Практика показує, що звичайне достатньо штекера завдовжки 9-11 м. Кіт оснащується гумою-амортизатором діаметром не менше 1,6 мм, оскільки здобич може бути великою. Як основна, я вибираю волосінь діаметром 0,16-0,18 мм, а повідцями користуюся украй рідко. Оскільки як приманка використовуються достатньо великі черв'як, макарони, пучок ручейников, то гачок вибираю розміром 8-12 (по міжнародній класифікації). Використовувати як приманку традиційного мотиля або опариша, вважаю, немає сенсу по двох причинах. По-перше, крупний лящ віддає перевагу крупній приманці. По-друге, спочатку до тієї, що підгодувала підходить дрібна плітка, уклейка, верховка, які мотиля або опариша з'їдають або об'їдають до того моменту, коли приманка досягає дна. І може трапитися так, що риболовові набридне міняти приманку ще до підходу до тієї, що підгодувала ляща. Серед риболовів прийнято вважати, що коли до тієї, що підгодувала підходить крупна риба, то вона відгонить дрібницю і припинення клювання дрібниці є ознакою присутності крупного ляща, коропа або окуня. В більшості випадків ця прикмета виявляється правильною, але під час лову в неглибоких і кормних озерах буває не так. Річ у тому, що якщо концентрація, наприклад, дрібної плітки і підлящика дуже висока, то навіть чотирикілограмовий лящ їх не лякає. Тому підхід крупного ляща часто залишається непоміченим і лише крупна наживка у вигляді пучка черв'яків залишається тією приманкою, яка допоможе зловити ляща. Завершуючи обговорення лову штекером озерного ляща, хотілося б акцентувати увагу на тому, що кращою буде та, що будь-яка стандартна "базова" підгодувала без додавання мотиля або опариша. Додавати в неї ароматизатори, особливо якщо ви ловите у водоймищі з дуже чистою водою, я не раджу. З тих ароматизаторів, які точно не нашкодять, можна рекомендувати кріп і какао. У попередніх номерах наший газети ми обговорювали особливості лову ляща в озерах з глибиною до шести метрів. Тобто, в озерах, де є хороша кормова база, що складається з мотиля, бокоплава, ручейников і черв'яків. Визначити перспективне місце в неглибокому водоймищі відносно просто, навіть чисто візуально. Інша справа, коли ми ставимо за мету упіймання ляща в глибокому озері. Як приклади таких озер можна назвати Валдайськоє озеро, озера Селігера, озеро Глибоке, що недалеко від Москви, і безліч інших озер. Лящ в таких озерах, звичайно, як і в малих мілководих водоймищах, виходить жирувати вночі і на зоречках до прибережної рослинності, до колоній дрейссени, але все таки основний час він проводить в глибині ям або над ними, а також на їх скатах. Єдине місце, в якому дуже маловірогідно виявити ляща, так це на крутому схилі. Лящ у будь-який час роки ніколи не зупиняється безпосередньо на різкому звалюванні в глибину. Напевно, така поведінка пов'язана з відсутністю на схилі корму. У глибоких озерах з чистою джерельною і проточною водою лящ вибирає не тільки кормниє, але і безпечні ділянки озера. Як правило, такі ділянки розташовані на чималих глибинах. Річ у тому, що в озері з великою глибиною лящ завжди знайде собі не тільки донний корм, але і ракоподібних, які плавають в товщі води. Тому прихильність ляща до берега тут не критична. Лящ до берегової рослинності періодично підходить, але частіше вважає за краще залишатися поблизу глибинної ями. Особливо жорстко це правило розповсюджується на крупну рибу, на "досвідчених" лящів вагою в 3-5 кг Так, наприклад, на Валдайськом озері старожили спостерігали підхід зграї ляща до берега всього один раз за останні двадцять років! Тактично ловити ляща в таких водоймищах з берега має сенс тільки тоді, коли вам точно відоме місце виходу, час виходу і ваше маскування під час лову не зможе порушити ні випадковий риболов, ні корова, що відбилася від стада. Тобто, вірогідність упіймання хорошого ляща біля берега в світлий час доби нікчемно мала, можна сказати, в буквальному розумінні слова - нікчемна. Потрібний човен. Тут є два підходи відносно користування плавзасобом. Якщо ви ловите на течії, на річці, з глибини від восьми метрів і більше, то човен розташовується в безпосередній близькості від точки лову. Як снасті використовуються, в більшості