Показати повну версію : Прилад для настройки супутникових антен "Цвіркун"
Вирішив склепати ще один прилад для настройки антен. Інформація взята тут [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] і тут [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] Його схема та плати в архівах. Були виготовлені та спаяні плати, підключений індикатор та кнопки управління, все перевірено на працездатність. Меню хоч і англомовне, але інтуітивно просте. Що сподобалось найбільше, це те, що всі настройки вводяться вручну (як у мобільному СМСки), без наявності компа. Може прийдеться витратити деякий час на введення сетингів, але не треба морочитись з редактором налаштувань та встановленням драйверів на комп, і при необхідності в польових умовах все можна оперативно підлаштувати. При настройці антени прилад повинен видавати назву супутника і навіть назву каналу на який потрапили, але я цого не перевірив бо поки нема в наявності самого тюнера. Фото викладу пізніше.
Andersat
15.10.2014, 12:19
прошивка демо, чи повна?
Пршивка повна. Прошивав автор (до речі автор зареєстрований на нашому форумі).
Ще забув додати те, що збирав прилад з перспективою переробки під DVB-S2 шляхом заміни штатного тюнера на F7VZ0164A (при умові доробки автором програмного забезпечення).
Andersat
15.10.2014, 13:32
Цына прошивки яка?
Ціну не знаю, бо у нас був взаємообмін.
Andersat
19.10.2014, 14:44
І як там справи з приладом? Коли фініш?Цікаво який він в роботі...
"Нова пошта" працює не дуже швидко, та і хіба можливо роботу прилада оцінитиь за першим його ввімкненням...?..от коли сидячи на якомусь-там поверсі якоїсь-там багатоповерхівки не завжди оціниш ПОВНУ працездатність та комунікабельність самого прилада..на це все потрібен хоть якийсь час...Тому прошу почекати...трохи...все відпишу...
Перші результати...дещо негативні...в плані моїх косяків...
Підключивши самого тюнера вилізли деякі нюанси: контролер "побачив" квадратну шину і одночасно побачив всі мої косяки...виявляється, що він (контролер) оцінює всю працездатність периферії, і коли все ОК, то дає дозвіл на підключення всіх напруг живлення (окрім самого живлення контролера +5 В)....а у мене був косяк...і такий косяк, що я уграв як LM2576-3.3 так і вилетіла 19-та нога самого контролера (шкода, але буває)...Коли усунув всі недоліки по монажу, то виявилось, що потрібно ще регулювати вихідну напругу LM2577-ADJ в парі з LM317, бо в одній поляризації все норм., а інша не входила в параметри...І от коли нарешті побачив саму шкалу, то дізнався, що в меню є можливість запам'ятати 31 супутник з двома транспондерами, причому перший приорітетний...
Забувcь додать, що прилад на борту має зарядний пристрій (Q1, Q2, Q3, Q4,D6, D7 і т. д.) для NI-Cd або NI-MH акумуляторів з програмним налаштуванням процесу зарядки...тобто її швидкості в залежності від заданого струму зарядки (маєм декілька режимів). При підключенні зовнішнього живлення з напругою близько 15 В прилад "запитує" чи просто прцюємо, чи заряджаємо і прцюємо...лишається згодитись, чи ні натиснувши + чи - . Сам прилад нормально працює від напруги 7,5 В. Але ця частина схеми лишаєтся поки не перевіреною і не відстроєною...Ще приємно те, що в процесі настройки тарілки маємо можливість оперативно перемикати порти дісека...натисканням одної кнопки...Плату з Альтерою поки не під'єднував...Далі буде...
Продовження....Частково запаявши тюнера (бо були підозри, що і його уграв) підключив прилад до антени і увійшовши в режим сканування побачив його реакцію на сигнал: прилад свиснув і показав сигнал по максимуму шкали в %. Саму шкалу можливо в меню підлаштувати під себе. Раз так, то можна тюнера запаяти повністю і перевірити роботу разом з Альтерою.
