![]() |
|
|
#4 |
|
Передовик
![]() Реєстрація: 09.02.2011
Вік: 55
Дописи: 646
|
Саморобна супутникова тарілка 0.6 м. (ретро)
Вдома у мене давно валявся конвертер з круговою поляризацією ще з тих часів, коли перегляд НТВ + для мене був безкоштовним :-). Оскільки купувати тарілку ще одну не хотілося, а була тарілка 60см і досвід виклеіванія склотканиною, то вирішив спробувати зробити тарілку виклеіваніем. Для початку була демонтована нормальна антена, поклав її посеред кімнати, підклав книжки щоб не хиталася. Під диваном знайшов стару фіранку зеленого кольору (прямо НТВ +:-)). Закуплено було 800 гр епоксидного клею. Але просто класти змащені листи на тарілку не можна, інакше так приклеїться, що віддерти буде складно. Тому всю антену я виклав і на скотч приклеїв невеликими шматочками розрізані вдвічі листи А4. Газету використовувати не можна.Через неї просочиться епоксидка. Так до речі і через альбомні листи у мене небагато просочилася і відривати мою самолепщіну від антени було дуже складно, а потім ще й антену чистив. Хоча краще було б використовувати поліетиленову плівку, нарізану невеликими шматочками.Якщо покласти великий аркуш, то нерівності будуть настільки великі, що ні про яке сигналі й мови йти не буде. Потрібно намагатися викладати максимально рівно по угнутості антени. Коли все буде викладено, можна нарізати фіранку (бажано з грубої тканини) за формою овалу тобто антени. Коли буде нарізано не менше 4-5 шматків, можна приступати до виклеіванію. Епоксидний клей (дуже раджу!) Розмішувати прохолодним і в кількості не більше 200гр. У мене був сумний досвід приготування клею трохи вище кімнатної температури, так він відразу ж став грудками, густий як кисіль і нічого природно не просочував. Перший шматок фіранки лягає на тарілку і зверху намазується епоксидним клеєм. Перший лист складно намазати тому він постійно прилипає, зсувається. Тут головний принцип - епоксидки не шкодувати! Намазано повинно бути рівномірно і на поверхні клей повинен блищати, а не вбратися і все. На один лист для тарілки 0.6м йде близько 100-200гр епоксидки в залежності від тканини, але можна і більше. Потім зверху лягає другий лист тканини і резглажівается, щоб не було повітря всередині і здуття. Він так само щедро намазується епоксидкой і зверху ще один лист. За один підхід бажано укласти якомога більше аркушів, загалом всього не менше 5.Спочатку краще покласти шару три. Потім добу клей твердне.На наступний день потрібно відірвати це склеєне диво від тарілки. Тут можна зіткнутися з труднощами, якщо епоксидка хоч трохи просочилася, то відірвати буде складно і на тарілці залишаться сліди. Коли буде відірвано, потрібно покласти назад у тарілку. Далі можна класти інші листи тканини і як можна більшу кількість. Потім потрібно укласти кулінарну фольгу на змащену епоксидної "шкаралупу". Намагатися приклеїти фольгу абсолютно без м'яття не варто, головне, якщо сомнется, то так розгладити, щоб без здуття було. Після висихання можна витягти з антени цю "шкаралупу".Якщо дане чудо жахливого вигляду не влаштовує вас по жорсткості, то можна приклеїти ще декілька шарів тканини, але вже з опуклої сторони. Я, щоб не витрачати епоксидку і тканина виклеіл шестикінечний хрестом ребра жорсткості.Нарізав тканини шириною приблизно 1 см і шарів вісім поклав. Звичайно жорсткість такої тарілки поступається залізної, але якщо налаштовуватися на потужні супутники (НТВ +, HotBird, Експрес АМ22), то її цілком вистачить. Для тримання конвертора я використовував водопровідну пластикову трубу 16мм. Щоб не хиталася зігнув гачком і прикріпив у трьох точках на саморізи. Потрібно стежити, щоб при сильному затягуванні саморезов не повело дзеркало антени. Відстань до конвертора від антени виставляв на-віч як у нормальній антені. Перші ж випробування показали, що рівень сигналу в саморобної антени виявився відсотків на 15-20 нижче ніж на нормальній, тобто близько 60% з НТВ +, при тому, що якщо вимірювати за фользі, то в мене не 60см, а 56см. Це перевершило всі очікування, адже я думав, що якщо і доб'юся сигналу, то не більше 30%. Коли спробував навести на HotBird, то виявилося, що тут сигнал виявляється набагато нижче. Доходить до 40%, але цього вистачає, щоб нормально показували всі канали. Кронштейна не придумав і просто прибив антену до дерева цвяхами з дуже великими капелюшками, попередньо приблизно налаштувавши на супутник, а потім точне підстроювання здійснював змінюючи положення конвертора. Коли прибивав, лопнула тарілка посередині, оскільки матеріал вийшов тендітний. Цю антену слід покрити тонким шаром фарби з балончика, тому що при яскравому літньому сонці, можуть сонячні промені сфокусуватися і розплавити конвертор. І встановити її подалі, щоб люди не сміялися :-). Востаннє редагував argonavt79: 14.03.2011 о 14:23. |
|
|
|
| Закладки |
|
|