випадків, донні оснащення або прогорілчане оснащення з ковзаючим поплавцем. На Волзі або Оці риболови дуже успішно використовують як снасть "зимові" або "бортові" вудилища. У оснащення входить важка блешня, за допомогою якої дуже зручно тримати оснащення в постійному натягненні, а приманку на дні. Така снасть дуже хороша на течії, особливо якщо сила течії із-за дамб міняється протягом рибалки. Довгий сторожок у будь-який момент покаже - чи знаходиться приманка на дні. Але під час лову в озері така снасть мало придатна. Я кілька разів пробував ловити в схил з човна на ямах в озері Велье з глибин від шести до чотирнадцяти метрів і окрім дрібниці нічого путнього не попадалося. Я пояснюю цей факт виключно тим, що ляща відлякує човен над головою, тому що в прозорій воді її отлічнпро видно з набагато більших глибин. Якщо ви ловите на глибокому водоймищі без течії, то дуже рекомендую використовувати відому "матчеву" снасть. Матчева снасть для лову з човна має деякі незначні відмінності і особливості, як в настройці, так і в техніці лову. Перш ніж починати ловлю, необхідно добре, до тонкощів, вивчити рельєф вибраної для лову ями. Перевагу при виборі місця я віддаю тій частині ями, яка має пологіший вихід на полив. У таких місцях менше вірогідність утворення термокліна води, а значить, вище вірогідність знаходження ляща біля дна. Та і ловити технічно простіше, якщо ловиш на рівному майданчику. Після визначення точки лову має сенс позначити це місце буєм. У декількох метрах від буя на дно поміщається та, що підгодувала у вигляді декількох десятків куль. Якщо підгодовуєте місце з вечора, то досить два десятки куль величиною з тенісний м'ячик. Завдяки бую ви завжди будете точно знати, де лежить та, що підгодувала.
|
|
|
#449 |
|
Передовик
Ukraine
|
Універсальний кивок.....
Звичайний недолік кивків - вузька сфера застосування. Якщо для лову окуня потрібна велика частота коливань короткого кивка, то лящеві подавай плавні коливання, які досягаються довгим, - до 20 см - кивком. Вітер взагалі може зіпсувати гру недостатньо пружного кивка і навіть сучасні дуже компактні кивки вживані спортсменами-рибалками, в цьому випадку погано допомагають. Зазвичай завзята рибалка бере з собою багато снастей, щоб під час рибалки замінювати їх, якщо того зажадають умови лову. Я багато років сам виготовляю кивки, і з часом прийшов до виводу: потрібний простий і надійний кивок, щоб вітер йому не стояв на великій заваді, а головне - щоб він тримав будь-яку вагу приманки, від маленької вольфрамової мормишки до блешні. Кивок виготовлений з двох відрізків годинникової пружини - 1x200 і 1x180 мм (див.мал.). Щоб бачити інформацію потрібна Реєстрація! 1 - хлист 2 - кріпильна втулка 3 - пружинка 4 - амортизатор з колечком 5 - основна пластина 6 - пропускне колечко Довга пластина 5 є основним, друга пластина 4 грає роль амортизатора, тому вона має бути більш пружною. В основі кивка, на втулці 2, ставиться також додатковий пружинний амортизатор 3 завдовжки до 30 мм. Його навиваємо з тонкого дроту 0,2 мм на металевому стрижні уручну або за допомогою дриля. До кінця основної пластини 5 припаюємо мідне колечко 6 для пропуску волосіні. Для зручності колечко краще зробити широким - до 07 мм, щоб в нього вільно проходіла блешня.Потім від пружинного амортизатора 3 кусачками відокремлюємо шматочок 2 мм (декілька витків) і припаюємо його у вигляді колечка до кінця додаткової пружини 4. Кріпильну втулку 2 для кивка можна виготовити з ізоляції високовольтного дроту. У ній робимо три отвори: одне - для кріплення на хлисті вудки, інше - для волосіні, третє - для амортизатора. Вставляємо пружинний амортизатор 3 в призначений для нього отвір, крізь нього пропускаємо обидві пластини кивка. Кінці обох пластин (по 5 мм) загинаємо удвічі і пропоюємо, залишаючи на них по крапельці припою для зручного захвату пластин пальцями при зміні довжини робочій частині кивка. З такою снастю можна бути готовим на рибалці до будь-яких несподіванок. Кивок перевірений на практиці багатьма рибалками на водоймищах Вологодчини протягом сезонів. Автор: В.Ципелев (г. Вологда) Джерело renfishing.ru
|
|
|
#450 |
|
Передовик
|
ХИТРОЩІ ПО ВИЛОВУ БІЛОГО АМУРА.