При тестуванні іншого транспондера був здивований, що сигнал з'явився не зразу. Як виявилось я помилився в останніх цифрах при введенні частоти транспондера, а в прошивці закладена автопідстройка частоти. Не знаю як це буде працювать при ненастроєній тарільці.
Тепер лишилось провести перевірку плати ридера (що з Альтерою) - як буде відображатись назва супутника та назва каналу на який потрапили. Але моя майстерня і сама антена розташовані в різних місцях, тому все це буде мабуть завтра....
Якщо все буде нормально, то всю конструкцію можна буде пхати в корпус і....вперед на дах!
Трішечки заральмувалась процедура перевірки повної працездатності плати рідера. Зв'язано це з тим, що замість угратої мною АТМЕГИ168 для тестів використав чужу з старішою прошивкою. Чекаю поки свою. Зате можу показати декілька фоток з зображенням залоченого супутника.
Поки жду свого контролера, то зібрав уже одну плату чужого прилада...звідки тимчасово поцупив контролер для подальшої роботи. Але чужі плати заводські, і виглядають значно краще.
Нарешті можем вважать, що прилад цілком і повністю робочий. Залишилось запхать його в корпус разом з акумуляторами (яких поки нема). Тепер треба розібратись із самими можливостями прилада, бо меню велике(чи то мені так здаєтся), і деякі речі мені незрозумілі. А поки маємо декілька фото роботи прилада, де можемо бачити назву каналів супутника, на який потрапили (маю і відео, але не знаю як його долучити). Як тільки "обкатаю" прилада в роботі, то надам його тактико-технічну характеристику. Але я поки задоволений роботою даної конструкції, думаю, що нерозчаруюсь...тим паче, що маєм перспективу під S2
Привіт всім. Даним приладом користуюсь декілька років. Працює дуже гарно. Збирався зразу с рідером.
О...користуєтесь і мовчите...А збирали самостійно..?...було б цікаво побачить...
у скількі обішлося грошенят данний пристрій зібрати*?
При тому, що у мене були в наявності обидва контролера (атмега та альтера) я докуповував LM 2577, LM2576-3.3, електроліти, дроселі, то мені бійшлося трохи більше 120 грн. бо вся решта була ну ще спалив контролер і ЛМ-ку то ще + 65 та оплатив три посилки Новою Поштою +75. Ще не брав корпус (приблизно 25 грн.) і акумулятори (найдорожча запчастина..ще не знаю які брать). Плати робив сам. Альтерами можу поділитись.
Ще забувсь сказати, що хочу ще прикрутити кампаса (прошивка дозволяє) + 40 грн чіп і обвіска до ньго гивень 10-15...
Ось сам компас так має виглядать..приблизно..
Ніяк не підберу корпус. У нас в продажу або малуваті, або завеликі. Може хто підкаже де купити...?...а то саморобного нема з чого зробити, щоб путящий був...
Був сьогодні у товариша, і випадково у нього в хламі побачив пластмасову упаковочну коробку зі старого совкового годинника. Але її розміри наче хто підібрав для корпуса мого прилада. Все добре і компактно розміститься....та й гроші зекономив, хоч і невеликі...але не знаю на який час затягнуться слюсарні роботи...Ось приблизно вже прикинув:
А поки шукався корпус, то допаяв ще одного прилада на заводських платах...і його теж прикинув у корпус...таки без тюнера зручніше..
В процесі відладки прилада з'явились деякі нюанси, а саме: великувате навантаження по напрузі +5 В (сама плата ридера чимало тягне). Тому було вирішено трішечки доопрацювати схему - додати ще одного стабілізатора живлення +5 В тільки лиш для ридера на мікросхемі LM2576-5.0. Місця для нього достатньо. Прийдеться перемалювати плату і внести деякі зміни в схему. Але ж і трохи дорожчою буде конструкція. (дороблену плату і схему викладу пізніше). Хоча непогано працює й так.
Ну а поки йдуть слюсарні роботи з корпусом. Швидко не роблю, бо не люблю халтурного вигляду. Хочу, щоб виглядав не гірше заводського.
ukrprof;);););)молодець
сам деколи люблю щось зібрати
Ось трішки фоток слюсарних робіт...йде повільно, але йде...знімав телефоном, тому якість не дуже.....ще може дещо буде по іншому..
Ну...майже всі слюсарні роботи позаду...залишилось декілька отворів кріплення конструкції зробити, і все зібрати докупи...
Ще хочу намалювати "морду ліца", роздрукувати її на самоклейці і буде все доладу...але у мене самоклейка двох кольрів: жовта та блакитна (спеціально не підбірав, лежать вже давно)...от і в роздумах - яку...?ukrprof
синьо-жовту.як прапор;)
А технологічно на 2-х різних шматках як надрукувати та наклеїти...?...не все так просто..:)
Ще оце подумав, що треба зразу додати роз'єм COM-порта, щоб потім не мудохатись - просто автор вирішив трішки полегшити нам життя, а саме: прошивку будем заливати через СОМ-порт, але перед цим загнавши в Атмегу завантажувач. Ну і деякі мої забаганки будуть виконуватись швидше...:)...та й не тільки мої..
Остання підгонка кнопок та дисплея. Кнопки взяв готові покупні і запаяв їх на макетку. Поки полінувався робити щось краще. Хоча ось тут [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] описаний (на мій погляд) самий оптимальний варіант.
Деякий час приладом не займався...з ряду причин. А сьогодні зробив "морду ліца". Залишилось приклеїти. Роздрукував на самоклейці, а зверху скотчем. Отвори під кнопки не різав поки, хочу знайти якусь сталеву трубку, загострити її та молотком (як пробійником)стукнути і...отовір готовий і рівненький.
В новій авторскій прошивці передбачена діагностика всієї периферії: напруги поляризації 13 та 18 В, напруга живлення тюнера 3,3 В та контроль КЗ в кабелі. Якщо живлення 3,3 В виходить за рамки дозволеного або КЗ в кабелі, то прилад сигалізує про це і відключає всі напруги живлення (окрім 5 В). Тому мені знов треба зробити деякі підстройки, бо напруга горизонтальної поляризації у мене на межі і на деяких конвертерах відсутній лок.
А саму конструкцію можна здешевити, якщо не використовувати плату ридера. Тим самим ми не будемо бачити назву каналів на супутнику і буде відсутня підсвітка дисплея. Тоді прийдеться в настройках прописувати транспондери, що не повторюються на інших супутниках.
Ось прилад уже і в корпусі. Хоч і повільно робота йшла, але все вийшло так нічогенько, доволі компактно. Решту вільного місця займуть акумулятори. Правда поки без них (ще не визначився які придбать). Але вся конструкція в корпусі трохи косувато стала - шибу трохи дав, коли кріплення робив....переробляти вже не буду.
Сьогодні почну тестування. Зразу на настроєній тарілці (підлаштую всі настройки під себе)а потім вже і в "польових умовах". Прикладаю декілька мініатюр, на деяких з них ввімкнений режим тестування периферійного обладнання прилала. "Морду ліца" поки не приклеював - воно не горить, але вигляд буде зовсім інший. Розміри корпуса 140*105*65. Ось такий "Цвіркунчик" вийшов...мені вже подобається..;)
Ось і моя реалізація даного приладу. Помідорами не кидати, цей прилад працює декілька років, даний конструктив це багаторічний досвід аналогічними париладами. Дмитру, ЗДОРОВЬЯ, УДАЧІ, НАТХНЕННЯ.
А ось уже повністю готовий до роботи пристрій.