![]() Білий амур вважається одним з найбільш обережних і полохливих мешканців прісноводних водоймищ, боягузливішим від нього можуть бути хіба що короп і лящ, та й то лише в деяких випадках. Крім того, ловля білого амура ускладнюється його вередливістю у виборі їжі: клювати він буде тільки на те, чим харчується постійно, і ніякі делікатеси його не цікавлять. Будучи травоїдним, цей важкий красень поїдає поширену в даній водоймі рослинність, і тому найбільш ефективними наживками для ловлі білого амура можуть стати свіжі паростки камишу або молодий очерет. Однак не варто думати, що піднесена страва буде відразу схвалена білим амуром - його потрібно і зацікавити приманкою, і зробити так, щоб він не відчув небезпеку. Рибалки що спеціалізуються на ловлі білого амура, прекрасно знають, як ця риба любить очерет, і завжди його заготовляють. Зазвичай це стебло 0,5-1м довжиною, листя на якому залишають тільки у верхній частині. Найпростіша снасть для ловлі боягуза-вегетаріанця це будь-який міцний спінінг, оснащений добротною котушкою. Жилку вибирають залежно від розмірів потенційної здобичі, від 0,3 до 0,6 мм, номери гачків - 10-12. Ні поплавка, ні тягарців снасть не вимагає - вони в цьому випадку будуть тільки перешкодою. Сигналізатором клювання може виступити дзвіночок, а якщо ви не хочете зайвий раз лякати рибу, достатньо буде і налаштованої котушки. Якщо стебло просто насадити на гачок і закинути у воду, клювання можна чекати довго - риба просто проігнорує таку приманку. Поплавки і донки неефективні з тієї ж причини: чим менш природнє положення тростини і чим більше навколо неї сторонніх предметів, тим вища ймовірність, що амур відійде від цього місця. Коли білий амур годується, він ходить біля самої поверхні води і сильними ривками захоплює стебла очерету (як правило ті, що пустилися) - саме така його особливість і допомагає спостережливим рибалкам. Щоб зловити білого амура, головне - правильно наживити і подати свіжу тростинку. Потрібно замаскувати гачок у листках, що залишились зверху, потім зробити кілька витків жилки навколо стебла і закинути цю конструкцію у водойму. Оптимальне місце для закидання - не далі півтора-двох метрів від очеретяної стіни, щоб створювалося враження, що стебло просто впало на водну гладь. Ідеально, якщо тростинка залишиться наплаву, припустимо також, щоб очищений її кінець трохи опустився в воду. Стояти на березі і дивитися, коли риба зацікавиться саме вашою тростинкою - рішення не найрозумніше. Згадаймо, що білий амур - рідкісний боягуз, і тому рибалці краще сховатися за береговою рослинністю, міцно встановивши спінінг. Якщо амур в даній водоймі водиться, клювання Вам практично гарантоване. Головне - не наробити помилок при підсіканні і виважуванні, і солідний трофей обов'язково потрапить у ваш садок.
|
![]() |
| Закладки |
|
|
Схожі теми
|
||||
| Тема | Автор | Розділ | Відповідей | Останній допис |
| все по sti5518 (з фото) | sat-prof | Ремонт тюнерів,JTAG відладка | 4 | 03.07.2016 15:16 |
| Все про ремонт ресиверів | seriff | Проф розділ | 194 | 07.07.2014 13:35 |
| Блискавка та все про неї! | sat-prof | Офтопік (теревеньки) | 31 | 12.06.2014 11:42 |
| Hivision HV-5000CI ER:07 і все. | sos200 | Тюнери, які не ввійшли в список | 2 | 26.07.2010 17:45 |