P.S. більш докладну інформацію та обговорення можна знайти набравши в гуглі: satfinder "Цвіркун"
Пройшов прилад тестування доволі успішно. Все дуже практично і зручно. При настройці антени з самим приладом мінімум маніпуляцій. Не туди втрапить при настройці майже неможливо бо при наявності сигналу з потока читаєм назву каналів настроєного супутника...правда поки не придбав і не встановив самого чіпа компаса. При наявності на борту компаса антену і першокласник настроїть. Я дуже задоволений.
lizard66
06.03.2015, 10:07
Виникла ідея де що удосконалити, а саме задіяти графічний LCD. Для цього довелося застосувати розширювач портів pcf8574. Поки що налагодження відбувається в протеусе, але треба перевірити на живому пристрої, щоб оцінити як розширювач вплине на швидкість.
Andersat
06.03.2015, 11:23
А не краще, поставити Атмегу 32--щоб не ставити pcf8574 ???
Та й ще би зразу і DVB S2 зразу прикрутити :)
lizard66
06.03.2015, 14:06
А не краще, поставити Атмегу 32--щоб не ставити pcf8574 ???
Та й ще би зразу і DVB S2 зразу прикрутити :)
У новому приладі саме так і буде, а це спроба вдихнути нове життя старому. Andersat , до речі дякую за наводку, LCD придбав.
Andersat
06.03.2015, 15:09
Ну чекаємо нового приладу. Хотілося б його зробити...
Розробка нового прилада йде, але не так швидко як хотілося б (з нинішньою ситуацією трохи напрягають фінанси). І паралельно йде доробка схеми та ПЗ старого (його теж можна переробити під S2). Викладаю картинки обох як вони виглядають в протеусі. Автор більш докладно проінформує.
Ось таким буде вбудований редактор в новій версії приладу. Не знаю, наскільки це відповідатиме сподіванням народу, але навіть у порівнянні з попередньою версією процес значно полегшений. У редакторі можна видалити (додати, відредагувати) супутник, відсортувати список супутників по імені або по орбітальній позиції, розсортувати супутники по групах.
Для тих, хто не любить кота в мішку і воліє спершу помацати руками, мається демонстраційний проект в протеусі. У симуляції можна побродити по меню, попрацювати з редактором. Якщо комусь цікаво, то автор додасть демонстраційний проект.
Демонстраційний проект для протеуса: меню нового прилада. В демонстраційному проекті для зручності вказаний контролео ATMEGA8 а в желізі буде ATMEGA32. Сам ніколи протеусом не користувався, а тут прийшлось самому...скажу,що дуже цікаво..
Зшив собі до прилада шкіряний чохол...аж самому сподобалось..
Нарешті автор перейшов з протеуса в залізо. Прийшлось рихтувати прошивку. Але поки без тюнера та ридера, бо треба провести деякі експерименти і лиш тільки тоді робити кінцевий варіант плати ридера та тюнера (їх буде три...дві я вже собі витравив:D). Десь так воно все виглядає на нинішньому етапі.
Відео меню нового прилада
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
Ну і я почав складать нового прилада..
Andersat
20.06.2015, 16:13
І скільки в автора коштує прошивка?
Та прошивка ще не дописана кінцево (там вона планується під різні тюнери)...я її ще сам в руках не тримав...але мені поспішати нікуди, а желізо краще зарані зібрать...тим паче, що схема основних вузлів лишилась майже без змін...тому сам чекаю....терпцю вже нема..
lizard66
22.06.2015, 10:25
Інформація по новому приладу, та що вже напрацьована на цей час, була оприлюднена з метою з’ясувати чи потрібен цей проект в загалі, чи варто витрачати на нього час. Оскільки робота ще триває, зарано обговорювати його вартість.
Зібрав основну плату та плату клавіатури нового прилада. Вже викладена тестова прошивка. На днях придбаю Атмегу 32 та буду тестувати.
Також готова плата ридера, а от плату для самого тюнера не доробив - двостороння.
Дотравив сьогодні останню плату. Після вихідних буду свердлити та лудити. Для тих кому цікаво викладаю файлик з платами. Там плати трохи будуть відрізнятись від моїх зібраних, бо в процесі роботи автор іх декілька разів доопрацоьвував. Кладу останній варіант. Хоча схеми, зведеної до купи ще нема (основні вузли всеодно з Цвіркуна першого) але я складав все дивлячись на самі полати - там всі деталі та їхні номінали позначені (окрім основної, з позначеннями номіналів окремим файлом з назвою MAIN1).
В наявності тестова прошивка.
Прошив тестовою прошивкою контроллер та пошарився по меню нового прилада. Меню англомовне, інтуітивно зрозуміле але трохи не звичне. З усього того що побачив у тому меню зробив висновок, що прилад у собі має досидь широкий функціонал: спектроаналізатор, читання таблиць NIT, констеляційна діаграма, одночасний вивід п'яти транспондерів, робота з різними типами конвертерів, дісеків і мотопідвісом. Але всього функціоналу не опишу, бо сам ще толком не розібрався. Додаю декілька фоток, щоправда якість не дуже... Тепер поки автор "допилює" прошивку треба "доклепати" решту заліза...
Ну...на новому приладі лок вже маєм...
Тестування нового прилада. Зайшли в меню сканування, вибрали супутник і побачили сигнал. Шкалу можна вибрати найзручнішу для себе: дві горизоналиних, або три вертикальних (як Опенбоксі) та у вигляді 5-титранспондерів одночасно, тобто 5 маленьких вертикальних шкал з рівнем та якістью (пізніше додам ще фото та викладу відео).
Відео тестування прилада
Додаю схему...кому цікаво..
Автор пропонує шановному панству « полегшену» прошивку для тестування основних функцій приладу (подарунок під ялинку). Користувачі можуть копіювати і поширювати прошивку на не комерційній основі без права модифікації коду .
Після заливки софта пам'ять даних порожня, можна забити в рукопашну , а можна піти :
Setting s -> Info - > Vers . -> "F1" -> Dt & Sat -> " + "
При цьому пропишеться популярний набір супутників , чого не буде вистачати, можна додати (відредагувати), видалити вручну.
Залишиться тільки підправити під себе порти дисека і координати точки прийому. Прошивка під 194 (А)
Робота аналізатора спектра
І декілька фото
alexbelilov
03.06.2016, 09:13
Десь можна купити?
lizard66
04.06.2016, 10:59
Десь можна купити?
Я навіть не знаю чи збирає хтось прилад на продаж. Тут ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]) є все необхідне для самостійної зборки, схеми, плати та прошивка для пабліка. Як що не впевнені, що впораєтесь самотужки, може знайдете хто зробить Вам на замовлення.
Andersat
05.06.2016, 12:38
А прошивка для пабліка під DVB S2 ? бо ж там здається ві прошивки--для Альтери і для Меги32. Чи то тестова прошивка, щоб провірити основні функції приладу? Чи для повноцінної роботи прилау?
lizard66
05.06.2016, 17:24
А прошивка для пабліка під DVB S2 ? ..... Чи для повноцінної роботи прилау?
Для повноцінної роботи в DVB-S, для S2 треба буде викласти гроші. З Альтерой працює тільки комерційна версія.
Andersat
05.06.2016, 18:15
Ціну будь ласка в приват на комерційну версію.
lizard66
22.01.2017, 16:58
Якщо комусь ще цікаво, з’явились нові функції.
Компас ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])Груповий пошук ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])
lizard66
23.04.2017, 10:22
Керування USALS, відео поки що немає.
Для бажаючих скласти прилад самостійно виникла можливість прошити прилад комерційною прошивкою - з'явивсь завантажувач з активацією.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010